Cele mai frecvente afecţiuni benigne descoperite în urma unui consult de obstetrică-ginecologie sunt fibroamele uterine, endometrioza, boala inflamatorie pelvină, chisturile ovariene şi sindromul ovarelor polichistice. Deşi nu pun în pericol viaţa pacientei, aceste probleme de sănătate afectează considerabil calitatea vieţii şi pot duce la complicaţii, de aceea necesită un diagnostic precoce şi tratament adecvat.
Cele mai multe afecţiuni ginecologice benigne pot fi descoperite în urma unui consult ginecologic, urmat de o anamneză completă, analize şi investigaţii imagistice specifice, cum este ecografia transvaginală, aceasta fiind considerată, de altfel, şi investigaţia ginecologică de primă intenţie.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele beneficiază de o evaluare medicală completă pentru problemele ginecologice, prin consultaţii efectuate de medici empatici şi cu experienţă şi prin investigaţii realizate cu aparatură de vârf.
De asemenea, echipa medicală poate oferi tratamente chirurgicale moderne, inclusiv minim invazive, pentru afecţiunile ginecologice, prin intervenţii de chirurgie robotică. La SANADOR, procedurile de chirurgie robotică în ginecologie sunt realizate cu sistemul de ultimă generaţie da Vinci Xi, care oferă numeroase avantaje pacientelor: recuperare rapidă, cicatrici de mici dimensiuni, risc redus de complicaţii şi conservarea fertilităţii.
Diagnosticul avansat al afecţiunilor ginecologice benigne
Pentru un diagnostic avansat, medicul va recomanda o serie de investigaţii suplimentare. Ecografia ginecologică (transvaginală sau abdominală) se poate efectua în orice cabinet dotat cu un ecograf performant. În acest fel, medicul poate identifica sarcini ectopice, fibroame uterine de mici dimensiuni, care nu se simt la palpare, chisturi ovariene sau probleme de fertilitate. În ultimul caz, aşa-numita impermeabilitate a trompelor uterine poate fi stabilită cu certitudine printr-o investigaţie imagistică avansată - histerosalpingografie.
Examinarea RMN furnizează cele mai multe informaţii despre afecţiunile ginecologice şi este şi cea mai precisă. Astfel, scanarea prin rezonanţă magnetică permite identificarea unor fibroame de ordinul milimetrilor, a chisturilor ovariene şi, mai ales, a endometriozei, pentru că această afecţiune nu are manifestări clinice specifice şi de aceea este dificil de diagnosticat prin alte metode.
La SANADOR, pacientele cu afecţiuni ginecologice au acces la întreaga gamă de examinări imagistice: ecografii realizate cu aparatură performantă, concepută special pentru obstetrică-ginecologie, histeroscopie, histerosalpingografie, tomografie computerizată şi examen RMN cu echipamente de top, cu putere 3 Tesla – Siemens Magnetom Vida.
Tratamentul modern al afecţiunilor ginecologice benigne
Protocoalele terapeutice destinate unei game largi de afecţiuni impun o diversitate pe măsură. În cazul în care muşchii care susţin organele din pelvis slăbesc, mai ales după multe naşteri vaginale, după o histerectomie sau la menopauză, uterul poate aluneca spre vagin. Astfel, apar tulburările de statică genitală, precum prolapsul uterin sau vaginal, care pot afecta considerabil calitatea vieţii unei femei şi se pot trata în mai multe moduri. În stadiile incipiente, se pot aplica terapii noninvazive de rejuvenare vaginală, cele mai cunoscute fiind simplele exerciţii Kegel, pentru întărirea planşeului pelvin. Însă, în stadiile mai avansate, când astfel de terapii nu dau roade, se poate interveni chirurgical, clasic, adică printr-o intervenţie amplă, deschisă, sau minim invaziv.
Masele anexe benigne, fibroamele uterine, endometrioza şi boala inflamatorie pelvină pot fi tratate de asemenea prin intervenţii chirurgicale minim invazive (laparoscopice sau robotice). Tratamentul fibroamelor uterine diferă în funcţie de dimensiunea şi localizarea acestora, putând fi de monitorizare, conservator ori chirurgical – prin miomectomie (îndepărtarea fibromului) sau histerectomie (îndepărtarea completă a uterului).
În cazul endometriozei, tratamentul minim invaziv presupune intervenţii laparoscopice ori robotice, iar boala inflamatorie pelvină, cu salpingita ca formă cel mai des întâlnită, necesită antibioterapie ori intervenţie chirurgicală, dacă terapia conservatoare nu este eficientă.
În Laboratorul de Angiografie al Spitalului Clinic SANADOR, pacientele cu fibrom uterin pot fi tratate şi printr-o tehnică minim invazivă de radiologie intervenţională, embolizarea uterină, prin care se pot trata simultan mai multe fibroame, eliminând astfel necesitatea unei intervenţii chirurgicale, salvând uterul şi conservând fertilitatea femeii.
De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR se efectuează o gamă variată de intervenţii chirurgicale ginecologice, de la anexectomii, chistectomii şi ovarectomii clasice sau laparoscopice, salpingectomii, până la histerectomii şi miomectomii, realizate atât clasic, cât şi minim invaziv.
Chirurgia robotică ginecologică, la Spitalul Clinic SANADOR
Atunci când bolile ginecologice afectează considerabil calitatea vieţii pacientei, mergând până la infertilitate, chirurgia robotică poate fi de ajutor. Desigur, spre deosebire de chirurgia oncologică, miza nu este viaţa, însă există două mize fundamentale: conservarea fertilităţii femeii şi redarea calităţii vieţii acesteia.
Cu ajutorul robotului chirurgical se pot trata multe afecţiuni ginecologice benigne:
- malformaţiile congenitale, când fineţea gesturilor robotului poate reda arhitectura normală a tractului genital, adică poate reface ceea ce natura a greşit, putând reda, implicit, fertilitatea;
- fibroamele uterine – robotul chirurgical permite extragerea fibromului cu delicateţe şi restaurează arhitectura uterului, aspect important, întrucât uterul va trebui să susţină o sarcină timp de nouă luni;
- endometrioza, în care tratamentul este dificil de efectuat clasic sau laparoscopic, pentru că sunt necesare manevre foarte precise;
- tulburările de statică genitală, prolapsul uterin, incontinenţa urinară de efort – chirurgia robotică permite repoziţionarea normală a organelor genitale şi consolidarea lor cu meşe, cu plase, redându-le astfel structura şi funcţionalitatea.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele cu afecţiuni ginecologice benigne beneficiază, oricând este posibil, de intervenţii de chirurgie robotică, cu multiple beneficii, operaţiile fiind efectuate de o echipă medicală de elită, cu o vastă experienţă clinică şi cu o bogată cazuistică la activ.