Durerile din artrita reumatoidă par să aibă legătură cu ceea ce mâncăm, dar cercetătorii nu au reuşit să dezvolte o dietă ideală pentru pacienţi. Însă un nou studiu a reliefat că adoptarea unei diete vegane cu conţinut scăzut de grăsimi poate ameliora artrita reumatoidă.
Peste 1,6 milioane de oameni din SUA suferă de artrită reumatoidă. Asta înseamnă că cel puţin o persoană din 200 se confruntă cu această boală, mai frecventă la femei. Medicii au legat artrita reumatoidă de dietă de zeci de ani, iar un sondaj din 2017 efectuat pe 217 pacienţi cu această afecţiune a constatat că 19% au identificat anumite băuturi şi alimente, cum ar fi sifonul şi dulciurile, care le-au agravat simptomele.
O revizuire a cercetărilor din 2021 a găsit rezultate pozitive pentru dieta mediteraneană, doze mari de acizi graşi omega-3 (care se găsesc în uleiul de peşte), suplimente de vitamina D şi eliminarea sării. Alte abordări, cum ar fi postul şi dietele vegane, au avut rezultate neconcludente.
Pentru noul studiu, cercetătorii au vrut să exploreze posibilele beneficii ale unei „diete practice şi uşor de prescris”, fără limite de calorii. Cercetătorii au repartizat aleatoriu 44 de femei (vârsta medie de 57 de ani) la una dintre cele două diete timp de 16 săptămâni. Femeile au luat apoi o pauză de 4 săptămâni şi au urmat cealaltă dietă timp de 16 săptămâni. Această abordare „încrucişată” a făcut ca toate persoanele care au finalizat studiul să fie expuse la fiecare dietă.
,,Designul neobişnuit al studiului şi dimensiunile sale mici fac imposibil să ştim dacă dieta – sau o parte din ea – funcţionează cu adevărat. Totuşi, dieta este „o experienţă care schimbă viaţa oamenilor cu artrită. Medicii ar trebui să ştie despre asta şi ar trebui să încerce ei înşişi”, e de părere dr. Neal D. Barnard, autorul principal al studiului, specialist în medicină internă.
Una din cele două diete a fost săracă în grăsimi şi vegană. După 4 săptămâni, cei care urmau dietă nu au folosit alimente comune care declanşează artrita reumatoidă, cum ar fi cerealele cu gluten, nuci, citrice şi ciocolată. După săptămâna 7, femeile au adăugat alimentele declanşatoare unul câte unul, menţinându-le în dietă dacă nu păreau să le provoace simptome.
După ce participanţii au urmat o dietă vegană cu conţinut scăzut de grăsimi timp de 16 săptămâni, numărul mediu de articulaţii umflate a scăzut de la 7 la doar 3 şi au raportat simptome generale mai bune.
Greutatea corporală medie a scăzut cu 14 kilograme în rândul celor din grupul de dietă, în timp ce persoanele din grupul placebo au luat o medie de aproape 2 kilograme.
,,Nu este clar dacă greutatea pierdută este mai responsabilă pentru beneficiile dietei decât alimentele reale”, spune reumatologul Daniel Solomon, de la Harvard Medical School, medicul care a revizuit rezultatele studiului pentru WebMD. O altă posibilitate este că anumite părţi ale dietei – şi nu dieta completă – au fost responsabile.
„Sunt sigur că pacienţii motivaţi ar putea urma o astfel de dietă, dar mai întâi ar trebui să stabilim dacă dieta specifică a fost problema cheie sau dacă pierderea în greutate a fost mai importantă”, a afirmat Daniel Solomon.
Dr. Barnard, autorul principal al studiului, spune că pacienţii au tolerat bine dieta, care e mai ieftină decât dietele cu carne şi lactate. El încurajează pacienţii să încerce să-şi schimbe tiparele de alimentaţie înainte de a apela la medicamente.
„Este o idee bună ca oricine să aibă şansa de a încerca o schimbare a dietei. Veţi şti în câteva săptămâni dacă va funcţiona,” a mărturisit dr. Barnard.