Consumul anumitor aditivi alimentari, risc potenţial de a dezvolta diabet, sugerează un nou studiu

Consumul anumitor aditivi alimentari, risc potenţial de a dezvolta diabet, sugerează un nou studiu

Consumul frecvent al anumitor emulsifianţi pare să fie asociat cu un risc mai ridicat de diabet, sugerează un studiu amplu publicat miercuri, a cărui metodologie face însă obiectul mai multor critici.

„Consumul anumitor aditivi alimentari emulsifianţi ar fi asociat cu un risc crescut de diabet zaharat de tip 2", se arată într-un comunicat emis de Institutul francez de sănătate şi cercetare medicală (Inserm), care a contribuit la studiul publicat în numărul din mai 2024 al revistei The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Emulsifianţii (emulgatorii) sunt aditivii cei mai des utilizaţi în industria alimentară. Aceştia se regăsesc în numeroase produse alimentare, scopul lor fiind acela de a îmbunătăţi textura şi consumul.

Cercetarea a fost realizată în Franţa, în cadrul unui studiu de cohortă. Această metodă constă în monitorizarea unui grup de subiecţi timp de mai mulţi ani, observând ce patologii dezvoltă în timp ce sunt evaluaţi mai mulţi factori asociaţi stilului lor de viaţă.

Cohorta din studiul numită Nutrinet, monitorizată în special de Inserm, a inclus aproximativ 100.000 de adulţi care au fost observaţi timp de aproximativ 15 ani. Această monitorizare a dat deja naştere la numeroase studii, unele sugerând o asociere între consumul de îndulcitori şi apariţia bolilor cardiovasculare sau a cancerelor.

De această dată, cercetătorii au ajuns la concluzia că apariţia diabetului zaharat de tip 2 a fost mai frecventă atunci când erau consumate deseori alimente care conţineau emulsifianţi, precum caragenan sau gumă xantan, informează Agerpres.

Cu toate acestea, ca şi în cazul studiilor precedente efectuate de aceeaşi echipă, concluziile acesteia au fost primite cu prudenţă de alţi cercetători, care au subliniat câteva limitări în ceea ce priveşte metodologia.

Unele limitări ale studiului, admise chiar de autori, sunt parţial asociate cu principiul unor astfel de studii observaţionale, care nu permite stabilirea unei relaţii directe cauză-efect între consumul acestor aditivi şi apariţia diabetului.

Nu este clar dacă riscul de diabet este asociat întocmai cu acest consum al respectivilor emulsifianţi, a subliniat epidemiologul Gunter Kuhnle, specialist în nutriţie, într-o reacţie publicată marţi în Science Media Center din Marea Britanie.

„Acest studiu este susceptibil să demonstreze o asociere între diabet şi alimentele care conţin de obicei anumiţi emulgatori, însă nu o asociere cu aceşti emulsificatori în sine", a notat acesta, subliniind „amploarea foarte mică a efectelor".

viewscnt