Diagnostic avansat şi intervenţii neurochirurgicale sigure pentru afecţiunile creierului

Diagnostic avansat şi intervenţii neurochirurgicale sigure pentru afecţiunile creierului

Neurochirurgia a cunoscut un progres constant în ultimul deceniu, mai ales prin dezvoltarea unor tehnici chirurgicale mai puţin invazive, beneficiind de echipamente şi tehnologii tot mai performante. Aparatura şi metodele neurochirurgicale s-au specializat, spre beneficiul pacientului, pentru a obţine rezultate spectaculoase în tratamentul afecţiunilor craniocerebrale. A contribuit din plin şi dezvoltarea investigaţiilor imagistice, structurale sau funcţionale, care pot diagnostica precoce diverse afecţiuni, cu mult înainte ca ele să producă semne şi simptome specifice.


Datorită experienţei şi profesionalismului medicilor neurochirurgi, pacienţii diagnosticaţi cu tumori cerebrale sunt trataţi cu succes şi se pot bucura de o viaţă normală în continuare. Performanţele deosebite în tratamentul afecţiunilor craniocerebrale încep prin construirea unei relaţii de încredere pacient – medic neurochirurg şi continuă cu utilizarea celor mai noi tehnici şi tehnologii chirurgicale, dublate de tehnici moderne de anestezie şi terapie intensivă. La final, pacientul se bucură nu doar de rezultate terapeutice foarte bune, ci şi de mai puţine zile de spitalizare, de dureri postoperatorii mai mici, cicatrici mai puţin vizibile şi, nu în ultimul rând, de o reintegrare socioprofesională rapidă.

Diagnostic avansat pentru patologia cerebrală

În prezent, reuşita actului operator neurochirurgical depinde mult de informaţiile obţinute prin investigaţii neuroimagistice moderne. Pentru a alege tehnica neurochirurgicală optimă, mai ales în patologia cerebrală, medicul neurochirurg va folosi informaţiile morfologice şi funcţionale rezultate în urma investigaţiilor avansate – CT, RMN, RMN funcţional, PET-CT.


În actul terapeutic, informaţiile obţinute cu ajutorul echipamentelor imagistice sunt de o importanţă crucială. Imaginile anatomice vor fi folosite pentru diagnosticul de precizie, pentru procesul terapeutic în sine, dar şi pentru monitorizarea pacientului pe termen lung, realizând comparaţii şi analizând rezultatele postoperatorii.

Tomografia computerizată

Examenul CT, adică scanarea realizată cu ajutorul unui computer tomograf, este adesea cea mai utilizată metodă pentru detectarea tumorilor cerebrale, descrierea localizării şi dimensiunilor acestora, dar mai ales pentru a evalua raporturile tumorii cu elementele osoase cerebrale. Examinarea tomografică oferă neurochirurgului informaţii anatomice de precizie şi, datorită timpului de examinare scăzut, examenul CT este adesea folosit pentru diagnosticarea patologiei acute, de urgenţă – hemoragii cerebrale, accident vascular cerebral, traumatisme craniocerebrale.

Imagistica prin rezonanţă magnetică

Examenul imagistic prin rezonanţă magnetică permite neurochirurgului vizualizarea multiplanară a morfologiei craniocerebrale, fără a expune pacientul la radiaţii ionizante. Mai mult, cu cât echipamentul RMN este mai performant, cu atât imaginile anatomice vor fi mai precise, de rezoluţie mai înaltă şi în plus vor putea fi folosite în planificarea abordului chirurgical. În prezent, cele mai performante echipamente utilizate în clinică au o putere a câmpului magnetic de 3 Tesla.

Rezonanţa magnetică funcţională

Rezonanţa magnetică funcţională este o examinare imagistică modernă, neiradiantă şi neinvazivă folosită în neurochirurgie pentru planificare prechirurgicală şi navigare intraoperatorie. Informaţiile obţinute în urma unei investigaţii RMN de tip funcţional sunt folosite în timpul operaţiei neurochirurgicale de sistemul de neuronavigaţie pentru a ţinti cu precizie procesul patologic şi pentru a minimiza riscul de lezare a formaţiunilor cerebrale neafectate.

Examenul PET-CT

Examenul PET-CT este utilizat preferenţial în neurochirurgie pentru diagnosticarea metastazelor cerebrale. Deoarece combină două metode diagnostice (tomografia computerizată şi tomografia cu emisie de pozitroni), imaginile şi informaţiile anatomice obţinute sunt de foarte mare ajutor pentru diagnosticul de precizie al tumorilor cerebrale primare sau secundare de mici dimensiuni.

Tratamente sigure pentru patologia craniocerebrală

Operaţiile neurochirurgicale moderne se realizează cu ajutorul dispozitivelor medicale de ultimă generaţie, precum neuronavigaţia şi microscopul operator neurochirurgical.

Neuronavigaţia utilizează un sistem informatic performant, care completează abilităţile neurochirurgului în intervenţiile chirurgicale complexe. Imaginile rezultate în urma examinărilor de tip CT, PET-CT sau RMN sunt folosite şi stocate în sistemul de neuronavigaţie pentru ca, în timpul intervenţiei neurochirurgicale, medicul să localizeze cu o precizie milimetrică procesul tumoral cerebral. Mai mult, sistemul de neuronavigaţie permite neurochirurgului să adapteze actul operator în timp real pentru a evita lezarea ţesutului cerebral sănătos.


Comparativ cu intervenţiile neurochirurgicale clasice, abordul chirurgical cu ajutorul neuronavigaţiei reduce la minimum inciziile, scade riscurile de lezare a unor structuri nobile, creşte precizia actului operator şi limitează pierderile sanguine.

Neurochirurgie de elită la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de tratamente moderne pentru patologia cerebrală tumorală (meningioame, cavernoame, glioblastoame, adenoame hipofizare, neuroame acustice sau chiar metastaze cerebrale), vasculară (anevrisme cerebrale, malformaţii cerebrale) sau traumatică (hematoame intracraniene).


Intervenţiile neurochirurgicale de la SANADOR se realizează prin tehnici cât mai puţin invazive şi cu deosebită precizie şi siguranţă datorită microscoapelor operatorii de ultimă generaţie Zeiss Kinevo 900 şi sistemului avansat de neuronavigaţie Medtronic – tehnologii moderne dedicate intervenţiilor de neurochirurgie.

Departamentul de radiologie şi imagistică medicală SANADOR este dotat cu echipamente foarte performante pentru CT (Siemens Somatom Definition Edge 128 slice) şi RMN (Siemens Magnetom Vida 3T şi Siemens Magnetom Skyra 3T). Pentru PET-CT, SANADOR este dotat cu echipamentul Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România.

viewscnt