Un român din patru declară că nu s-a testat pentru COVID-19 niciodată de la izbucnirea pandemiei, iar 5% dintre români consideră că testarea nu are nicio utilitate, în contextul în care 74% dintre români au declarat că au avut apropiaţi care au trecut prin boală, iar 12% că au avut persoane care au murit din cauza COVID-19. Aceste date au fost date publicităţii de către Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) în cadrul unei conferinţe de presă campania ,,Noua rutină de sănătate”. Prezent la eveniment, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase ,,Matei Balş” a avertizat însă că pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat.
Un studiu realizat de CULT Marketing Research în august 2022, pe un eşantion de peste 1000 de repondenţi adulţi, rezidenţi în mediul urban, a scos la iveală că 25% dintre românii nu au făcut niciun test pentru COVID-19 în ultimele 12 luni. 20% au făcut un test care a ieşit pozitiv, iar 5% deşi au ieşit pozitivi la testare nu s-au dus la medic.
50% dintre românii chestionaţi nu cred că au făcut COVID-19, însă 16% au declarat că cineva apropiat lor a fost internat în spital pentru această boală, iar 46% au avut pe cineva apropiat care a fost diagnosticat, dar nu a fost internat.
,,Fără să mă testez nu am cum să-mi dau seama dacă am sau nu am COVID-19. Testarea ar trebui să fie la un anumit nivel. Pandemia nu s-a încheiat, ne îndreptăm spre final, dar va mai dura. Convieţuim cu SARS-COV-2 şi vom avea în continuare cazuri de COVID-19”, a precizat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase ,,Matei Balş”, referindu-se la pacienţi vulnerabili care ajung în terapie intensivă, chiar dacă acum aceştia sunt într-un procent mult mai mic decât în perioada de vârf a pandemiei.
,,Numărul celor care ajung să fie spitalizaţi sau la terapie intensivă este mic şi tendinţa generală este să se spună că nu mai contează, dar pentru o familie unde există un bunic sau un părinte care ajunge în terapie intensivă şi care pierde lupta cred că are o importanţă majoră, nu cred că statisticile contează”, a subiniat medicul infecţionist.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în ultima săptămână din octombrie au fost înregistrate 3.077 cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2. 660 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienţi reinfectaţi. Au fost raportate de către INSP 21 decese şi au fost efectuate 14.592 teste RT-PCR şi 53.585 teste rapide antigenice.
Cercetarea CULT Marketing Research a relevat că 4 din 10 români ar amâna contactarea medicului cu mai mult de 5 zile după apariţia simptomelor indicative pentru COVID-19. Radu Gănescu, preşedintele COPAC a prezentat care sunt cele mai frecvente motive legate de refuzul testării, 50% dintre români dau vina pe faptul că trebuie să plătească din buzunar testarea, iar 20% pe obligativitatea izolării, în cazul în care testul e pozitiv.
Cel mai frecvent motiv de întârziere la medic atunci când se suspicionează COVID-19 este percepţia conform căreia simptomele trebuie să dureze mai mult de 5 zile pentru a fi considerate grave (39%). Un alt motiv, precizat de o cincime dintre respondenţi, este teama de internare (20%), precum şi teamă că odată diagnosticaţi şi luaţi în evidenţă ar trebui să se autoizoleze (15%).
,,Am trecut peste pandemie, dar virusul a rămas. Avem grupuri vulnerabile, avem nevoie să fim preventivi şi nu trebuie să stăm 5 zile până vom vedea efectele bolii. Trebuie să mergem la medic”, îndeamnă Radu Gănescu.
Totuşi, 77% dintre repondenţi cunosc faptul că testarea este necesară pentru diagnosticarea bolii, dar şi faptul că testarea poate contribui la reducerea transmiterii COVID-19, protejându-i pe cei din jur.
În acest context, COPAC a demarat campania ,,Noua rutină de sănătate”, împreună cu partenerii săi Societatea Naţională de Medicina Familiei, Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Victor Babeş”, MSD România şi Synevo, prin care îndeamnă românii să adopte o atitudine preventivă, reflectată într-o rutină individuală şi colectivă pro-sănătate. O bună rutină de sănătate este cu atât mai importantă în cazul bolilor transmisibile cauzate de diverse virusuri, ce pot impacta semnificativ starea de sănătate a populaţiei.
Campania îşi propune ca, prin încurajarea testării COVID-19 de la primele simptome, să promoveze un comportament responsabil prin evitarea contactului cu alte persoane în cazul unui test pozitiv şi contactarea medicului de familie pentru monitorizare/direcţionare către Centre de evaluare dacă este cazul. În acest fel, pe de o parte cei infectaţi cu virusul COVID-19 vor beneficia de tratament corespunzător, evitând complicaţiile bolii sau efectele pe termen lung ale acesteia, iar pe de altă parte vor proteja categoriile de persoane vulnerabile - bolnavii cronici, vârstnicii, gravidele – predispuse să dezvolte forme grave ale COVID-19.
Totodată, campania vizează un demers mai larg de educaţie al populaţiei privind importanţa testării pentru diagnosticarea unor boli infecţioase, precum HIV, HPV, tuberculoza sau hepatitele.
În sprijinul acestei campanii, vine expoziţia interactiv 3D Atlasul Virusurilor, deschisă în perioada (20 octombrie – 13 noiembrie 2022) în cadrul Muzeului temporar Art Safari. Aceasta oferă vizitatorilor informaţii ştiinţifice din domeniul medical prezentate într-un format atractiv, cu privire la caracteristicile a 8 virusuri dintre cele mai frecvente şi a efectelor acestora.