Diagnosticul avansat al afecţiunilor cardiovasculare, la Spitalul Clinic SANADOR

Diagnosticul avansat al afecţiunilor cardiovasculare, la Spitalul Clinic SANADOR

Stilul de viaţă nesănătos, adică sedentarismul, combinat cu o alimentaţie necorespunzătoare, care include multe mâncăruri intens procesate, prăjeli, grăsimi, consum exagerat de sare şi de zahăr, alături de stres şi de obiceiuri nocive cum sunt fumatul şi abuzul de alcool, cresc semnificativ riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare. De aceea, bolile cardiovasculare continuă să fie, de mai bine de două decenii, ucigaşul tăcut al zilelor noastre şi principala cauză de mortalitate la nivel mondial, iar România este inclusă în topul ţărilor europene cu decese provocate prin afecţiuni cardiace. 

Consultul cardiologic este esenţial pentru diagnosticarea şi tratarea din timp a bolilor cardiovasculare, chiar şi în absenţa manifestărilor clinice specifice. La SANADOR, pacienţii beneficiază de servicii medicale complete care asigură screeningul, diagnosticul precoce şi tratamentul bolilor cardiovasculare, inclusiv prin proceduri minim invazive sau prin operaţii hibride, care implică îmbinarea chirurgiei cardiovasculare cu proceduri de cardiologie intervenţională. Toate consultaţiile, investigaţiile şi tratamentele sunt efectuate de medici empatici şi foarte bine pregătiţi profesional, cu stagii de formare în centre internaţionale, care folosesc aparatură modernă, de ultimă generaţie.

Consultul cardiologic periodic, esenţial pentru sănătatea inimii

În cazul apariţiei unor semne precum dispneea, ameţelile, oboseala la efort sau durerile în piept, care pot indica probleme cardiovasculare, este important ca pacientul să se prezinte imediat la medic. Totuşi, chiar şi în absenţa acestor simptome, se recomandă efectuarea periodică a unui consult cardiologic.

De obicei, controalele cardiologice regulate ar trebui să înceapă după vârsta de 40 de ani, iar frecvenţa şi tipul investigaţiilor necesare vor fi stabilite de medic, în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte. Acestea pot fi mai frecvente în cazul pacienţilor cu antecedente de boli cardiovasculare, cum sunt insuficienţa cardiacă, infarctul miocardic acut, aritmiile sau accidentul vascular cerebral. Chiar şi în absenţa unui diagnostic de acest fel, controalele cardiologice sunt necesare dacă există factori de risc precum diabetul, hipertensiunea arterială, obezitatea sau fumatul, sau dacă există antecedente de boli de inimă în familia pacientului.

La SANADOR, un consult de cardiologie presupune efectuarea unei anamneze detaliate, prin intermediul căreia medicul va afla care sunt simptomele pacientului şi frecvenţa acestora, stilul de viaţă şi istoricul medical al pacientului. Consultaţia continuă cu o examinare clinică şi verificarea tensiunii arteriale şi poate include, la nevoie, anumite investigaţii cardiologice, cum sunt electrocardiograma sau ecocardiografia. În funcţie de rezultate, medicul va stabili un diagnostic şi recomanda tratamentul adecvat, în scopul menţinerii sănătăţii inimii şi pentru prevenirea complicaţiilor.

Screeningul şi diagnosticul precoce al bolilor cardiovasculare

Pentru screeningul şi diagnosticul precoce al afecţiuni cardiace, medicul poate recomanda o gamă largă de investigaţii, care pot fi efectuate în regim ambulatoriu, fără spitalizare. Aceste teste diagnostice permit medicului să afle cu exactitate cauza simptomelor cu care se confruntă pacientului, astfel încât acesta poate stabili cel mai adecvat protocol terapeutic pentru fiecare caz în parte.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la gamă completă de investigaţii pentru screeningul şi diagnosticul precoce al afecţiunilor cardiovasculare, în regim ambulatoriu. Printre acestea, cele mai importante sunt:

  • electrocardiograma (EKG) de repaus – înregistrează activitatea electrică a inimii şi permite diagnosticarea tulburărilor de ritm cardiac sau a unui infarct miocardic acut;
  • ecocardiografia (ecografia cardiacă) 2D sau 3D – se poate realiza transtoracic sau transesofagian şi arată prezenţa unor malformaţii cardiace congenitale sau anomalii în structura sau funcţionarea inimii;
  • ecocardiografia de stres – verifică funcţionarea inimii în timpul efortului fizic;
  • monitorizarea ambulatorie cu Holter ECG pentru 24-48 de ore.

De asemenea, la recomandarea medicului cardiolog, pacienţii pot efectua la Spitalul Clinic SANADOR şi investigaţii avansate de imagistică neinvazivă, cum sunt examinările CT cardiac, angio-CT coronarian şi RMN cardiac, scintigrafie miocardică de repaus sau de efort.

