COVID în sarcină: Leziuni placentare cauzate de coronavirus

COVID în sarcină: Leziuni placentare cauzate de coronavirus

Femeile care fac boala COVID-19 în timpul sarcinii ar trebui să fie supuse imagisticii placentare la scurt timp după ce au fost testate pozitiv pentru coronavirus, potrivit unei noi cercetări.

Folosind scanări RMN prenatale, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea de Medicină din Viena a descoperit recent dovezi care sugerează că femeile care fac COVID-19 în timpul sarcinii ar putea fi supuse leziunilor placentare, inclusiv hemoragii.

Echipa a explicat că, în timp ce, în general, orice diagnostic de COVID ridică riscuri de vătămare fetală în timpul sarcinii, fetuşii femeilor care au fost diagnosticaţi cu o variantă pre-Omicron a virusului sunt cei mai expuşi riscului de afectare a dezvoltării.

„Infecţiile cu variante pre-Omicron, cum ar fi Delta, au dus la daune semnificativ mai mari sub formă de evenimente vasculare, cum ar fi cheaguri de sânge sau sângerare decât cu subvariantele Omicron care circulă în prezent”, a explicat Patric Kienast de la Departamentul de Imagistică Biomedicală şi terapie ghidată de imagine şi autorul principal al studiului.

Echipa a analizat 76 de examene RMN fetale pentru cercetare. Scanările au fost împărţite în mod egal în două grupuri: un grup de femei cu infecţii confirmate cu COVID şi un grup de martori sănătoşi. În grupul COVID, 20 de femei au fost infectate cu variante pre-Omicron, în timp ce 18 au fost infectate cu Omicron. În medie, scanările au fost finalizate în 83 de zile de la testul PCR pozitiv al pacientelor.

Ambele grupuri de COVID au prezentat anomalii sub forma unei placente globulare, dar grupul pre-Omicron a înregistratat constatări mai grave. În acel grup, cercetătorii au observat placente semnificativ îngroşate, cu lobuli şi hemoragii mai frecvente. Restricţia creşterii fetale a fost de asemenea observată la 20% din grupul respectiv.

Variantele pre-omicron au dus mai frecvent la cazuri severe de COVID. Pe măsură ce ratele de vaccinare au crescut, cazurile severe de COVID au scăzut. Autorii au remarcat că imagistica utilizată în studiul lor a reflectat acest sentiment, deoarece gravidele care au fost nevaccinate au avut mai multe şanse de a dezvolta anomalii placentare în comparaţie cu gravidele vaccinate.

Echipa a remarcat că, deşi fetuşii sunt rareori pozitivi, ca urmare a îmbolnăvirii mamelor lor cu COVID-19, placentele sunt încă supuse unor potenţiale complicaţii. Ca atare, ei „ar trebui să fie examinaţi cât mai curând posibil după testarea pozitivă folosind tehnici de imagistică prenatală”, a sfătuit echipa.

Acest studiu a fost publicat revista în The Lancet Regional Health - Europe.

Un alt studiu a scos la iveală că femeile însărcinate care fac boala COVID-19 au un risc ridicat de-a a face complicaţii în sarcină şi la naştere în comparaţie cu gravidele care nu au COVID-19. Cercetătorii au analizat spitalizarea gravidelor pentru naşteri în Franţa în primele şase luni ale pandemiei.

viewscnt