Cercetătorii au găsit o legătură între deficitul de vitamină D şi severitatea şi mortalitatea bolii Covid-19. Un nou studiu afirmă că un nivel adecvat de vitamina D poate influenţa pozitiv prognosticul pacienţilor după infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Studiul este printre primele care analizează nivelul de vitamina D înainte de infectare, ceea ce permite o evaluare mai potrivită decât datele obţinute în timpul spitalizării, când nivelul acestui supliment poate scădea şi din cauza bolii virale.
Vitamina D este cel mai adesea recunoscută pentru rolul său în sănătatea oaselor, dar în acelaşi timp, un nivel scăzut din acest supliment a fost asociat cu o serie de boli infecţioase, autoimune, şi cardiovasculare. La începutul pandemiei, oficialii din domeniul sănătăţii au început să încurajeze oamenii să ia vitamina D, deoarece aceasta joacă un rol în promovarea răspunsului imun şi ar putea proteja împotriva Covid-19.
Într-un studiu publicat în revista PLOS ONE, cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii Bar-Ilan şi Centrul Medical Galileea, din Israel, au găsit o legătură între deficienţa de vitamina D şi severitatea şi mortalitatea Covid-19.
Studiul a analizat nivelurile de vitamina D înainte de infectare la 1.176 de pacienţi internaţi în perioada aprilie 2020 - februarie 2021 la Centrul Medical Galileea (GMC), care au ieşit pozitiv la testarea PCR şi care au avut nivelurile de vitamina D măsurate cu două săptămâni până la doi ani înainte de infectare.
Pacienţii cu deficit de vitamina D (mai puţin de 20 ng/ml) au fost de 14 ori mai predispuşi să dezvolte cazuri severe sau critice de Covid decât cei cu mai mult de 40 ng/ml.
În mod surprinzător, mortalitatea în rândul pacienţilor cu un nivel suficient de vitamina D a fost de doar 2,3%, spre deosebire de 25,6% în grupul cu deficit de vitamina D.
Studiul a fost ajustat pentru factori care să ţină cont de vârstă, sex, sezon (vară/iarnă), şi boli cronice, şi a găsit rezultate similare la nivel global, subliniind că nivelul scăzut de vitamina D contribuie semnificativ la severitatea şi mortalitatea bolii.
„Rezultatele noastre sugerează că este recomandabil să se menţină un nivel normal de vitamina D. Acest lucru va fi benefic pentru cei care contractează virusul. Există un consens clar pentru suplimentarea cu vitamina D în mod regulat, aşa cum recomandă autorităţile locale de sănătate publică, precum şi organizaţiile globale de sănătate“, spune dr. Amiel Dror, de la Centrul Medical Galileea şi Facultatea de Medicină a Universităţii Bar-Ilan, cel care a condus studiul.
„Acest lucru este valabil mai ales pentru pandemia Covid-19, când un nivel adecvat de vitamina D are un beneficiu suplimentar pentru răspunsul imun adecvat la bolile respiratorii“, a spus şi dr. Amir Bashkin, un endocrinolog care a participat la studiu.
„Acest studiu contribuie la un corp de dovezi în continuă evoluţie care sugerează că istoricul unui pacient cu deficit de vitamina D este un factor de risc predictiv asociat cu un curs mai sever a bolii Covid-19 şi mortalitate. Încă este neclar de ce anumite persoane suferă consecinţe grave ale infectării cu SARS-CoV-2, în timp ce altele nu. Cercetarea noastră adaugă o nouă dimensiune pentru rezolvarea acestui puzzle“, a declarat şi coautorul studiului, prof. Michael Edelstein, de la Facultatea de Medicină Azrieli a Universităţii Bar-Ilan.