Peste 75.000 de persoane din Wuhan au fost infectate cu coronavirusul din China, potrivit estimărilor făcute de o echipă de cercetători, condusă de Gabriel Leung de la Universitatea din Hong Kong. Numărul persoanelor infectate este de zece ori mai mare faţă de datele oficiale.
,,Estimăm că 75.815 persoane au fost infectate în Wuhan începând cu 25 ianuarie 2020", a raportat Gabriel Leung de la Universitatea din Hong Kong în revista The Lancet.
La 31 ianuarie, guvernul chinez a declarat că numărul cazurilor confirmate a crescut peste 9.700 pentru toată China, inclusiv 213 de decese. Pentru provincia Hubei - inclusiv Wuhan, un oraş din centrul Chinei cu 11 milioane - cifra oficială a fost de aproape 6.000 de cazuri confirmate şi puţin peste 200 de decese.
Astăzi harta răspândirii virusului Wuhan arată că sunt 11.374 de cazuri la nivel mondial, din care 11.221 în China. Numărul deceselor a ajuns la 259.
,,Aparenta discrepanţă între estimările infecţiilor cu 2019-nCoV şi numărul real de cazuri confirmate în Wuhan s-ar putea datora mai multor factori. Un decalaj între debutul infecţiei şi apariţia simptomelor, timpul necesar pentru confirmarea cazurilor prin teste de laborator ar putea afecta raportarea generală", a spus Leung, conform Medicalxpress.com.
Studiul a descoperit că fiecare persoană infectată cu virusul, apărută în decembrie, ar fi putut infecta în medie două-trei persoane şi că epidemia s-a dublat ca mărime la fiecare 6,4 zile.
Restricţiile de călătorie se înspăresc
Dacă virusul se răspândeşte la fel de rapid la scară naţională, „este posibil ca epidemiile să poată creşte în mai multe oraşe majore din China. Oraşele mari de peste mări, cu legături strânse de transport către China, ar putea deveni, de asemenea, epicentre de focar”, a declarat Joseph Wu, profesor la Universitatea din Hong Kong, co-autorul studiului.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat joi focarul ca o urgenţă globală pentru sănătate, dar a spus că nu recomandă niciun fel de restricţii comerciale sau de călătorie internaţionale. În pofida recomandărilor OMS, anumite state au recurs la măsuri drastice privind restricţiile de călătorie.
Washingtonul a anunţat ieri că va impune o interdicţie de călătorie de 14 zile tuturor vizitatorilor din China, indiferent de cetăţenia lor. Cetăţenii americani care sosesc din Hubei vor sta în carantină obligatorie de 14 zile de la sosire, iar cei care călătoresc în orice altă parte a Chinei vor fi supuşi screeningului şi monitorizării. Carantina obligatorie este pentru prima dată instituită în SUA, la 50 de ani distanţă de când a fost emis emis un astfel de ordin.
Primul ministru australian, Scott Morrison, a anunţat că persoanelor care vin din China continentală nu li se va permite intrarea în Australia, ca parte a măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus.
Recomandările standard ale OMS
Recomandările standard ale OMS pentru a preveni răspândirea infecţiei cu coronavirus includ: spălarea periodică a mâinilor, acoperirea gurii şi nasului atunci când persoana tuşeşte şi strănută, gătirea temeinică a cărnii şi a ouălor. De asemenea, e bine să evitaţi contactul strâns cu cineva care prezintă simptome ale bolilor respiratorii, cum ar fi tuse şi strănut.
2019-nCoV face parte din familia coronavirusurilor, care a fost sursa a două epidemii mortale anterioare. Coronavirusurile (CoV) sunt o familie numeroasă de virusuri care provoacă boli care variază de la răceli comune până la afecţiuni grave precum: Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) şi Sindromul respirator acut sever (SARS-CoV).
Un nou coronavirus (nCoV) este o tulpină nouă care nu a fost identificată anterior la om. Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că sunt transmise între animale şi oameni. Investigaţii detaliate au descoperit că SARS-CoV a fost transmis de la pisici la oameni şi MERS-CoV de la cămile dromedare la oameni.
În privinţa noului Coronavirus 2019 (2019-nCoV), acesta provine dintr-o piaţă de peşte din Wuhan, dar nu s-a identificat clar de la ce animale. Mai multe coronavirusuri circulă la animale care încă nu au infectat oamenii. Semnele comune de infecţie includ simptome respiratorii, febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie. În majoritatea cazurilor, infecţia poate provoca pneumonie, sindromul respirator acut, insuficienţă renală şi chiar moartea.