Diagnosticul modern şi tratamentul avansat al endometriozei, la SANADOR

Diagnosticul modern şi tratamentul avansat al endometriozei, la SANADOR

Endometrioza este o afecţiune ginecologică care apare la femeile de vârstă fertilă, fiind caracterizată prin creşterea anormală a unui ţesut similar endometrului în afara uterului. Acest ţesut poate apărea în diverse locuri, inclusiv ovare, trompe uterine, col uterin, vagin şi alte organe, dar şi în vezica urinară sau intestine. De asemenea, se poate dezvolta şi la organe aflate la distanţă, cum ar fi inima, plămânii sau creierul. Odată cu trecerea timpului, în lipsa tratamentului, acest ţesut devine dur şi formează benzi fibroase care pot lega organele pelvine între ele, afectându-le funcţionalitatea şi cauzând complicaţii serioase.

Deşi este o afecţiune benignă, endometrioza afectează semnificativ calitatea vieţii pacientelor din cauza simptomelor greu de suportat (durerilor pelvine puternice, mai ales în timpul menstruaţiei, metroragie, menstruaţii abundente, durere la contact sexual). De asemenea, endometrioza este o cauză importantă a infertilităţii feminine, ceea ce poate avea un impact negativ major asupra relaţiei de cuplu. Din cauza simptomatologiei nespecifice, diagnosticul poate fi dificil de stabilit, deoarece manifestările clinice pot fi uşor confundate cu cele din alte afecţiuni ginecologice. Prin urmare, consultarea unui ginecolog experimentat şi efectuarea unor investigaţii imagistice specifice sunt esenţiale pentru identificarea şi gestionarea eficientă a endometriozei.

La SANADOR, pacientele au acces la consultaţii de specialitate şi la investigaţii avansate, asigurate de medici foarte bine pregătiţi şi cu mare experienţă, pentru diagnosticarea din timp a diferitelor afecţiuni ginecologice, inclusiv a endometriozei. Pentru obţinerea celor mai bune rezultate, SANADOR are în dotare echipamente medicale ultraperformante, de ultimă generaţie.

Cum se stabileşte diagnosticul de endometrioză?

Pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului acestei afecţiuni complexe, pacienta trebuie să parcurgă mai mulţi paşi. După realizarea unei anamneze amănunţite şi efectuarea unui examen clinic complet, în completarea acestora, medicul ginecolog va recomanda şi efectuarea unei ecografii transvaginale. Acest tip de ecografie permite examinarea în detaliu a structurii endometrului, precum şi a ovarelor, cervixului şi trompelor uterine. Astfel, va putea identifica prezenţa ţesutului endometrial în afara uterului, în zona altor organe pelvine, inclusiv prezenţa endometriozei ovariene, aşa-numitele „chisturi de ciocolată”.

De asemenea, specialistul mai poate indica şi unele investigaţii avansate, precum examinarea prin rezonanţă magnetică (RMN). Un RMN efectuat cu o putere de 3 Tesla oferă imagini de înaltă rezoluţie, care pot evidenţia chiar şi cele mai mici leziuni. Investigaţia este extrem de utilă pentru diagnosticul endometriozei, deoarece poate detecta aderenţele ţesutului endometrial la alte organe interne, cum ar fi rectul, colonul, ovarele sau vezica urinară. Aceste aderenţe pot cauza simptome persistente, care altfel ar putea fi atribuite altor afecţiuni, cum ar fi: cancerul de colon, cancerul de vezică urinară sau sindromul de intestin iritabil. Din acest motiv, scanarea prin rezonanţă magnetică este considerată metoda principală de investigaţie pentru endometrioză şi este esenţială pentru a stabili un diagnostic diferenţial.

La SANADOR, pacientele beneficiază de cele mai avansate investigaţii imagistice pentru diagnosticul endometriozei. În cazul indicaţiei pentru efectuarea unei investigaţii prin rezonanţă magnetică, SANADOR are în dotare echipamente ultraperformante, cu putere 3 Tesla, de ultimă generaţie (RMN Siemens Magnetom Skyra 3T, în Spitalul Clinic SANADOR, şi Siemens Magnetom Vida 3T, în Clinica SANADOR Floreasca).

Ce implică tratamentul avansat al endometriozei?

Tratamentul endometriozei este adaptat gravităţii simptomelor, care pot varia de la uşoare la foarte severe. Atunci când boala este într-un stadiu avansat, se urmăreşte şi prevenirea complicaţiilor care pot apărea dacă afecţiunea nu este tratată corespunzător, precum chisturile ovariene, aderenţele pelvine, creşterea riscului de cancer endometrial şi cancer ovarian, probleme legate de urinare sau afectarea tranzitului intestinal.

În cazurile cu simptome uşoare sau moderate, tratamentul poate implica administrarea de medicamente, cum ar fi analgezice sau antiinflamatoare, sau poate implica tratament hormonal pentru a suprima temporar menstruaţia. Totuşi, în cazurile mai severe, când simptomele devin greu de suportat, intervenţia chirurgicală devine necesară.

Chirurgia poate implica îndepărtarea ţesutului endometrial anormal şi, în unele cazuri, a unei părţi din organul afectat, în funcţie de recomandările medicale. În cazurile severe şi rezistente la alte opţiuni terapeutice, poate fi necesară histerectomia, de altfel şi singura metodă de a preveni recidiva.

În prezent, endometrioza poate fi tratată şi cu proceduri chirurgicale minim invazive, cum ar fi laparoscopia sau chirurgia robotică. Aceste metode au avantaje semnificative pentru paciente: cicatrici de mici dimensiuni, risc redus de complicaţii, recuperare rapidă, spitalizare de scurtă durată. Prin utilizarea echipamentului robotic, limitările tipice ale tehnicii laparoscopice sunt eliminate, ceea ce permite chirurgului să efectueze intervenţii complexe, cu maximă precizie, prin incizii mici. De altfel, platforma robotică permite accesul chiar şi în zone dificil de ajuns în alte condiţii, din cauza structurii anatomice a pelvisului. Este important de menţionat că tratamentul endometriozei poate ameliora sau elimina simptomele, dar cauza apariţiei nu poate fi eliminată complet deoarece încă nu se ştie cu exactitate care este aceasta.

Cum se tratează endometrioza la Spitalul Clinic SANADOR?

Pacientele care suferă de endometrioză beneficiază la Spitalul Clinic SANADOR de o abordare complexă şi integrată în tratarea acestei afecţiuni. Pe lângă consultaţiile de specialitate, asigurate de medici cu experienţă vastă, cu stagii de formare atât în ţară, cât şi în centre de referinţă internaţionale, pacientele au acces şi la investigaţii imagistice moderne şi tehnici de tratament avansate. La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile chirurgicale robotice pentru tratarea endometriozei pot fi realizate inclusiv robotic, Spitalul Clinic SANADOR fiind dotat cu cel mai performant sistem chirurgical robotic existent la ora actuală în lume – robotul da Vinci Xi. Acest echipament permite obţinerea de rezultate excelente pe termen lung, precum şi o recuperare mult mai rapidă.

viewscnt