Psoriazisul este a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, fiind o afecţiune subdiagnosticată şi subtratată în România. În jur de 5% din populaţia României suferă de psoriazis, dar mai puţin de 50% dintre cazuri sunt diagnosticate şi tratate, potrivit Societăţii Române de Dermatologie. În acest context, programele de suport pentru pacienţi vin să crească atât complianţa, cât şi aderenţa la tratament.
Plecând de la ideea că psoriazisul este un diagnostic complex, cu multiple implicaţii medicale, emoţionale şi psihologice care necesită o abordare multidisciplinară, s-a dezvoltat un program suport pentru pacienţii cu psoriazis intitulat PARTENER, la care atât Societatea Română de Dermatologie, cât şi asociaţiile de pacienţi cu psoriazis au colaborat. Până în prezent sunt înscrise peste 700 de persoane în acest program, unic în Europa.
„Programul PARTNER este un program suport pentru pacienţii cu psoriazis, formele severe. Avem un call center la care pacienţii pot obţine informaţii legate de boală, de logistică, de programări la medici, de terapii pe care nu le găsesc. Nu trebuie decât să se înscrie, să sune, este gratis, nu costă absolut nimic. Ne puteţi contacta oricând, de luni pâna vineri, între orele 9.00 – 17.00 la 021 527 7977 şi pe site https://partener.srd.ro”, a declarat dr. Alin Nicolescu, Unul dintre principalele obiective ale medicilor dermatologi este să crească procentul persoanelor cu psoriazis tratate corect şi să le îmbunătăţească calitatea vieţii acestora.
PARTENER este dedicat pacienţilor cu forme severe de psoriazis, cei care sunt în tratament fie cu terapia convenţională sistemică, fie cu terapie biologică, care sunt destul de mulţi. Pacienţii pot să solicite medicului dermatolog formularul de înscriere în program.
,,Noutatea este că e un program suport de pacient universal. S-au mai încercat nişte programe pilot de suport de pacient dar pe anumite terapii. Problema era că atunci când pacientul trecea de pe o terapie pe alta sau când întrerupea trebuia scos din proiect şi atunci ideea noastră, a societăţii a fost să facem un program general astfel încât dacă pacientul trece de pe o terapie pe celelalte rămâne în cadrul programului”, a explicat dr. Alin Nicolescu.
Potrivit medicului dermatolog, cu acest program românii sunt primii din Europa la acest capitol, la fel cum şi dermatologii români au fost primii din Europa care au dezvoltat instrumente de lucru- aplicaţii IT care măsoară gradul de psoriazis.
,,Ne propunem în continuare dezvoltarea de proiecte şi anul viitor în parteneriat cu câteva firme, o să facem nişte proiecte de consulturi interdisciplinare pentru pacienţii cu psoriazis. Deocamdată sunt în suntem în discuţii şi aproape sigur le începem cu psihiatru, psiholog. Deci cu vouchere gratuite pentru cei care vor să consulte un astfel de specialist, apoi vom continua cu medici cardiologi. Dacă doresc, aceşti pacienţi vpr primi acel voucher pentru consulturi-le interdisciplinare. Sigur că la început vor fi nişte zone pilot, după care dacă vedem clar interesul, le vom disemina la nivelul întregii ţări pentru toţi pacienţii”, a precizat Secretarul General al Societăţii Române de Dermatologie în cadrul conferinţei de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Psoriazisului, celebrată pe 29 octombrie.