Coronavirus: Ce spun primele studii clinice la pacienţii infectaţi despre simptome şi transmitere

Coronavirus: Ce spun primele studii clinice la pacienţii infectaţi despre simptome şi transmitere

S-a tot vehiculat în ultima perioadă de când se vorbeşte despre acest coronavirus din China că seamănă foarte mult cu SARS. Primele două studii clinice efectuate la pacienţii cu virusul Wuhan, denumit 2019-nCoV, au scos la iveală că virusul provoacă simptome similare Sindromului Respirator Acut Sever (SARS) şi pare a fi capabil să se răspândească de la o persoană la alta şi între oraşe. Care sunt simptomele asemănătoare cu SARS, care sunt diferenţele în cazul coronavirusului şi ce spun genele pacienţilor infectaţi, aflaţi din primele două studii clinice publicate în jurnalul The Lancet.

Cercetătorii au examinat cursul infecţiei în unele dintre primele cazuri de virus Wuhan. Într-un studiu, oamenii de ştiinţă au analizat înregistrările clinice, rezultatele de laborator, descoperirile imagistice şi datele epidemiologice despre primele 41 de persoane infectate internate la spitalul din Wuhan între 16 decembrie 2019 şi 2 ianuarie 2020. În cel de-al doilea studiu, primul care a implicat o analiză a genelor, cercetătorii au urmărit cursul 2019-nCoV într-o familie de şapte persoane.

Primul studiu axat pe simptomatologie. Diferenţe şi asemănări cu SARS

Pacienţii erau de obicei de vârstă mijlocie (vârsta medie de 49 de ani), trei sferturi erau bărbaţi, iar două treimi vizitaseră o piaţă locală de fructe de mare, de unde ar fi putut să provină virusul. Similar cu focarul de SARS din 2003 în China, majoritatea pacienţilor cu coronavirusul Wuhan erau sănătoşi, fără probleme cronice de sănătate. Şi simptomele seamănă cu cele ale SARS, au spus cercetătorii chinezi, conduşi de Bin Cao, de la Spitalul Prieteniei China-Japonia şi Universitatea de Medicină din Beijing, potrivit MedicineNet.com.

Toţi pacienţii spitalizaţi au dezvoltat pneumonie, aproape toţi (98%) aveau febră, trei sferturi au dezvoltat o tuse, 44% s-au simţit obosiţi şi 55% au avut respiraţie scurtă. Cu toate acestea, simptomele precum cefaleea sau diareea au fost rare. Pe de altă parte, ,,în ciuda împărtăşirii unor simptome similare cu SARS cum ar fi febra, tuse uscată, respiraţia, există unele diferenţe importante", a precizat Cao într-un comunicat de presă.  De exemplu, persoanele cu noul virus nu au avut rinoree sau alte simptome care implică tractul respirator superior şi foarte puţine au prezentat simptome intestinale, cum ar fi diareea, care a apărut la aproximativ un sfert din pacienţii cu SARS.

O treime din pacienţii internaţi au avut boală severă, iar şase pacienţi au murit. Cercetătorii chinezi au ţinut să precizeze că nu este clar încă modul în care noul virus afectează sistemul imunitar. Majoritatea pacienţilor studiaţi (68%) şi-au revenit suficient pentru a fi externaţi din spital, a menţionat raportul.

Testele genice: cinci din şapte membrii ai unei familii au purtat o formă de 2019-nCo

Cel de-al doilea studiu, care a analizat genele într-o familie de şapte persoane, a reliefat că cinci membri ai familiei care s-au deplasat recent la Wuhan ,,transportau” nCo 2019, iar un membru al familiei care nu a călătorit cu aceştia a fost infectat cu virusul. Niciunul dintre membrii familiei infectate nu a vizitat pieţele alimentare şi nu a intrat în contact cu animale în timp ce se afla în Wuhan, ceea ce sugera că transmiterea s-a făcut de la persoană la persoană. Al şaptelea membru al familiei - un copil a cărui mamă a spus că a purtat o mască chirurgicală în timpul şederii lor la Wuhan - nu a fost infectat cu virusul. De asemenea, un al doilea copil a fost infectat, dar nu a prezentat simptome clinice ale bolii, potrivit cercetătorilor conduşi de dr. Kwok-Yung Yuen, de la Universitatea din Hong Kong-Shenzhen Hospital. Acest lucru sugerează că 2019-nCoV ar putea fi răspândit de la persoane care nici nu îşi dau seama că sunt infectate, au spus cercetătorii.

,,Deoarece apare posibilă infecţia asimptomatică, controlul epidemiei se va baza, de asemenea, pe izolarea pacienţilor, pe urmărirea şi carantinarea contactelor cât mai devreme, educarea publicului atât asupra igienei alimentare, cât şi a igienei personale şi asigurarea lucrătorilor din domeniul sănătăţii respectarea controlului infecţiilor," a subliniat dr. Kwok-Yung Yuen.

Ultimul bilanţ pe harta cu răspândirea cazurilor în timp real arăta  că pe mapamond sunt 2886 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, din care 2825 în China. S-au înregistrat 81 de decese până acum. Noul coronavirus 2019 (nCoV-2019) a fost raportat pe 9 ianuarie 2020 în Wuhan (provincia Hubei) şi face parte din familia coronavirusurilor (din care fac parte SARS şi MERS) ce pot infecta oamenii, animalele şi păsările. În afara Chinei, virusul a fost deja confirmat în 12 ţări: Statele Unite, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Malaezia, Singapore, Australia, Franţa, Vietnam, Nepal şi Canada.

În ceea ce priveşte România, Ministerul Sănătăţii a declarat că tânărul băcăuan cu suspiciune de infecţie cu virusul din China nu este infectat cu noul coronavirus, ci are afecţiuni virale.

viewscnt