Diagnostice precise cu ajutorul investigaţiilor imagistice moderne

Diagnostice precise cu ajutorul investigaţiilor imagistice moderne

Radiologia şi imagistica medicală contribuie decisiv la diagnosticarea celor mai multe afecţiuni, furnizând informaţii medicale esenţiale pentru identificarea promptă şi cu mare acurateţe a celor mai multe cauze de boală şi la stabilirea stadiului afecţiunii.

Radiologia digitală

Cea mai răspândită metodă de investigare imagistică este radiologia digitală. Radiografiile clasice au fost înlocuite de imagini obţinute şi prelucrate digital, de înaltă rezoluţie. În radiologia digitală, imaginile obţinute prin utilizarea razelor X (radiaţie ionizantă) oferă informaţii valoroase cu privire la modificările structurale evidenţiate. Aceste investigaţii pot fi efectuate în scop diagnostic, dar şi seriat, în vederea cuantificării evoluţiei terapeutice în timp, în dinamică.

Radiologia digitală este, de regulă, metoda imagistică indicată în primă fază pentru evaluarea extremităţilor, a toracelui şi, uneori, a coloanei vertebrale şi a cavităţii abdominale. Aceste regiuni conţin structuri importante cu densităţi diferite de cele ale ţesuturilor adiacente.

Radiografiile sunt utile pentru diagnostic în:

  • examinarea sistemului osteoarticular, a coloanei vertebrale şi a craniului;
  • urografie (examinarea căilor urinare);
  • examinarea plămânilor şi a cordului;
  • examinarea tubului digestiv;
  • histerosalpingografie (examinarea permeabilităţii trompelor uterine cu substanţă de contrast).

Sistemele radiologice digitale moderne dispun de software pentru autocorecţie şi control, pentru a reduce la maximum expunerea pacientului la fasciculul de raze X şi a limita semnificativ radiaţia X dispersată. În plus, imaginile radiologice obţinute pot fi arhivate şi se pot compara cu alte imagini radiologice efectuate la alte momente în timp. Astfel, se poate analiza comparativ evoluţia pacientului şi răspunsul terapeutic.

Tomografia computerizată

Tomografia computerizată se realizează cu echipamente specializate, care utilizează razele X pentru a genera imagini ale regiunii sau regiunilor anatomice examinate în secţiune transversală. Această tehnică imagistică avansată are o mare acurateţe diagnostică pentru afecţiunile toracice, abdominale şi pelvine. De asemenea, cu ajutorul tehnologiei CT se pot efectua examinări de tip angiografie-coronarografie.

Imaginile organelor interne, oaselor, ţesuturilor moi şi vaselor de sânge, obţinute prin tomografia computerizată, au o claritate superioară şi un nivel de detaliu mai mare decât cele obţinute prin imagistică convenţională, precum radiografia simplă.

Structurile dense ale corpului, precum oasele, sunt bine vizualizate cu ajutorul razelor X, însă unele ţesuturi moi pot fi dificil de vizualizat. Din acest motiv, unele examinări CT necesită utilizarea substanţei de contrast, radio-opacă, dar care nu dăunează pacientului, fiind eliminată fiziologic la scurt timp după investigaţie. Substanţa de contrast opreşte razele X şi astfel, prin injectarea venoasă a agenţilor de contrast, se evidenţiază vasele de sânge, localizarea exactă şi traiectul acestora.

Adesea, scanarea CT reprezintă cea mai bună metodă pentru decelarea prezenţei formaţiunilor tumorale la orice nivel din corp, cu ajutorul imaginilor generate medicul putând evalua prezenţa unei tumori şi determinarea exactă a localizării şi a dimensiunilor acesteia.

Când se recomandă efectuarea tomografiei computerizate?

Tomografia computerizată se poate utiliza pentru identificarea leziunilor în diferite regiuni ale corpului, fiind un instrument extrem de util în detectarea tumorilor în torace, abdomen sau pelvis. De asemenea, prin tomografia computerizată se monitorizează răspunsul la tratamentul oncologic în cazul bolnavilor de cancer.