Proceduri minim invazive pentru diagnosticul afecţiunilor cardiovasculare

Cardiologia intervenţională asigură diagnosticul avansat şi tratamentul minim invaziv pentru numeroase probleme ale inimii şi ale vaselor mari. Aceasta este o supraspecializare aflată la graniţa dintre Cardiologie şi Chirurgia cardiovasculară şi foloseşte imagistica specializată şi alte tehnici nechirurgicale, pentru investigarea şi tratarea pacienţilor cu boli cardiovasculare, prin abord endovascular arterial sau venos percutanat.

Coronarografia este principala procedură radiologică minim-invazivă folosită pentru evaluarea arterelor coronare şi a circulaţiei sângelui la nivelul inimii. Investigaţia presupune injectarea, sub control radiologic, a unei substanţe de contrast în arterele care irigă inima, prin intermediul unui cateter care este introdus în urma puncţionării unui vas de sânge periferic, la nivelul mâinii sau piciorului. Prin această metodă, medicul poate observa dacă există stenoze, adică îngustări ale arterelor coronare, provocate de boala coronariană ischemică.

Departamentul de Cardiologie intervenţională din Spitalul Clinic SANADOR dispune de un Laborator de Cateterism cardiac şi un Laborator de Electrofiziologie, ambele dotate cu tehnologii şi dispozitive de ultimă generaţie. Primul deţine două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, pentru desfăşurarea tratamentului intervenţional în cazul sindroamele coronariene acute şi pentru o gamă complexă de proceduri de diagnostic, de la coronarografii, ventriculografii, arteriografii, la diagnosticarea şi tratarea malformaţiilor arteriovenoase.

Laboratorul de Electrofiziologie SANADOR, dotat de asemenea cu angiografe de ultimă generaţie Philips Azurion 7, permite realizarea de explorări funcţionale şi cartografiere color în timp real cu sisteme 3D/4D. Aceste proceduri de Aritmologie intervenţională sunt esenţiale pentru diagnosticarea tulburărilor de ritm cardiac, cu identificarea exactă tipului de tahicardie şi a mecanismului acesteia, dar şi pentru stabilirea diagnosticului de insuficienţă cardiacă şi monitorizarea acestei grave afecţiuni.

Prevenţia bolilor cardiovasculare

Un loc aparte în îngrijirea inimii îl ocupă prevenţia, întrucât bolile cardiovasculare continuă să fie o problemă de sănătate majoră în ţara noastră, multe dintre infarcturile miocardice acute sau accidentele vasculare cerebrale putând fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi prin consult cardiologic periodic.

Înţelegerea factorilor de risc şi respectarea unor măsuri simple pentru îndepărtarea sau limitarea lor reprezintă o strategie cheie pentru menţinere unei inimi sănătoase. Astfel, pacienţii cu afecţiuni cardiace şi cei care vor să prevină aceste probleme de sănătate pot beneficia de consiliere nutriţională de specialitate, în urma căreia vor obţine o dietă personalizată, echilibrată.

Regimul alimentar este esenţial mai ales în cazul persoanelor diagnosticate cu hipertensiune arterială, care nu trebuie să consume sare sau grăsimi. Scăderea în greutate este de asemenea importantă pentru pacienţii cu boli cardiovasculare care suferă de obezitate sau de diabet zaharat, iar aceştia trebuie să includă în rutina zilnică, pe lângă dietă, un program echilibrat de exerciţii fizice.

Dacă printre factorii de risc pentru afecţiunile cardiovasculare se numără şi istoricul familial, adică pacientul are rude apropiate care au suferit de probleme ale inimii, medicul cardiolog poate recomanda şi un sfat genetic. Acesta este un consult realizat de un medic specializat în genetică medicală, menit să ajute pacientul să afle dacă, în cazul său, există un risc genetic de a dezvolta şi transmite urmaşilor anumite afecţiuni ereditare.

Printre bolile ereditare se numără şi multe afecţiuni cardiace – aritmii, cardiomiopatii şi sindromul morţii subite – care sunt asociate cu mutaţii genetice specifice. Pentru identificarea lor, medicul genetician va recomanda anumite teste genetice, care vor ajuta pacientul să afle cât de mare este riscul în cazul său şi care sunt opţiunile pe care le are. Indiferent de rezultatele testelor, respectarea unui stil de viaţă sănătos şi consultul periodic la medicul cardiolog sunt soluţii eficiente pentru a reduce riscul apariţiei unor boli cardiovasculare grave şi pentru diagnosticarea lor precoce.

SANADOR pune la dispoziţia pacienţilor consultaţii de cardiologie asigurate de medici cu experienţă îndelungată, investigaţii performante pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare, inclusiv prin proceduri minim invazive, acestea din urmă fiind realizate în cele mai bune condiţii de siguranţă şi confort la Spitalul Clinic SANADOR. În plus, pacienţii au acces la consiliere nutriţională, pentru stabilirea unui regim alimentar personalizat şi adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, esenţial pentru sănătatea inimii.

viewscnt