Vaccinarea cu a patra doză de vaccin împotriva COVID-19 a început în România, fiind recomandată categoriilor vulnerabile. ,,Toţi cei care au boli cronice, care au o anumită vârstă ar trebui să-şi crească protecţia prin vaccinare. Dacă n-au făcut-o iniţial, să înceapă s-o facă. Dacă au avut doza a treia, să treacă la doza a patra”, a declarat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase ,,Matei Balş” din Capitală. Deocamdată vaccinarea se poate face în cele 100 de centre de vaccinare care au mai rămas deschise la nivelul întregii ţări precum şi la cei peste 3000 de medicii de familie care administrează vaccinul anti-Covid.
Prezent la un training pentru jurnalişti, organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) la Predeal, dr. Adrian Marinescu a precizat că pandemia de COVID-19 nu s-a închis şi că în toamnă foarte probabil va creşte numărul de cazuri cu SARS-COV-2.
,,Foarte probabil că la toamnă vom avea creşteri, însă creşterea numărului de infecţii nu va schimba acest concept de convieţuire. Din punctul meu de vedere, ce a început în 2022 va continua, iar pandemia se va încheia. Cu această convieţuire nu cred că vor mai fi schimbări importante şi când mă refer la impactul la nivelul populaţiei, mă refer la spitalizări în număr mare, la presiune pe spitale, la ocuparea de paturi de terapie intensivă. Dacă vom fi suficient de echilibraţi încât să luăm în calcul că vom mai avea infecţii şi că trebuie să le rezolvăm, cred că vom trece cu bine de toamnă”, a spus medicul infecţionist.
Specialistul e de părere că persoanele vulnerabile la a face forme severe de COVID-19 ar trebui să se vaccineze cu doza a patra acum, să nu mai aştepte până în toamnă când este anunţată apariţia pe piaţă a unui nou vaccin care ar conţine şi noile variante de coronavirus.
,,Cu o mare probabilitate, din toate studiile care sunt în desfăşurare, este că vom avea o variantă de vaccin care se referă la mutaţiile noi. Faptul că vom avea un vaccin care să fie mai bun în toamnă e bine, îl vrem toţi. Noi vorbim de momentul actual, dacă vor fi schimbări apropo de mutaţii şi dacă ele vor fi sau nu cuprinse în vaccin în toamnă, vom vedea atunci. Cei care într-adevăr pot face forme severe de COVID să se protejeze acum, chiar dacă sunt puţine cazuri, că dacă ajung în terapie intensivă ajung acum, nu la toamnă”, a semnalat infecţionistul.
Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase ,,Matei Balş” din Capitală a subliniat că încheierea pandemiei n-are nicio legătură cu dispariţia completă a virusului SARS-COV-2.
,,În momentul în care la nivelul mapamondului nu va mai fi o arie întinsă geografică şi în momentul în care vom avea cazuri izolate şi vom vedea că în România şi în ţările din jur sunt10 cazuri pe zi, atunci evident, vom vorbi de focare izolate şi pandemia va fi închisă. Vorbesc de pandemia de SARS-COV-2, că pandemia economică şi psihologică se vor termina mai târziu. Pandemia nu s-a închis, cred că toţi ştim exact ce avem de făcut”, a afirmat dr. Marinescu.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, pot face a patra doză persoanele de peste 18 ani care au fost vaccinate cu trei doze de vaccin împotriva COVID-19 de tip ARN mesager. A patra doză poate fi făcută cu produsul Pfizer BioNTech, la minim 4 luni de la efectuarea dozei trei de vaccin.
În ceea ce îi priveşte pe cei care deja au făcut 2 sau 3 doze de vaccin şi au trecut şi o dată sau de două ori prin COVID, recomandarea de vaccinare nu e fermă.
,,În situaţia în care o persoană este într-adevăr cu un sistem imunitar complet deficitar, acolo putem să discutăm de protecţie, dar altfel am discutat şi la doza a treia, în momentul în care ai trecut prin boală şi te-ai vaccinat, ai suficientă protecţie şi pentru ceea ce urmează”, a explicat dr. Adrian Marinescu.
Cei care s-au vaccinat cu două doze de la AstraZeneca, iar la a treia doză s-au vaccinat cu Pfizer/Moderna nu pot face doza a patra, cel puţin deocamdată fiindcă nu sunt studii în acest sens.
Doza a patra de vaccin COVID-19 este recomandată ferm populaţiei vulnerabile, indiferent de vârstă, dacă suferă de boli cronice.
,,Dar, atenţie, nu doar bolile cronice pe care le cunoaştem. Toată populaţia supraponderală din România, mai ales dacă e obeză cu un anumit grad, este din start vulnerabilă”, a mai spus medicul în cadrul evenimentului organizat de COPAC.