Consumul de lapte poate agrava simptomele în scleroza multiplă, au descoperit cercetătorii

Consumul de lapte poate agrava simptomele în scleroza multiplă, au descoperit cercetătorii

Persoanele care suferă de scleroză multiplă se plâng adesea de simptome mai severe ale bolii după ce consumă produse lactate. Oamenii de ştiinţă au găsit acum o posibilă cauză. Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la universităţile din Bonn şi Erlangen-Nürnberg, o proteină din laptele de vacă poate declanşa inflamaţii care vizează stratul izolator din jurul celulelor nervoase.

Studiul a reuşit să demonstreze această asociere la şoareci, dar a găsit şi dovezi ale unui mecanism similar la om. Cercetătorii recomandă ca anumite grupuri de persoane care suferă de SM să evite produsele lactate.

Solicitarea pentru studiu a venit de la pacienţii cu SM. „Auzim mereu de la bolnavi că se simt mai rău atunci când consumă lapte, brânză de vaci sau iaurt. Ne-a interesat cauza acestei corelaţii“, explică Stefanie Kürten de la institutul de anatomie a spitalului universitar Bonn, profesor de neuroanatomie, considerată un expert renumit în scleroza multiplă.

Cercetătoarea a început studiul în 2018 la universitatea din Erlangen-Nürnberg. În urmă cu un an şi jumătate ea s-a mutat la Bonn, unde a continuat să lucreze împreună cu grupul său de cercetare.

„Am injectat exemplare de şoareci cu proteine diferite din laptele de vacă. Am vrut să aflăm dacă există un constituent la care răspund cu simptome de boală“, detaliază prof. Kürten.

Când le-au administrat cazeină, un constituent al laptelui de vacă, împreună cu un potenţiator de efect, şoarecii au continuat să dezvolte tulburări neurologice. Microscopia electronică a arătat deteriorarea mielinei, stratului izolator din jurul fibrelor nervoase. Substanţa asemănătoare grăsimilor previne scurtcircuitele între neuroni şi accelerează semnificativ conducerea stimulilor.

În scleroza multiplă, sistemul imunitar al organismului distruge teaca de mielină. Consecinţele variază, de la parestezii şi probleme de vedere la tulburări de mişcare. În cazuri extreme, pacienţii ajung în scaunul cu rotile. Teaca izolatoare a fost, de asemenea, perforată masiv la şoareci, deteriorare declanşată aparent de administrarea cazeinei. „Am suspectat că motivul a fost un răspuns imun direcţionat greşit, similar cu ce vedem la pacienţii cu SM. Apărarea organismului atacă de fapt cazeina, dar în acest proces distruge şi proteinele implicate în formarea mielinei“, explică Rittika Chunder, cercetător postdoctoral în grupul de cercetare al prof. Kürten.

O astfel de reacţie încrucişată poate apărea atunci când două molecule sunt foarte asemănătoare, cel puţin în componenţă. Într-un anumit fel, sistemul imunitar le încurcă între ele. „Am comparat cazeina cu diferite molecule care sunt importante pentru producţia de mielină. În acest proces, am dat peste o proteină numită MAG. Se pare că seamănă semnificativ de mult cu cazeina în unele privinţe, atât de mult, încât anticorpii la cazeină au fost şi ei activaţi împotriva MAG la animalele de laborator“, explică Chunder.

Asta înseamnă că, la şoarecii trataţi cu cazeină, propria apărare a organismului a fost îndreptată şi împotriva MAG şi a distrus mielina. Pentru a vedea în ce măsură rezultatele pot fi aplicatee persoanelor cu SM, cercetătorii au adăugat anticorpi de cazeină de la şoareci la ţesutul cerebral uman. Într-adevăr, aceştia s-au acumulat în celulele responsabile pentru producerea de mielină în creier.

Anumite celule albe din sânge, celulele B, sunt responsabile pentru producerea de anticorpi. Studiul a constatat că celulele B din sângele persoanelor cu SM răspund deosebit de puternic la cazeină. Este posibil ca persoanele afectate să fi dezvoltat, la un moment dat, o alergie la cazeină, ca urmare a consumului de lapte, spun cercetătorii. Astfel, imediat ce consumă produse lactate proaspete, sistemul imunitar produce cantităţi mari de anticorpi de cazeină. Datorită reactivităţii încrucişate cu MAG, aceştia dăunează şi tecii de mielină din jurul fibrelor nervoase.

Chiar şi aşa, sunt afectaţi numai pacienţii cu SM care sunt alergici la cazeina din laptele de vacă. „În prezent, dezvoltăm un test cu ajutorul căruia persoanele afectate pot verifica dacă au anticorpii respoectivi. Cel puţin acest subgrup ar trebui să se abţină de la consumul de lapte, iaurt sau brânză de vaci“, spune Kürten, care este şi membră al clusterului de excelenţă ImunoSensation2.

Este posibil ca laptele de vacă să mărească şi riscul de a dezvolta SM la persoanele sănătoase. Cazeina poate declanşa şi alergii la indivizii sănătoşi, ceea ce probabil nu este chiar atât de rar. În teorie, odată ce există un astfel de răspuns imun, se poate declanşa reactivitatea încrucişată la mielină. Cu toate acestea, nu înseamnă că o hipersensibilitate la cazeină duce în mod necesar la dezvoltarea sclerozei multiple, subliniază cercetătoarea. Acest lucru ar necesita probabil şi alţi factori de risc. Totuşi, această legătură este îngrijorătoare, spune Kürten. „Studiile indică faptul că rata cazurilor de SM este mare la populaţiile care consumă mult lapte de vacă“.

Studiul a fost publicat la începutul lunii martie în revista cu acces liber, PNAS.

viewscnt