Corneliu Florin Buicu, Camera Deputaţilor: Tabletele de iodură de potasiu trebuie distribuite preventiv, pentru a fi disponibile în fiecare casă

Corneliu Florin Buicu, Camera Deputaţilor: Tabletele de iodură de potasiu trebuie distribuite preventiv, pentru a fi disponibile în fiecare casă

Vicepreşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie de la Camera Deputaţilor, Corneliu Florin Buicu atrage atenţia că pastilele de iodură de potasiu trebuie să existe în fiecare gospodărie din România în care se află persoane sub 40 de ani, inclusiv tineri şi copii. ,,Este esenţial ca tratamentul să fie administrat imediat în cazul unui accident nuclear”.

La începutul aceste săptămâni ministrul Sănătăţii declara că distribuţia pastilelor de iodură de potasiu în România este perfect funcţională şi îndemna toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie pentru a primi prescripţia de iodură de potasiu, urmând ca 2.500 de farmacii din ţară să elibereze pe baza reţetelor gratuit aceste pastile.

,,Ministrul Sănătăţii a făcut ceea ce trebuia să facă şi trebuie apreciat nu atacat pentru acest lucru. România nu este singurul stat european care aplică această măsură preventivă în cazul unui eveniment nuclear. Este o măsură preventivă foarte importantă, pentru siguranţa populaţiei sub 40 de ani, în special a tinerilor şi copiilor. Cu cât vârsta e mai mică, cu atât riscul e mai mare, în cazul producerii unui accident”, a subliniat Corneliu Florin Buicu pe pagina  sa de socializare de pe Meta.

Tratamentul cu iodură de potasiu trebuie administrat în primele 6 ore de la expunerea la radiaţii. După acest interval de timp, eficienţa tratamentului scade cu 50%, iar după 12 ore tratamentul devine inutil.

,,În cazul unui eveniment, este imposibil să distribui aceste tablete în timp util în milioane de gospodării. De aceea, tabletele trebuie distribuite preventiv, pentru a fi disponibile în fiecare casă”, a mai spus vicepreşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie de la Camera Deputaţilor, care a mărturisit că odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, la nivelul Uniunii Europeană au avut loc discuţii privitoare la modalitatea comună de acţiune în cazul unui eveniment nuclear.

,,Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a implementat în România ceea deja funcţionează în câteva state europene. După accidentul nuclear de la Fukushima din Japonia, Belgia a decis ca pastilele de iodură de potasiu să fie distribuite la toată populaţia, nu doar la cei din proximitatea centralelor nucleare.

Suedia pre-distribuie tabletele de iodură de potasiu către toate gospodăriile şi repetă această procedură la fiecare 5 ani.

Multe state, precum Germania, Franţa, Elveţia realizează şi reînnoiesc periodic stocuri de iodură de potasiu la nivelul şcolilor şi al adăposturilor anti-atomice, dar şi în anumite centre regionale de unde urmează să fie distribuite rapid în cazul unui accident nuclear”, a scris deputatul.

Toate statele UE care au reactoare nucleare pentru producerea energiei - cum e şi România – au astfel de planuri de stocare şi/sau distribuţie a tabletelor de iodură de potasiu. În toate aceste state există politici de stocare şi/sau pre-distribuţie a pastilelor de iodură de potasiu la gospodăriile aflate la o anumită distanţă de centralele nucleare.

Conform documentelor europene, astfel de măsuri sunt luate şi în statele care se află în vecinătatea unor ţări cu centrale nucleare. Lituania, de exemplu, deşi nu are centrale nucleare, a distribuit pastile de iodură de potasiu atunci când Belarus a pus în funcţiune o nouă centrală nucleară.

Citiţi şi

Alecsandra Achiţei, vicepreşedinte Colegiul Farmaciştilor Suceava: Nu se găseşte iodura de potasiu, putem reclama această situaţie!

Gabriel Diaconu, consilierul Ministrului Sănătăţii despre reacţia medicilor de familie referitoare la iodura de potasiu: Ce mare brânză o fi să dai o reţetă simplă!

viewscnt