O decizie cu privire la autorizarea celui de-al treilea vaccin împotriva Covid-19 în Uniunea Europeană ar putea fi luată lcel târziu în 29 ianuarie, potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care a primit săptămâna aceasta o solicitate de autorizare condiţionată pentru vaccinul împotriva Covid-19 al companiei farmaceutice AstraZeneca.
Astfel, compania farmaceutică britanică AstraZeneca, care a dezvoltat un vaccin în colaborare cu Universitatea Oxford, a depus cererea pentru o autorizare condiţionată de punere pe piaţa UE a vaccinului împotriva Covid-19.
Comisia pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA are programată o şedinţă în 29 ianuarie, în care ar putea emite o opinie privind recomandarea vaccinului.
În cazul unei recomandări pozitive, Comisia Europeană ar putea autoriza vaccinul în aceeaşi zi, cum s-a întâmplat în cazul primelor două vaccinuri anti-Covid-19 autorizate pentru punere pe piaţa UE - cele ale Pfizer/BioNTech şi Moderna.
Vaccinul AstraZeneca este într-o procedură de evaluare continuă, în timp real, de către EMA încă din luna octombrie 2020.
Până acum, Comisia Europeană a autorizat condiţionat pentru punere pe piaţa UE două vaccinuri: cel al Pfizer/BioNTech în 21 decembrie şi cel al Moderna în 6 ianuarie.
Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca a fost autorizat în 30 decembrie în Marea Britanie – prima ţară care a acordat autorizaţie de punere pe piaţă pentru acest produs.
Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca/Universitatea Oxford, numit AZD1222, se bazează pe un vector viral (un virus prezent la cimpanzei, inofensiv pentru oameni).
În studiile clinice de faza a III-a derulate deja, vaccinul a avut o rată de eficacitate diferită în funcţie de dozele folosite.
Astfel, într-una dintre variantele testate cu două doze – o jumătate de doză prima dată, apoi o doză întreagă după o lună -, rata de eficacitate a fost de 90%.
În schimb, în varianta cu două doze complete – a doua doză administrată tot la o lună după prima -, rata de eficacitate a vaccinului a fost de doar 62%. Media eficacităţii în cele două regimuri de administrare a fost de 70%.