Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că o combinaţie dintre o dietă dezechilibrată şi un stil de viaţă sedentar a dus la creşterea ratei de obezitate, nu numai în ţările dezvoltate, ci şi în ţările cu venituri mici, unde foametea şi obezitatea adesea coexistă. ,,Incidenţa obezităţii la copii creşte alarmant. Dacă la adulţi păstrăm trendul din Uniunea Europeană şi ne situăm chiar un pic sub medie, la copii incidenţa la noi începe să crească, să depăşească media UE”, a atras atenţia de Ziua Internaţională a Alimentaţiei dr. Adina Simona Dragomir, medic primar endocrinologie, doctor în ştiinţe medicale la Institutul de Endocrinologie I.C. Parhon.
Peste 670 de milioane de adulţi şi 120 de milioane de fete şi băieţi cu vârsta cuprinsă între 5-19 ani sunt obezi, iar peste 40 de milioane de copii sub 5 ani sunt supraponderali, sunt datele prezentate în cadrul conferinţei ,,Prevenţie prin Alimentaţie personalizată şi Stil de viaţă echilibrat - 2022”, organizată de Clinica Neolife şi Societatea Română de Educaţie Nutriţională,
La sfârşitul anului 2019, Centrul de Observare a Obezităţii Globale ne considera o ţară cu 47.7% adulţi supraponderali, din care 10.9% adulţi suferă de obezitate. Pandemia de COVID-19, cu restricţiile impuse, inclusiv cu limitarea activităţii fizice, a făcut ca amploarea fenomenului obezităţii să crească.
Conform raportului pe Europa din 2022 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în România, 24% dintre copiii de vârstă şcolară sunt supraponderali, dintre care 13% sunt obezi, iar 55% dintre adulţi se confruntă cu excesul de greutate.
De Ziua Internaţională a Alimentaţiei, semnalul de alarmă al specialiştilor români vizavi de persoanele care se confruntă cu problemele de greutate este să fim atenţi la ce mâncăm, la cât mâncăm şi să personalizăm alimentaţia.
,,Să ne informăm mai mult şi să nu considerăm că mai ales în cazul copiilor, dar nu numai, mai mult e mai bine în ceea ce priveşte mâncarea. Excesele dăunează”, a precizat dr. Adina Simona Dragomir.
În momentul de faţă 3 miliarde de oameni de pe glob nu au o nutriţie de calitate. Dar prin nutriţia de calitate se pot reduce costurile în sănătate cu 97 la sută până în 2030.
,,Atunci când vorbim despre hrană, despre alimentaţie este necesară sustenabilitatea. Trăim vremuri cu conflicte, cu schimbări climatice, cu inegalitate, cu creşteri constante de preţuri şi atunci şi această sustenabilitate înseamnă oportunitate pentru cei care produc, oportunitate pentru cei care consumă şi mai ales grijă faţă de mediu. Este necesară o lume în care alimentul să fie suficient cantitativ, să fie nutritiv, sigur şi uşor de procurat. Dacă vorbim despre alimentaţia de prevenţie, asta înseamnă că avem grijă să prevenim, să întârziem şi să reducem impactul bolilor asupra organismului prin ceea ce consumăm. Avem nevoie, de asemenea, pe lângă această calitate a alimentelor, de expunere la aer nepoluat, de efort constant, moderat şi de o bună hidratare, de ore de somn corecte şi, bineînţeles, de management-ul stresului.
Când vorbim despre personalizare, ne gândim la faptul că nu suntem la fel şi că trebuie să schimbăm atitudinea conform căreia alimentaţia e aceeaşi pentru toată lumea. Suntem indivizi diferiţi, avem diferenţe în anumiţi parametri biochimici, metabolici, genetici şi mai ales de microbiotă. Acestea ar fi cele 4 noţiuni care ne diferenţiază şi de aceea alimentaţia trebuie să fie personalizată. Beneficiile personalizării ar fi creşterea nivelului energetic, creşterea biodisponibilităţii şi a absorbţiei nutrienţilor, îmbunătăţirea stării de funcţionare a organismului şi creşterea calităţii vieţii,” a declarat Lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu – Universitatea Spiru Haret, Bucureşti şi Preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională.
Specialiştii în nutriţie recomandă un stil de viaţă sănătos care să includă mişcarea în are liber, hidratarea completă, somnul odihnitor şi o viaţă cât mai lipsită de stres.
,,Stilul de viaţă sănătos ne ajută să facem faţă unei boli grave cum este cancerul”, a subliniat dr. Cristina Berteanu – Medic Primar ATI, Doctor în Medicină, Director medical Neolife România, prezentă la eveniment.