În fiecare an, 15 milioane de bebeluşi se nasc prematur în lume. În ţara noastră, rata prematurităţii este estimată la 10% din totalul naşterilor. ,,Dintre aceştia, copiii cel mai mult afectaţi sunt cei sub 34 de săptămâni, care sunt la 60% din totalul nou născuţilor prematuri”, a precizat dr. Adriana Dan, şeful secţiei de Neonatologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, referindu-se la situaţia din România.
Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut schimbarea modului de îngrijire acordat bebeluşilor prematuri la terapie intensivă neonatală, insistând pe contactul piele pe piele, care este de preferat în locul incubatorului.
,,Îngrijirea piele pe piele presupune contactul fizic al nou-născutului cu mama, dar nu înlocuieşte incubatorul. S-a demonstrat că prezenţa mamei şi contactul fizic prelungit îmbunătăţesc tratamentul şi ameliorează prognosticul. Este un tratament auxiliar, dar îngrijirea piele pe piele nu înlocuieşte incubatorul”, a precizat dr. Adriana Dan, şeful secţiei de Neonatologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Medicul neonatolog a recunoscut că este benefică prezenţa mamei lângă copil, motiv pentru care nou-născutul poate fi scos din incubator şi plasat pe corpul mamei, care, având o temperatură de 37 de grade îi asigură şi o temperatură constantă copilului.
,,Copilul poate fi ţinut până la jumătate de oră pe pieptul mamei, timp în care tratamentul se efectuează normal. Copilul poate fi conectat la un aparat de respiraţie, poate avea perfuzii. Teoretic, se pot efectua şi tratamente în braţele mamei. Este puţin mai greu şi a fost greu în perioada pandemică să facem acest lucru, pentru că a trebuit să ne luăm nişte măsuri de precauţie”, a spus medicul neonatolog.
Faptul că această practică este benefică pentru nou-născut o demonstrează noi cercetări care susţin că ar putea salva până la 150.000 de vieţi pe an.
,,Studiile arată că uneori saturaţia copilului, pulsul copilului se ameliorează în braţele mamei”, a explicat dr. Adriana Dan.
În momentul de faţă, în România există un număr de copii suficient de mare pentru a avea nevoie de extinderea secţiilor de terapie intensivă neonatală.
,,În România, în maternităţile de grad 3 aproape zilnic sunt solicitări de transfer de la maternităţi mici din ţară. Unele pot fi onorate, altele nu, din lipsă de locuri”, a subliniat şeful secţiei de Neonatologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.