Consumul de până la trei căni de cafea pe zi poate reduce riscul de accident vascular cerebral şi boli cardiace fatale, potrivit noilor cercetări prezentate la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie ESC 2021.
Cercetătorii au examinat datele de la 468.629 de participanţi la studiul Biobank din Marea Britanie. Cincizeci şi cinci la sută dintre pacienţi erau femei, iar vârsta medie era de 56 de ani. Niciunul dintre ei nu a prezentat semne de boli de inimă în momentul recrutării în studiu. Perioada medie de urmărire a fost de 11 ani.
Participanţii au fost împărţiţi în trei grupuri pe baza consumului lor normal de cafea: băutori de cafea fără cofeină, consumatori de cafea uşor până la moderat (0,5 până la 3 căni pe zi) şi băutori mari de cafea (mai mult de 3 căni pe zi).
Consumul uşor până la moderat de cafea a fost asociat cu un risc cu 12% mai mic de mortalitate prin toate cauzele, cu un risc cu 17% mai mic de mortalitate prin boli cardiovasculare şi cu 21% mai mic de accident vascular cerebral.
„Din câte ştim, acesta este cel mai mare studiu care evaluează sistematic efectele cardiovasculare ale consumului regulat de cafea într-o populaţie fără boli de inimă diagnosticate”, a declarat dr. Judit Simon, de la Centrul pentru inimă şi vasculare, Universitatea Semmelweis, Budapesta.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, modul în care consumul zilnic de cafea poate afecta structura şi funcţia inimii pe o perioadă de urmărire mediană de 11 ani. Datele au fost extrapolate de la 30.650 de participanţi care au fost supuşi scanării RMN cardiace.
„Analiza imagistică a indicat faptul că, în comparaţie cu participanţii care nu consumau cafea în mod regulat, consumatorii zilnici au inimi de dimensiuni mai sănătoase şi funcţionează mai bine. Acest lucru a fost consecvent cu inversarea efectelor dăunătoare ale îmbătrânirii asupra inimii”, a spus Simon.
În concluzie, consumul a până la trei căni de cafea pe zi este „asociat cu rezultate cardiovasculare favorabile”, sunt de părere cercetătorii. Potrivit oamenilor de ştiinţă americani, cofeina poate reduce riscul bolii Parkinson la persoanele care au o mutaţie genetică asociată cu tulburarea de mişcare. Tot cafeaua este cea care ar putea avea mai multe proprietăţi benefice pentru pacienţii cu cancer colorectal şi care poate contribui la prevenirea diabetului de tip 2.