O persoană din patru din Uniunea Europeană este afectată de o boală mintală, potrivit statisticilor prezentate la dezbaterea Mental Health 360 de către dr. Eugenia Bratu, medic primar sănătate publică şi management la Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi Şef lucrări la UMF ,,Carol Davila”. În cifre asta înseamnă că aproape 84 de milioane de persoane din Uniunea Europeană (UE) sunt afectate de tulburări de sănătate mintală.
Dintre bolile mintale, cele mai frecvente sunt tulburările de anxietate care afectează aproximativ 25 milioane de persoane din U, urmate de depresie care afectează 21milioane de persoane şi de tulburările de comportament cauzate de utilizarea de substanţe psihoactive, tulburări afective grave de care suferă aproximativ 5 milioane de persoane.
O parte dintre aceste persoane sunt la risc de suicide au atras atenţia specialiştii în sănătate mintală prezenţi la dezbaterea online Mental Health360.
,,48.000 de persoane decedează în fiecare an la nivelul Uniunii Europene prin suicid. Dacă ar fi să facem aşa o a comparaţie, locuitorii unui oraş un pic mai mic decât Giurgiu ar deceda practic în fiecare an prin suicid în Uniunea Europeană”, a semnalat dr. Eugenia Bratu, medic primar sănătate publică şi management la Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică.
Aceste afecţiuni mintale determină nu doar pierderi de vieţi omeneşti, ci determină şi pierderi economice, pierderi sociale, pierderi educaţionale şi chiar pierderi pentru sistemele de justiţie.
,,Se estimează că 4 % din produsul intern la nivelul Uniunii Europene se pierde prin problemele legate de aceste afecţiuni. Tulburările mintale duc atât la decese, cât şi la ani de viaţă trăiţi cu dizabilitate. Tulburările mintale şi de comportament în România sunt cauza a 2744 de ani de viaţă pierduţi prin deces şi la suta mii de locuitori. Asta într-un clasament al anilor de viaţă pierduţi astfel s-ar situa pe locul 4 după bolile cardiovasculare, după cancere şi leziunile neintenţionate, deci în top 4 cauze de pierdere de viaţă şi a calităţii vieţii”, a precizat dr. Eugenia Bratu, şef lucrări la UMF ,,Carol Davila”.
În ceea ce priveşte situaţia din România nu există o anchetă de prevalenţă în acest moment ca să ştim cu exactitate câte cazuri de afecţiuni mintale avem în ţara noastră. La INSP ajung doar ceea ce medicii de familie raportează că au în evidenţă.
,,În 2020 peste 527. 000 de persoane se aflau în evidenţa medicilor de familie ca având o tulburare mintală sau de comportament asta însemnând cam 3 persoane din 100 de locuitori”, a arătat reprezentanta Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi Şef lucrări la UMF ,,Carol Davila”.
Dr. Eugenia Bratu a subliniat că prevalenţa acestor tulburări este în creştere începând cu 2009 încoace de la an la an. Cazurile noi de boală înregistrate raportate de medicii de familie în 2020 depăşesc 220.000, dintre acestea în jur de 43000 de cazuri sunt cu depresie, 1282 de cazuri noi au fost diagnosticate cu autism, 4000 de cazuri cu demenţă vasculară, aproape 11000 de cazuri cu demenţă presenilă.
,,Au fost raportate 100 de cazuri de tulburări mentale legate de consumul de substanţe psihoactive, ceea ce înseamnă practic o dublare a numărului în 2020 faţă de 2019 poate nu par multe, dar nu toate ajung să fie diagnosticate şi nu toate ajung să fie raportate de către medicul de familie”, a subliniat specialista în sănătate publică şi management.