Coronavirus: Germania anunţă începutul pandemiei şi interzice exportul de echipamente de protecţie sanitară, iar Franţa a rechiziţionat stocurile de măşti

Coronavirus: Germania anunţă începutul pandemiei şi interzice exportul de echipamente de protecţie sanitară, iar Franţa a rechiziţionat stocurile de măşti

Confruntate cu extinderea rapidă a epidemiei de coronavirus SARS-CoV-2, ce provoacă boala Covid-19, autorităţile din mai multe state europene iau măsuri de restricţie în privinţa exportului de echipamentede protecţie a personalului medical, inclusiv al măştilor. 

Ministerul de Interne din Germania a anunţat miercuri că interzice exportul de echipamente de protecţie, cum ar fi măştile chirurgicale şi mănuşile de unică folosinţă, ca urmare a creşterii puternice a cererii din cauza epidemiei de coronavirus.

Decizia autorităţilor germane a fost luată după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că la nivel mondial există o criză în aprovizionarea cu astfel de echipamente.

Măsurile au fost justificate de autorităţile de la Berlin de pericolul unei pandemii mondiale.

"Epidemia de coronavirus din China s-a transformat în pandemie mondială", a declarat miercuri ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, în camera inferioară a Parlamentului german.

În acelaşi timp, autorităţile din Franţa au anunţat rechiziţionarea măştilor de protecţie şi vânzarea acestora doar pe bază de prescripţie medicală.

"Nu este nevoie să cumpărăm măşti şi, de altfel, nici nu le putem cumpăra, pentru că am transmis instrucţiuni farmaciilor pentru ca acestea să nu mai distribuie măşti decât pe bază de prescripţie medicală", a declarat purtătorul de cuvând al guvernului francez, Sibeth Ndiaye, citată de Le Figaro.

Germania a raportat până acum 244 de cazuri de Covid-19 pe teritoriul său, iar Franţa - 212 cazuri şi 4 decese.

În aceste condiţii, alte ţări, care nu produc echipamente de protecţie sanitară s-ar putea confrunta cu dificultăţi de aprovizionare, inclusiv România, care a demarat recent mai multe achiziţii urgente.

Miercuri, ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat în comisiile parlamentare de specialitate că săptămâna viitoare urmează să ajungă în ţară 25 de tone de dezinfectant şi sute şi mii de mănuşi şi costume de protecţie.

"Am obţinut o linie de finanţare pentru Unifarm şi de săptămâna viitoare o să avem – cu termen limită 11 şi 12 martie - pe teritoriul României 25 de tone de dezinfectanţi, 300.000 de perechi de mănuşi protecţie sterile, 4.500 de teste noi, 4 milioane de măşti, 300.000 de costume de protecţie”, a afirmat Victor Costache, citat de Mediafax.

Numărul de măşti din import anunţat de ministru este mai mic decât cel preconizat, în condiţiile în care compania Unifarm, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, anunţa săptămâna trecută că va aduce în ţară 5-6 milioane de măşti de protecţie.

Unele state întrerup şi exportul de medicamente sau ingrediente active. Marţi, India - cel mai mare producător mondial de medicamente generice - a restricţionat exportul a 26 de ingrediente farmaceutice active (API) şi medicamente, deoarece epidemia de coronavirus a afectat lanţurile de aprovizionare.

viewscnt