Disfuncţiile tiroidei se pot alătura acum listei din ce în ce mai mare de probleme de sănătate care apar după "Covid lung", potrivit cercetărilor prezentate recent la reuniunea anuală 2022 a Asociaţiei Americane a Tiroidiei.
O cercetare arată că aproape 30% dintre pacienţii cu COVID-19 au avut zone de tiroidite vizibile la ecografie în lunile post COVID sever. În plus, pentru mulţi pacienţi aceste zone erau încă prezente până la 12 luni după ce făcuseră investigaţia iniţială.
„Boala pandemică a sindromului respirator acut sever SARS-CoV-2 (Covid-19) afectează funcţia tiroidiană prin mecanisme multiple”, a precizat dr. Ilaria Muller, endocrinolog la Universitatea din Milano, primul autor al studiului.
Muller şi colegii săi au analizat cazurile a 183 de pacienţi fără antecedente cunoscute de disfuncţie tiroidiană, care au fost internaţi din cauza unor forme severe de Covid-19. Dintre aceşti pacienţi, 65 au fost supuşi examenelor cu ultrasunete tiroidiene în decurs de trei luni de la infecţie. 28% au avut zone de tiroidită.
Mai mult de jumătate dintre aceşti pacienţi au avut, de asemenea, niveluri scăzute de TSH şi s-a spus că au şi concentraţii serice crescute de FT4. Captarea tiroidiană a 99mTc/I123 a fost redusă la 14 din 17 pacienţi.
Urmăririle efectuate la 6 şi 12 luni au arătat că 87% şi 50% pacienţi aveau încă zone de tiroidită reziduală, în timp ce 4 din 6 pacienţi aveau încă o absorbţie tiroidiană redusă a 99mTc/I123. la 9 luni.
În ciuda constatărilor atipice ale imaginii, s-a spus că pacienţii sunt asimptomatici. Urmăririle au arătat, de asemenea, că zonele de tiroidite s-au redus în timp, iar absorbţia de 99mTc/I123 părea să se recupereze, de asemenea.
Deşi nu este încă clar de ce unii pacienţi cu Covid-19 dezvoltă tiroidită şi alţii nu, cercetătorii au susţinut că descoperirile lor „susţin ipoteza unei implicări directe a glandei tiroide în infecţia cu SARS-CoV-2, informează healthimaging.com.
360medical.ro a semnalat încă din 2020 asupra faptului că infecţia cu virusul SARS-CoV-2 poate da tiroidită subacută.
Dr. Lavinia Antonie, medic endocrinolog a vorbit în cadrul unui interviu video despre acest subiect şi a recomandat ca pacienţii care au infecţii severe cu virusul SARS-CoV-2 să fie testaţi pentru funcţia endocrină şi monitorizaţi şi după ce-şi revin.
,,Trebuie ţinut un ochi pe funcţia tiroidiană a pacienţilor cu forme severe de SARS-CoV-2”, a subliniat Lavinia Antonie, arătând că în mod obişnuit tiroiditele subacute sunt destul de rar întâlnite în practică şi nu pot fi prevenite.