Corecţia preţurilor din Canamed şi Catalogul public, amânată până la 1 martie 2022

Corecţia preţurilor din Canamed şi Catalogul public, amânată până la 1 martie 2022

Ministerul Sănătăţii intenţionează să amâne cu încă 2 luni, până la 1 martie 2022, corecţia preţurilor din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed) şi din Catalogul public. Ultima corecţie a fost realizată de la 1 iulie 2020, deşi legislaţia prevede că această actualizare a preţurilor trebuie făcută anual, însă amânarea corecţiei a devenit o regulă în ultimii ani. 

Măsura este prevăzută într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii.

“Preţurile maximale ale medicamentelor autorizate de punere pe piaţă aprobate în Canamed şi Catalogul public şi preţurile de referinţă generice/biosimilare/inovative rămân valabile până la intrarea în vigoare a ordinului de aprobare a preţurilor calculate în urma corecţiei anuale, dar nu mai mult de 28 februarie 2022”, prevede proiectul de act normativ.

Este a doua amânare a corecţiei preţurilor din Canamed. Iniţial, Ministerul Sănătăţii intenţiona să amâne corecţia preţurilor până la 1 octombrie 2021, însă un ordin intrat în vigoare în aprilie 2021  a amânat până la 1 ianuarie 2022. După intrarea în vigoare a noului ordin, corecţia este amânată încă 2 luni.

Iniţiatorii proiectului au prezentat o motivaţie confuză pentru a susţine amânarea corecţiei preţurilor.

Conchidem că irefutabil faptul că data de 31.12.2021 drept expirare a valabilităţii preţurilor înregistrate în prezent în Canamed reprezintă un indicator temporal nereal în scopul elaborării de către CNAS a Listei preţurilor de referinţă, precum şi a Listei denumirilor comerciale şi a preţurilor de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor incluşi în programele naţionale de sănătate”, scrie în în referatul de aprobare al ordinului.

Iniţiatorii proiectului au propus, anterior, mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea procesului de corecţia a preţurilor din Canamed, între care modificarea definiţiei preţului de producător, “astfel încât să se elimine orice neconcordanţă între modul de calcul al preţului de producător de către Ministerul Sănătăţii şi modul de calcul al preţului de producător depus de către DAPP”.

Începând din 1 iulie 2020 a intrat în vigoare ultima corecţie a preţurilor din Canamed, realizată printr-un ordin al Ministrului Sănătăţii.

Forma finală a ordinului Ministrului Sănătăţii (nr. 1.165/2020) prin care s-a realizat prima corecţie a preţurilor din Canamed de după 1 ianuarie 2019 a cuprins 6.442 de medicamente, preţurile fiind valabile până la 1 iulie 2021 (termen prelungit ulterior).

Preţurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro şi furnizorii de servicii medicale şi medicamente din România care au relaţii contractuale cu Ministerul Sănătăţii, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcţiile de sănătate publică judeţene.

Pentru farmaciile sau alte entităţi care nu se află în relaţii contractuale cu casele de  asigurări de sănătate, cu direcţiile de sănătate publică judeţene sau cu Ministerul Sănătăţii, preţurile sunt cuprinse în Catalogul public.

viewscnt