România înregistrează o scădere a numărului de cazuri de COVID-19, potrivit ultimelor declaraţii făcute de ministrul Sănătăţii, care a prezentat statisticile din ultima săptămână şi a spus că observă o reducere cu circa 5.000 a numărului total de cazuri de COVID-19 înregistrate. ,,Este posibil ca una sau două săptămâni să fie o fază de platou, după care scăderea cazurilor de infectări cu SARS-CoV-2 să se reia. Trendul este descendent”, a declarat prof.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.689 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 1.171 mai multe faţă de ziua anterioară. 905 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
În unităţile sanitare de profil, numărul persoanelor internate în secţii cu COVID-19 este de 4.299 cu 305 mai multe faţă de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 274 persoane, cu 10 mai multe faţă de ziua anterioară.
Din cei 274 pacienţi internaţi la ATI, 238 sunt nevaccinaţi. Din totalul pacienţilor internaţi, 657 sunt minori, 654 fiind internaţi în secţii, cu 102 mai mulţi faţă de ziua anterioară şi 3 la ATI, cu 1 mai mult faţă de ziua anterioară.
În privinţa deceselor, ,,va urma trend descrescător. Avem o medie zilnică de 25 de decese în săptămâna 1-7 august”, a mai spus prof.dr. Rafila, care a ţinut să precizeze că nu poate face predicţii extrem de sigure privind situaţia cazurilor de COVID-19 în septembrie.
,,Rămâne de văzut tendinţa din următoarea perioadă. Nu putem să facem predicţii extrem de sigure, dar, în mod evident, trendul este descendent şi ne bucură acest lucru pentru că previne supraaglomerarea spitalelor", a afirmat în conferinţa de presă de ieri Alexandru Rafila.
Până astăzi, 66.193 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat. Dintre cele 14 decese, 6 au fost înregistrate la categoria de vârstă 70-79 de ani şi 8 la categoria de vârstă peste 80 de ani. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.024 teste RT-PCR ( 1.482 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 542 la cerere) şi 13.013 teste rapide antigenice.
Potrivit ministrului Sănătăţii, în acest moment valul s-a stabilizat, dar nu se poate spune că valul pandemic s-a încheiat până nu ajungem la 1-2% cazuri pozitive. Deocamdată procentul cazurilor pozitive în urma testelor de diagnostic a scăzut de la 35% la 31%.
Varianta Ba.5 este dominantă în România, a mai precizat prof. dr. Rafila care recomandă purtarea măştii de protecţie în spaţiile închise şi aglomerate.
,,Pentru septembrie şcolile sunt mai bine pregătite, ştiu ce au de făcut, masca va fi recomandată în şcoli, cel puţin în prima luna şi se va cere insistent aerisirea sălilor de clasă”, a afirmat ministrul Sănătăţii.