Dr. Cristina Berteanu, Asociaţia ROZ: Cum îi ajută Planul Naţional de Combatere a Cancerului pe pacienţii oncologici din România

Dr. Cristina Berteanu, Asociaţia ROZ: Cum îi ajută Planul Naţional de Combatere a Cancerului pe pacienţii oncologici din România

În fiecare an peste 98.000 de români sunt diagnosticaţi cu o formă de cancer şi se estimează că 2 din 5 persoane se vor îmbolnăvi în cursul vieţii de o formă de cancer. România are nevoie de un Plan Naţional de Combatere a Cancerului şi în sfârşit acesta devine o realitate. ,,Planul Naţional se sincronizează cu Planul European de Combatere a Cancerului şi atinge toţi pilonii existenţi în acesta: screening, depistare precoce, diagnostic, tratament şi nu în ultimul rând calitatea vieţii, care este pentru prima oară un punct important în ceea ce înseamnă îngrijirea pacientului oncologic”, a declarat dr. Cristina Berteanu, Director Medical Neolife România, Vicepreşedintele Asociaţiei ROZ şi membru activ în grupul de lucru care a elaborat acest document.

Despre noutăţile pe care le  aduce Planul Naţional de Cancer în diagnosticarea precoce a cancerelor şi cum poate schimba viaţa pacienţilor oncologici din România s-a discutat pe larg la dezbaterea ,,Cancer Survivor 360'', organizată de redacţia 360medical.ro, eveniment online din 2021 din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii.

,,Planul Naţional de Combatere a Cancerului înseamnă un traseu standardizat pentru pacientul oncologic, înseamnă reţea de conectare între centrele de îngrijire ale pacientului oncologic, înseamnă introducerea medicinei personalizate pe tot parcursul, de la prevenţie, diagnostic şi tratament cu medicamente adaptate genotipurilor şi fenotipurilor pacienţilor, înseamnă abordare multidisciplinară, cu existenţa tumor bordului în toate unităţile sanitare care îngrijesc pacienţi oncologici”, a spus dr. Cristina Berteanu.

Vicepreşedintele Asociaţiei ROZ (Răbdare, Optimism, Zâmbet) a semnalat că pseudo-ştiinţa este foarte prezentă în lumea noastră şi că este nevoie de o strategie de prevenţie care s-o combat, iar Planul Naţional are această strategie care informează asupra factorilor de risc care dacă sunt evitaţi pot împiedica apariţia bolii ca fumatul, alcoolul, poluarea, stresul, radonul.

,,Toată strategia aceasta de a informa populaţia cu siguranţă va evita apariţia bolilor. Şi avem în vedere că în România mortalitatea evitabilă este de două ori şi jumătate mai mare decât în Uniunea Europeană”, a atras atenţia dr. Cristina Berteanu.

Planul Naţional de Combatere a Cancerului mai înseamnă ,,paturi mai multe de paliaţie şi înseamnă grijă faţă de calitatea vieţii pacientului. Adică un plan referitor la nutriţie, consilierea psihologică şi reintegrarea socială, cu recuperare şi ajutor în reinserţia socială”, a mai spus directorul medical Neolife România.

Referitor la integrarea în societate a pacienţilor cu cancer, există în ţara noastră câteva proiecte de lege realizate de senatoarea Nicoleta Pauliuc, supravieţuitoare de cancer.

,,Unul dintre ele este acela de a acorda 45 zile aparţinătorilor pacienţilor oncologici şi de a avea atât pacienţii cât şi aparţinătorii minim cinci şedinţe de consiliere psihologică. Proiectul de lege a şi intrat în practică, eliberându-se deja de o lună aceste concedii medicale pentru aparţinători. A trecut extrem de repede de toate etapele şi a fost implementat cu ajutorul Casei de Asigurări de Sănătate. De asemenea, mai există un proiect de lege care se numeşte dreptul de a fi uitat. Suntem una din primele ţări europene care îl aplică. Până acum pacienţii oncologici, chiar dacă erau declaraţi vindecaţi, se confruntau cu dificultăţi în a accesa un credit, în a-şi face o asigurare de viaţă, aveau comisioane mai mari şi în acest moment este o directivă europeană care ţinteşte acest lucru”, a spus dr. Cristina Berteanu.

Asociaţia Roz, a cărei vicepreşedinte este dr. Cristina Berteanu, a fost creată la ideea scriitoarei Cris Simion, supravieţuitoare de cancer, care şi-a şi mărturisit experienţa scriind o carte şi realizând un film intitulat ,,Care dintre noi”

,,Cris Simion are un proiect foarte amplu, care prevede şi terapie prin artă, pentru că terapia prin artă face parte din ceea se poate oferi pacientului pentru a-i îmbunătăţi calitatea vieţii, proiectul numindu-se teatrul Griviţa 53, care a obţinut autorizaţiile şi care va începe să fie construit în curând”, a anunţat dr. Cristina Berteanu în cadrul dezbaterii ,,Cancer Survivor 360”.

viewscnt