În cazul suspiciunii accidentelor vasculare sau ale altor patologii la nivel cerebral, precum şi pentru evaluarea unor leziuni traumatice, tomografia computerizată se utilizează cu succes în examinarea precisă a craniului şi a creierului.

Examinarea imagistică CT este rapidă, nedureroasă, neinvazivă şi precisă. În urgenţă, poate dezvălui leziuni interne şi sângerări suficient de repede pentru a ajuta la conduita terapeutică salvatoare de viaţă.

Rezonanţa magnetică nucleară

Examinarea RMN este una dintre cele mai avansate tehnici imagistice medicale. Investigaţia este complet neinvazivă şi neiradiantă şi oferă avantajul de a nu expune pacientul la radiaţii ionizante. Examenul RMN permite vizualizarea în mai multe planuri a diferitelor organe şi ţesuturi ale corpului uman.

Printre beneficiile principale ale examinării RMN se numără imaginile de înaltă rezoluţie şi de calitate superioară, cu valoare diagnostică foarte ridicată, precum şi posibilitatea detalierii imaginilor pe segmente, fără ca pacientul să fie repoziţionat sau reexaminat.

Acurateţea scanării RMN are o importanţă deosebită în stabilirea unui diagnostic corect, iar rezoluţia înaltă a imaginilor achiziţionate permite medicilor să identifice cele mai multe modificări patologice sau boli grave precum formaţiuni tumorale maligne şi să stabilească o conduită terapeutică optimă pentru fiecare caz în parte.

Când se recomandă efectuarea unui RMN 3T?

Metodă avansată de investigaţie imagistică, examenul RMN 3 Tesla, realizată cu echipamentele cele mai avansate, cu o mare putere a câmpului magnetic utilizat de aparat, se recomandă pentru diagnosticul şi managementul unei game largi de patologii, precum cele oncologice, neurologice, musculoscheletale şi ale părţilor moi, deoarece permite caracterizarea în detaliu a leziunilor, contribuind astfel la stabilirea diagnosticului de certitudine.

Perfecţionarea tehnicilor de rezonanţă magnetică a condus la dezvoltarea unor proceduri specifice pentru anumite patologii şi segmente anatomice. Din această categorie face parte RMN multiparametric, utilizat preponderent în diagnosticul avansat al cancerului de prostată.


De asemenea, o altă categorie de investigaţii de top este reprezentată de RMN funcţional, utilizat în conturarea precisă a diagnosticelor din sfera neurologică şi neurochirurgicală, prin această investigaţie fiind descrisă activitatea cerebrală după răspunsul la nişte stimuli externi aplicaţi pacientului.

Imagistică medicală de mare performanţă la SANADOR

SANADOR pune la dispoziţia pacienţilor echipamente de ultimă generaţie pentru efectuarea tuturor investigaţiilor imagistice disponibile la ora actuală în domeniul medical.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de investigaţii prin rezonanţă magnetică nucleară efectuate cu echipamentul de ultimă generaţie RMN Siemens Magnetom Skyra 3T. Echipamentul RMN Siemens Magnetom Vida 3T, din Clinica SANADOR Floreasca este primul echipament RMN cu senzori Biomatrix adânc încorporaţi în arhitectura sistemului, ce ajută la obţinerea de imagini clare, precise şi de înaltă calitate, cu ajutorul funcţiei de captare a mişcărilor respiratorii şi a bătăilor cordului, fără de care calitatea imaginii ar putea scădea dramatic.


Pentru evidenţierea unor afecţiuni cerebrale nedecelabile prin metodele convenţionale de diagnostic, la Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de examenul prin rezonanţă magnetică funcţională. Tot cu ajutorul echipamentului ultraperformant RMN 3T, pacienţii pot efectua în condiţii de maximă siguranţă RMN multiparametric, recomandat în stabilirea diagnosticul de certitudine în cancerul de prostată.

Departamentul de Radiologie şi Imagistică SANADOR asigură efectuarea examenului CT prin utilizarea tehnicilor avansate de scanare, precise, cu putere diagnostică foarte ridicată, în mod rapid, nedureros şi neinvaziv, datorită echipamentelor de ultimă generaţie Siemens CT Definition Edge 128 slice.

viewscnt