Femeile care îşi doresc să devină mame ar trebui să efectueze o serie de consultaţii, analize şi investigaţii recomandate înainte de a rămâne însărcinate. Acestea sunt la fel de importante ca analizele din timpul sarcinii sau ca ecografiile de sarcină, pentru că permit diagnosticarea din timp a unor afecţiuni de care poate suferi pacienta şi care ar putea împiedica obţinerea unei sarcini sau ar putea pune în pericol dezvoltarea fătului.
Înainte ca o femeie să rămână însărcinată, este important să efectueze un consult de obstetrică-ginecologie şi să aibă o discuţie cu medicul, care îi va recomanda toate analizele şi testele necesare şi, dacă este nevoie, poate indica pacientei şi o consultaţie la o altă specialitate medicală (cardiologie, endocrinologie etc.). În acest fel, pot fi descoperite şi soluţionate din timp unele probleme medicale care ar putea fi mai dificil de tratat în timpul sarcinii.
La SANADOR, femeile care îşi doresc să devină mame au acces la toate serviciile medicale necesare pentru screening şi diagnostic – consultaţii de obstetrică-ginecologie, endocrinologie, genetică medicală, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, cardiologie, analize de laborator şi investigaţii performante pentru un diagnostic avansat.
Investigaţii recomandate înainte de sarcină
Consultul ginecologic trebuie să fie completat cu teste de screening – examen de secreţie vaginală, test Babeş Papanicolau şi o ecografie transvaginală. Această ultimă investigaţie imagistică este rapidă, sigură şi nedureroasă, foloseşte ultrasunete şi permite diagnosticarea din timp a unor afecţiuni serioase, care trebuie tratate înainte de apariţia unei sarcini – chisturi ovariene, fibrom uterin sau endometrioză.
În completarea acestor proceduri, medicul ginecolog va recomanda şi o serie de analize:
- Grup sanguin şi RH;
- Glicemie;
- Profil lipidic;
- Transaminaze;
- Bilirubină;
- Uree şi acid uric;
- Creatinină;
- Teste serologie pentru diferite infecţii (sifilis, herpes, HIV, hepatită B şi C);
- Testarea anticorpilor pentru varicelă şi rubeolă;
- Secreţie vaginală pentru bolile cu transmitere sexuală (gonoree, chlamydia, ureaplasmă, mycoplasmă etc.);
- Sumar complet de urină.
La SANADOR, pacientele beneficiază de consultaţii ginecologice asigurate de medici empatici şi experimentaţi, dar şi de toate analizele şi investigaţiile necesare pentru o evaluare completă a stării de sănătate, în vederea planificării unei sarcini.
Sfatul genetic
În funcţie de factorii de risc, ginecologul îi poate recomanda pacientei şi o consultaţie de genetică medicală, importantă mai ales în cazul persoanelor care au în familie boli ereditare. Talasemia, siclemia, fibroza chistică, bolile hematologice şi unele tipuri de cancer se numără printre afecţiunile provocate de mutaţii genetice care pot fi transmise urmaşilor, iar viitoarele mămici trebuie să cunoască dacă există un astfel de risc şi în cazul lor.
Sfatul genetic permite evaluarea completă a riscurilor ereditare, consultaţia preconcepţională fiind urmată de teste genetice indicate pentru fiecare situaţie în parte şi de consiliere, prin prezentarea opţiunilor terapeutice existente. Consultul genetic este recomandat şi pentru toate pacientele care au peste 35 de ani, chiar şi în lipsa unor boli ereditare cunoscute, pentru că riscul apariţiei unor malformaţii congenitale la făt creşte mult odată cu înaintarea în vârstă.
La SANADOR, pacientele au acces la consultaţii preconcepţionale şi prenatale de genetică medicală şi la toată gama de teste genetice, genomice moleculare, cromozomiale şi biochimice indicate de medicul specialist. Acestea pot fi completate, dacă este necesar, cu investigaţii avansate şi servicii de consiliere psihologică.
Consultaţia de endocrinologie
Un consult de endocrinologie este recomandat tuturor femeilor care vor să rămână însărcinate şi este obligatoriu pentru pacientele care suferă de afecţiuni ale tiroidei sau de diabet zaharat. În cadrul consultului, medicul va efectua şi o ecografie tiroidiană şi va recomanda analize de sânge specifice, pentru evaluarea funcţiei tiroidei, dar şi pentru a realiza un profil hormonal al pacientei:
- LH (hormonul luteinizant);
- FSH (hormonul foliculostimulant);
- estradiol;
- progesteron;
- prolactină;
- TSH (hormonul de stimulare tiroidiană);
- T3;
- free T4.
Cu ajutorul acestor analize hormonale, medicul poate diagnostica diferite afecţiuni, cum este hipotiroidismul sau hipertiroidismul, dar şi sindromul de ovar polichistic, care poate provoca infertilitate. Astfel, specialistul poate prescrie tratamentul adecvat pentru afecţiunea descoperită şi poate monitoriza eficient starea de sănătate a pacientei, astfel încât sarcina să se instaleze şi să evolueze fără probleme.
Pacientele supraponderale, care prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet gestaţional, pot să apeleze şi la consiliere nutriţională, asigurată de un medic specializat în Nutriţie, diabet zaharat şi boli metabolice. Dieta echilibrată, bogată în legume şi fructe, este foarte importantă pentru o sarcină sănătoasă şi pentru menţinerea în limite normale a greutăţii corporale. La SANADOR, pacientele au acces la consultaţii şi investigaţii complete de endocrinologie şi nutriţie, astfel încât pot urma un stil de viaţă sănătos, echilibrat, esenţial pentru o sarcină fără probleme.
Consultul cardiologic
Consultul cardiologic înainte de sarcină este indicat în special pentru pacientele care suferă de afecţiuni cardiovasculare diagnosticate deja, dar şi pentru cele care au factori de risc – istoric familial de boli cardiace, nivel crescut de colesterol în sânge, diabet zaharat, stil de viaţă nesănătos, supraponderabilitate.
Cel mai mare pericol în cazul acestor paciente este apariţia hipertensiunii arteriale, care poate fi silenţioasă, adică fără semne şi simptome evidente. Dacă nu este diagnosticată şi tratată corect, hipertensiunea se poate agrava în sarcină şi riscă să ducă la complicaţii grave – preeclampsie sau eclampsie – care pun în pericol atât viaţa mamei, cât şi a fătului. Astfel, femeile care au valori crescute ale tensiunii arteriale, trebuie să urmeze tratamentul medicamentos indicat de medic, să respecte un regim alimentar strict şi să-şi monitorizeze foarte atent tensiunea, atât înainte de sarcină, cât şi pe toată durata sarcinii şi ulterior, după naştere.
Pacientele care optează pentru serviciile SANADOR beneficiază de consultaţii de cardiologie oferite de medici experimentaţi şi de cele mai avansate investigaţii pentru diagnosticul afecţiunilor cardiovasculare, astfel încât orice problemă poate să fie diagnosticată şi tratată în timp util, înainte de sarcină.