Covid-19: Tomografia toracică are o sensibilitate mai mare decât testarea coronavirusului în laborator

Covid-19: Tomografia toracică are o sensibilitate mai mare decât testarea coronavirusului în laborator

Pentru diagnosticarea coronavirusului din China, numit Covid-19, medicii radiologi sunt esenţiali, potrivit cercetătorilor care susţin că tomografia toracică (CT) are o sensibilitate mai mare decât testarea coronavirusului în laborator. Oamenii de ştiinţă  chinezi au analizat 51 de pacienţi confirmaţi cu COVID-19, care au fost supuşi atât CT-ului toracic cât şi testului de laborator RT-PCR. Aceştia au constatat că CT-ul a fost mult mai sensibil în cazul persoanelor depistate cu infecţie, comparativ cu testarea de laborator.

,,CT-ul toracic a înregistrat o rată de sensibilitate de 98% în ceea ce priveşte identificarea corectă a celor cu boală comparativ cu 71% pentru RT-PCR. Această modalitate de diagnostic ar trebui să fie utilizată ca un instrument de încredere în focarul actual COVID-19”, a declarat Yicheng Fang, de la Spitalul Taizhou afiliat al Universităţii Medicale Wenzhou, potrivit siteului HealthImaging.com.

Radiologii sunt cruciali pentru identificarea şi diagnosticarea noului coronavirus, sunt de părere medicii chinezi.

„Rezultatele noastre susţin utilizarea tomografiei toracice pentru screeningul COVID-19 la pacienţii cu caracteristici clinice şi epidemiologice compatibile cu infecţia COVID-19, în special atunci când testarea RT-PCR este negativă”, a precizat Fang.

De altfel, reprezentanţii Societăţii Radiologice din America de Nord (RSNA) care au publicat un studiu de caz al unei paciente cu noul coronavirus din China, au semnalat că examenele imagistice sunt o componentă cheie în diagnosticul 2019-nCoV.

,,Recunoaşterea precoce a bolii este critică nu numai din perspectiva tratării prompte, ci şi a izolării pacienţilor şi reţinerii acestora ca răspuns eficient la menţinerea sănătăţii publice”, a precizat RSNA.

Între timp, chinezii au anunţat că perioada de incubaţie a Covid-19 ar putea fi mult mai lungă decât se credea, prezentând cazul unui pacient în vârstă de 70 de ani din regiune care a prezentat primele simptome ale îmbolnăvirii la 27 de zile după infectare.

Epidemia de coronavirus a ajuns şi în Italia, lucru îngrijorător şi pentru România, având în vedere faptul că există foarte mulţi români care trăiesc în Italia şi care călătoresc în ţara natală, crescând astfel gradul de risc pentru România.

viewscnt