Crioablaţia în cancerele de sân, o nouă opţiune de tratament

Crioablaţia în cancerele de sân, o nouă opţiune de tratament

Cancerele de sân cu creştere lentă pot fi tratate cu ajutorul unei tehnici de îngheţare a tumorilor, prin crioablaţie, eliminând necesitatea unei intervenţii chirurgicale invazive, sunt de părere cercetătorii unui prim studiu de acest tip.

Testarea până în prezent sugerează că tehnica este eficientă la femeile peste 60 de ani diagnosticate cu cancer de sân cu risc relativ scăzut.

„Crioablaţia este o soluţie minim invazivă care distruge tumorile mamare în siguranţă, rapid şi nedureros, fără a fi nevoie de intervenţie chirurgicală”, a spus autorul studiului, dr. Richard Fine, specialist în chirurgia sânului la West Cancer Center & Research Institute din Germantown, Tenn.

„Procedura expune ţesutul bolnav la frig extrem pentru a-l distruge. Se efectuează în cabinet în timp ce pacientul este treaz. Crioablaţia este deja bine stabilită pentru tratamentul cancerelor osoase, renale, de prostată şi alte tipuri de cancer”, a remarcat Fine.

Noul studiu - care a implicat aproape 200 de femei - a constatat că atunci când crioablaţia a fost efectuată la femeile cu cancer de sân de grad scăzut / cu risc scăzut, aproape toate nu mai aveau cancer la trei ani.

Vârsta medie a pacientelor din studiu a fost de 75 de ani şi toate au fost diagnosticate cu cancer de sân „carcinom ductal invaziv”. Tumorile erau relativ mici, măsurând nu mai mult de 1,5 centimetri în dimensiune. Toate pacientele au avut tumori care au fost ER +, PR + şi / sau HER2-.În general, aceste tumori cresc mai încet şi au un prognostic mai bun, e de părere chirurgul american.

Femeile din studiu au suferit crioablaţie, care a implicat inserarea directă a unei sonde prin piele şi în locul tumorii, sub anestezie localizată. A fost aplicat azot lichid pentru a îngheţa tumorile vizate din interior spre exterior. Tratamentul a durat între 20 şi 40 de minute, transformând în cele din urmă tumorile în bile de gheaţă.

Procedura a eliminat necesitatea unei intervenţii chirurgicale ulterioare, au raportat cercetătorii, deşi aproape 15% dintre femei au suferit şi radiaţii, în timp ce aproximativ 3/4 au fost tratate în continuare cu terapie endocrină. O pacientă a fost supusă chimioterapiei.

Femeile au fost verificate de două ori pe an, timp de cinci ani după tratament. Rezultatul: la un punct mediu de urmărire de aproape trei ani după tratament, doar 2% (patru pacienţi) au avut recidive. Nu s-au raportat efecte secundare grave şi aproape toţi pacienţii şi medicii care au asistat au raportat că sunt mulţumiţi de tratament (95%, respectiv 98%).

Metoda are mai multe beneficii atât în tumorile benigne, cât şi în cele maligne faţă de intervenţiile chirurgicale tradiţionale. Este mai rapidă, recuperarea este aproape imediată, confortul pacientei este mult mai mare, risc mai mic procedural şi costuri mai scăzute.

,,Spre deosebire de o lumpectomie sau mastectomie convenţională, crioablaţia păstrează volumul sânilor şi minimizează riscul de infecţie”, a precizat Fine.

Uniunea Europeană a aprobat crioablaţia pentru cancerul de sân în 2010, procedura fiind aprobată în mod similar pentru utilizare în Australia, Africa de Sud, Thailanda, Singapore şi Hong Kong. În Statele Unite, „tratamentul este în scop experimental”, a explicat dr. Shawna Willey, preşedinte pentru cercetarea cancerului de sân la Institutul de Cancer Inova Schar de la spitalul Inova Fairfax din Fairfax.

„Dacă continuă cu un succes similar, datele vor fi transmise FDA [Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA] pentru a obţine prima aprobare pentru utilizarea unui dispozitiv specific de crioablare în tratamentul cancerului mamar pentru tumoarea şi parametrii pacienţilor studiaţi”, a adăugat medicul.

Deşi nu face parte din echipa de studiu, Willey a menţionat că studiul lui Fine ,,este cel mai mare de acest gen şi poate conduce la utilizarea crioablaţiei pe scară mai largă, fiind disponibilă ca opţiune de tratament pentru femeile în vârstă cu cancer de sân cu risc scăzut.

Totuşi, Willey a avertizat că crioablarea a fost testată numai în rândul grupurilor de paciente cu cancer de sân atent selectate. Deci, eficacitatea sa ,,nu este susţinută de date extinse cu urmărire pe termen lung sau de date privind o gamă largă de tipuri de tumori la femeile de toate grupele de vârstă."

viewscnt