Diagnosticul şi tratamentul trombozei venoase profunde, la Spitalul Clinic SANADOR

Diagnosticul şi tratamentul trombozei venoase profunde, la Spitalul Clinic SANADOR

Tromboza venoasă profundă este o afecţiune provocată de apariţia unui cheag de sânge (tromb) în interiorul unei vene profunde. În majoritatea cazurilor, cheagul apare în vasele de sânge ale membrelor inferioare, provocând dureri şi edem (umflarea picioarelor), dar se poate forma şi în venele profunde ale coapselor, pelvisului şi braţelor. Cauzele pot varia de la afecţiuni care provoacă tulburări de coagulare a sângelui, până la obezitate, sarcină, lezarea peretelui venos, sedentarism sau imobilizare prelungită la pat (după o intervenţie chirurgicală sau accidentare).

Afecţiunea poate avea consecinţe grave: cheagurile se pot desprinde şi pot migra spre plămâni, unde blochează circulaţia sângelui şi oxigenarea ţesutului pulmonar. Astfel apare tromboembolismul pulmonar, o afecţiune ameninţătoare de viaţă, cea mai gravă complicaţie a tromboembolismului venos.

Tromboza poate fi descoperită în urma unei consultaţii de cardiologie. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de servicii medicale complete pentru diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare, asigurate de medici cu o îndelungată experienţă. Specialiştii SANADOR oferă şi consiliere pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos, deoarece mişcarea, renunţarea la fumat şi dieta echilibrată sunt esenţiale pentru a preveni tromboza sau complicaţiile provocate de această boală.

Diagnosticul trombozei venoase profunde

Diagnosticul trombozei venoase profunde este stabilit în urma unui examen clinic, completat cu investigaţii specifice – analize de sânge şi imagistică medicală.

Analize de laborator pentru diagnosticul trombozei venoase profunde

Dozarea D-dimerilor din sânge are un rol important în diagnosticarea trombozei venoase profunde. D-dimerii sunt proteine produse de cheagurile de sânge, semnalizând astfel prezenţa acestora. În cazul pacienţilor cu tromboză venoasă profundă, nivelul de D-dimeri este crescut. De asemenea, D-dimerii sunt utilizaţi şi ca markeri pentru hipercoagulabilitate.

Investigaţii imagistice pentru tromboza venoasă profundă

Ecografia venoasă este una dintre metodele imagistice de bază folosite pentru diagnosticarea trombozei venoase profunde. Aceasta este completată de obicei cu o ecografie Doppler. Ultrasunetele permit vizualizarea, în detaliu, a circulaţiei sanguine şi a structurii venelor, ajutând astfel la identificarea cheagurilor de sânge.

O altă metodă prin care se stabileşte diagnosticul de tromboză este venografia. Spre deosebire de ecografie, care foloseşte ultrasunete, această investigaţie utilizează razele X şi o substanţă de contrast, pentru a vizualiza structura venelor şi pentru a identifica un eventual cheag de sânge. De asemenea, medicul poate recomanda şi o examinare RMN sau o tomografie computerizată, dacă bănuieşte existenţa unui tromb în venele din abdomen.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de cele mai moderne şi performante echipamente de imagistică medicală, necesare pentru diagnosticarea trombozei venoase: patru aparate RMN de ultimă generaţie (dintre care două dispozitive cu putere 3 Tesla) şi patru computere tomograf de înaltă performanţă. În acest fel, pacienţii beneficiază de o evaluare completă şi precisă, interpretarea imaginilor obţinute fiind realizată de medici cu experienţă.

Tratamentul trombozei venoase profunde

Din cauza complicaţiilor pe care le poate produce, tromboza este considerată o urgenţă medicală şi trebuie tratată rapid şi eficient. Tratamentul trombozei venoase profunde are ca scop reducerea riscului ca trombul să crească în dimensiuni sau să se desprindă şi să migreze la plămâni, precum şi prevenirea formării unui alt cheag de sânge.

Pacienţii cu tromboză venoasă profundă au adesea indicaţie pentru tratament medicamentos, cu anticoagulante, care previn creşterea cheagurilor de sânge. De asemenea, aceste medicamente contribuie la subţierea sângelui şi reduc riscul de a dezvolta mai multe cheaguri.

În unele situaţii, tratamentul medicamentos nu este eficient, iar singura soluţie este intervenţia chirurgicală. Operaţia de trombectomie vizează îndepărtarea cheagului de sânge, având un rol esenţial în prevenirea apariţiei gangrenei (care duce la amputaţie), atunci când cheagul blochează în totalitate fluxul sanguin în membrul afectat.

În prezent, tromboza venoasă profundă beneficiază şi de tratament endovascular, sub control radiologic, prin tromboaspiraţie pentru eliminarea cheagurilor şi angioplastie cu balon, pentru restabilirea circulaţiei normale în vasul de sânge afectat.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la tratamente avansate pentru tromboză venoasă prin procedurile endovasculare efectuate în Laboratorul de Angiografie. Echipa medicală care realizează aceste intervenţii este alcătuită din cardiologi intervenţionişti cu o vastă experienţă şi din specialişti în chirurgie vasculară instruiţi în centre internaţionale de referinţă. Spitalul dispune de două angiografe moderne Philips Azurion 7, de ultimă generaţie, care permit evaluarea arterelor şi identificarea cu precizie a unui cheag de sânge.

Tratamentul trombozei prin proceduri vasculare avansate, la Spitalul Clinic SANADOR

Pentru distrugerea cheagurilor de sânge, Departamentul de Cardiologie Intervenţională din Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu două sisteme moderne, unul pentru trombectomie – AngioJet – şi unul pentru aterectomie – Jetstream.

Dispozitivul pentru trombectomie poate distruge trombii periferici prin aspiraţie activă, putând administra totodată şi fluide sau substanţe trombolitice direct în interiorul cheagului de sânge. AngioJet foloseşte diferite tipuri de catetere pentru vene şi artere, pentru a elimina rapid trombul, permiţând astfel reluarea unui flux normal al sângelui şi ameliorarea simptomelor. Acest sistem este folosit în special pentru tromboze formate în vene cu diametrul de cel puţin 6 mm.

Echipamentul de aterectomie Jetstream este utilizat pentru a elimina prin fragmentare şi aspiraţie activă o gamă variată de trombi, plăci de calciu sau de aterom care blochează vasele de sânge. Dispozitivul este recomandat pentru trombozele formate în arterele membrelor superioare sau inferioare, însă nu şi pentru arterele coronare, renale sau carotide. Cateterele sistemului Jetstream permit spargerea chiar şi a celor mai dure plăci de calciu formate în vasele de sânge.

viewscnt