Consumul crescut de carne asociat cu simptomele astmului la copii

Consumul crescut de carne asociat cu simptomele astmului la copii

Consumul crescut de carne este asociat cu respiraţia şuierătoare (wheezing) la copii, în special cu simptomele astmului la cei mici, dezvăluie un nou studiu, care susţine că substanţele din carnea gătită sunt principalele vinovate.

Studiul cercetătorilor de la Şcoala de Medicină Mount Sinai evidenţiază compuşii pro-inflamatori (AGE) drept factori de risc ce pot avea implicaţii clinice şi de sănătate publică privind bolile inflamatorii ale căilor respiratorii. Prevalenţa astmului în rândul copiilor din Statele Unite a crescut în ultimele decenii. Cercetătorii au descoperit că obiceiurile alimentare stabilite devreme în viaţă pot fi asociate cu respiraţia şuierătoare şi, potenţial, cu dezvoltarea viitoare a astmului.

Cercetătorii au examinat 4.388 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 17 ani din cadrul unui studiu din 2003-2006 (NHANES), un program al Centrului Naţional pentru Statistici de Sănătate, care aparţine Centrelor SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Acesta este conceput pentru a evalua starea de sănătate şi nutriţională a adulţilor şi copiilor din Statele Unite prin interviuri şi examinări fizice.

Cercetătorii au folosit datele sondajului NHANES pentru a evalua asocierile dintre vârsta alimentară şi frecvenţele consumului de carne şi simptomele respiratorii. Ei au descoperit că aportul mai mare de AGE a fost asociat în mod semnificativ cu şanse crescute de respiraţie şuierătoare, incluzând, în mod important, respiraţia şuierătoare care a perturbat somnul şi exerciţiile fizice şi care a necesitat medicaţie pe bază de reţetă. În mod similar, aportul mai mare de carne a fost asociat cu somnul tulburat de respiraţie şuierătoare şi cu respiraţia şuierătoare care a necesitat medicaţie pe bază de reţetă.

„Am constatat că un consum mai mare de AGE, care sunt în mare parte derivate din aportul de carne care nu conţine fructe de mare, a fost asociat cu un risc crescut de respiraţie şuierătoare la copii, indiferent de calitatea generală a dietei sau de un diagnostic stabilit de astm”, a spus dr. Jing Gennie Wang, autorul principal al studiului.

„Cercetarea identificării factorilor dietetici care influenţează simptomele respiratorii la copii este importantă, deoarece aceste riscuri sunt potenţial modificabile şi pot ajuta la ghidarea recomandărilor de sănătate. Descoperirile noastre vor inspira, sperăm, viitoare studii longitudinale care să investigheze în continuare dacă aceste componente dietetice specifice joacă un rol în boala căilor respiratorii din copilărie precum astmul bronşic", a spus dr. Sonali Bose, autor principal şi profesor de pneumologie, îngrijiri critice şi medicină a somnului şi pediatrie la Şcoala de Medicină Icahn din Muntele Sinai.

viewscnt