Diagnosticul avansat al ulcerului gastroduodenal, la SANADOR

Diagnosticul avansat al ulcerului gastroduodenal, la SANADOR

Infecţia cu Helicobacter pylori, dar şi alţi factori mai rari, cum ar fi consumul pe termen lung a unor medicamente, pot conduce la dezvoltarea ulcerului gastroduodenal, o formă de ulcer peptic care afectează prima parte a intestinului subţire, cunoscută sub denumirea de duoden. Acest tip de ulcer provoacă durere abdominală, iar în absenţa unui tratament adecvat poate genera complicaţii severe, precum sângerarea sau perforaţia.

Duodenul este căptuşit cu o mucoasă, o structură protejată de mucus care are funcţii multiple, ca protecţia mecanică, imună şi chimică şi descompunerea intermediară şi finală a hranei. Mucusul se regenerează în mod normal, însă anumiţi factori duc la afectarea sa ori la creşterea cantităţii de suc gastric. În consecinţă, mucoasa este afectată de aciditatea crescută şi pot apărea răni. Top of Form

Evaluarea aparatului digestiv este importantă pentru descoperirea oricăror probleme care pot afecta sănătatea şi starea pacienţilor. La SANADOR, echipa medicală de la departamentul de gastroenterologie realizează investigaţii precise, cu echipamente performante, pentru diagnosticarea ulcerului gastric şi duodenal, precum şi a altor afecţiuni, ca polipii gastrici, gastrita sau boala de reflux gastroesofagian.

Endoscopia digestivă superioară, investigaţie de bază pentru diagnosticul ulcerului gastroduodenal

În trecut, ulcerul gastroduodenal se diagnostica prin tranzitul baritat, care implica ingestia de bariu şi efectuarea de radiografii seriate. În prezent, medicii au la dispoziţie metode moderne, care nu presupun iradiere şi asigură observarea în detaliu a mucoasei şi a leziunilor. Endoscopia digestivă superioară este o procedură diagnostică care permite depistarea inflamaţiilor, leziunilor, perforaţiilor şi anomaliilor, inclusiv a tumorilor. Endoscopul este un sistem de fibre optice şi cameră video, organizate sub forma unui tub, care sunt legate la o unitate centrală şi o sursă de lumină. Endoscopul se introduce prin gură până la nivelul esofagului, stomacului şi duodenului şi transmite imaginile obţinute pe un monitor, în timp real, astfel că medicul le poate analiza pentru a descoperi eventuale semne de ulcer.

Pregătirea pacientului constă în oprirea consumului de alimente cu 7 ore înainte de intervenţie şi a lichidelor cu 2 ore înainte. Investigaţia se realizează după sedare locală, cu spray anestezic, sau după analgosedare uşoară, în care pacientul nu simte disconfort.

La SANADOR, endoscopia digestivă superioară se realizează cu tehnologie ultraperformantă, în condiţii de siguranţă maximă. Pentru că este o investigaţie importantă, în septembrie 2023 SANADOR a deschis Centrul de excelenţă în endoscopia digestivă diagnostică şi terapeutică SANADOR Floreasca, într-o clădire modernă din nordul capitalei. Pacienţii au acces la centru atât în regim ambulatoriu, cât şi de spitalizare de zi. Toate condiţiile sunt la standarde internaţionale, iar serviciile medicale excelente.

Fiecare sală de endoscopie este dotată cu aparatură 3D 4K Olympus X1, care, datorită tehnologiilor integrate, oferă rezultate detaliate şi acurate. Medicii au la dispoziţie toate tipurile de sonde, inclusiv pentru ecoendoscopie, procedură care combină endoscopia digestivă cu ecografia, pentru evaluarea şi prelevarea unor probe de biopsie de la nivelul tractului digestiv superior. De asemenea, centrul deţine şi un sistem ultraperformant de sterilizare, uscare şi păstrare a echipamentelor endoscopice, care asigură securitatea sanitară a fiecărui pacient.

Diagnosticarea infecţiei cu Helicobacter pylori, importantă pentru tratamentul ulcerului gastroduodenal

Infecţia cu H. pylori este frecventă şi deseori nu produce niciun simptom. Transmiterea acesteia se face de la o persoană la alta, deseori în copilărie. Totuşi, o mică parte dintre cei infectaţi dezvoltă ulcer. Bacteria aderă la stratul de mucus din tractul digestiv şi produce iritaţie şi subţierea acestuia. Fără protecţie, mucoasa stomacului şi a duodenului este atacată de acidul gastric, ducând la apariţia rănilor.

Depistarea infecţiei cu H. pylori este o etapă esenţială pentru diagnosticarea bolii. În cazul în care infecţia este infirmată, medicul poate depista existenţa altor cauze, ca utilizarea unor medicamente care irită mucoasa gastroduodenală şi alte cauze mai rare, ca sepsisul, stresul provocat de intervenţiile chirurgicale şi tumorile.

La SANADOR, specialiştii utilizează teste de sânge, respiratorii şi de scaun, dar şi metode mai avansate, ca testarea H. pylori prin cultură de biopsie gastrică. Specialiştii recomandă această metodă de testare posterapeutic în cazuri în care tratamentul nu a dus la eliminarea bacteriei.  Şi în acest caz, endoscopia digestivă superioară este primul pas al investigaţiei. Prin intermediul endoscopului se prelevează 4 fragmente de ţesut din mucoasa gastrică, care sunt transportate într-un recipient steril la laborator, unde bacteria este izolată pe medii de cultură şi testată la antibiotice. Testarea H. pylori prin cultură de biopsie gastrică este dificil de realizat, de aceea este disponibilă doar în câteva laboratoare din ţară. Dotările de excepţie ale Laboratorului SANADOR şi pregătirea înaltă a echipei medicale fac posibil acest test important, care permite alegerea unui tratament antibiotic eficient.

Tratamentul ulcerului duodenal, la SANADOR

La SANADOR, investigaţiile avansate asigură precizia diagnosticului şi alegerea tratamentului adecvat. În multe cazuri, medicii recomandă schimbarea stilului de viaţă, în special renunţarea la fumat şi alcool, evitarea medicamentelor antiinflamatoare şi modificarea obiceiurilor alimentare. Alimentele picante, acide, prăjite şi procesate trebuie evitate, în favoarea celor bogate în fibre şi naturale. Pentru a scădea aciditatea, medicii pot prescrie antiacide şi blocanţi ai histaminei. Inhibarea pompei de protoni de la nivelul celulelor parietale gastrice cu anumite medicamente reduce, de asemenea, aciditatea şi favorizează vindecarea.

Medicii SANADOR utilizează endoscopia digestivă superioară şi ca metodă terapeutică pentru ulcerul gastroduodenal, în cazurile de sângerare. Aceştia injectează local medicamente sau folosesc clipsuri metalice. În cazurile de perforare sau sângerare severă, este necesară intervenţia chirurgicală.

Aparatura performantă a Spitalului Clinic SANADOR şi a Centrului de excelenţă în endoscopia digestivă diagnostică şi terapeutică SANADOR Floreasca asigură realizarea de tratamente eficiente prin endoscopie, iar pregătirea înaltă a echipei medicale contribuie semnificativ la realizarea unui plan de tratament potrivit pentru fiecare caz şi la buna desfăşurare a terapiei.

viewscnt