Dr. Mihaela Sârbu, medic primar reumatologie: Bolile reumatice pot afecta oamenii din orice grupă de vârstă. Cei mai importanţi factori de risc

Dr. Mihaela Sârbu, medic primar reumatologie: Bolile reumatice pot afecta oamenii din orice grupă de vârstă. Cei mai importanţi factori de risc

Dr. Mihaela Sârbu este medic primar reumatologie, cu competenţă în ecografia aparatului locomotor, care a profesat mulţi ani în Spania şi Belgia, având o lungă experienţă în tratamentul bolilor reumatice. După ce a revenit în ţară, medicul a fondat propria clinică, ReumaDiagnostic, la Galaţi. Într-un interviu acordat 360medical.ro. dr. Mihaela Sârbu a vorbit despre principalii factori de risc în bolile reumatice, despre metodele de prevenire, dar şi despre experienţa sa în tratarea pacienţilor cu afecţiuni reumatice.

Prezentăm, în continuare, interviul integral cu dr. Mihaela Sârbu:

Care a fost motivul pentru care aţi ales să studiaţi reumatologia?

Mi-am dorit foarte mult să mă specializez într-o ramură a medicinei care să îmi ofere provocări intelectuale şi în cadrul căreia să îmi dezvolt abilităţile de diagnosticare şi tratare, dar, mai ales, să îmi ofere oportunităţi de a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor.

Reumatologia este o specialitate medicală fascinantă iar tratarea pacienţilor cu boli reumatice implică, alături de înţelegerea mecanismelor fiziopatologie complexe, şi o înţelegere profundă a managementului durerii şi a simptomelor, a terapiei de întreţinere, a terapiei de comportament şi a terapiei fizice.

De asemenea, reumatologii trebuie să fie capabili să lucreze cu alţi membri ai echipei medicale pentru a oferi pacienţilor cea mai bună îngrijire posibilă, ortopezi sau medici de recuperare medicală, iar acest lucru, munca în echipă, pentru mine este un factor foarte motivant, îmi place enorm să lucrez alături de oameni care se angajează să atingem obiective comune.

Ce experienţă profesională aveţi? Care este parcursul dvs profesional?

După ce am terminat Facultatea de Medicină Carol Davila din Bucureşti, am urmat rezidenţiatul de Reumatologie în Barcelona, la Hospital del Mar, după care m-am relocat în Belgia unde am ocupat poziţia de medic specialist în mai multe spitale din Bruxelles.

Reumatologia presupune înţelegerea mecanismelor fiziopatologice complexe care stau la baza bolilor reumatice cronice, precum şi cunoaşterea farmacologiei şi tratamentelor disponibile. Aceasta implică, de asemenea, abilităţi şi cunoştinţe în domeniul imagisticii reumatologice, cum ar fi radiografia, ecografia, tomografia computerizată şi rezonanţa magnetică. Eu m-am supraspecializat în ecografie musculo-scheletală, am peste 8 ani de experienţă în ecografie musculo-scheletală.

Care sunt datele statistice referitoare la bolile reumatice în România?

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în România, peste 10% din populaţie suferă de boli reumatice. Aproximativ 40% dintre persoanele cu boli reumatice sunt femei, iar persoanele peste 65 de ani au cea mai mare incidenţă.

Bolile reumatice pot avea cauze diferite, de unde apare şi dificultatea în diagnostic şi tratament. Nu există un singur tip de reumatism, acesta fiind un termen popular care se referă la o durere cronică resimţită la nivelul sistemului musculo-scheletal (poate fi cu localizare unică sau multiplă). Rolul reumatologului este de a diagnostica tipul de reumatism şi, în special, de a trata corespunzător pe cele cu potenţial evolutiv mare - adică cele care în lipsa tratamentului adecvat duc la distrugere articulară ireversibilă, rezultând în limitare funcţională severă.

Care este afecţiunea reumatică cu potenţial evolutiv mare în România?

Artrita reumatoidă este una dintre cele mai frecvente afecţiuni reumatice cu potenţial evolutiv la nivel global. Este o afecţiune auto-imună, adică există un răspuns anormal al sistemului imun faţă de structurile proprii. Se caracterizează printr-un proces de inflamaţie cronică a membranei sinoviale (cămaşa articulară) care corespunde din punct de vedere al simptomatologiei cu durere, umflare, rigiditate şi, în timp, dacă este netratată, distrugere articulară, respectiv pierderea mobilităţii.

Artrita reumatoidă poate afecta orice articulaţie, dar debutează frecvent la nivelul articulaţiilor mici ale mâinilor şi picioarelor. De asemenea, pot fi implicate şi alte organe, cum ar fi plămânii, pielea sau ochii.

Tratamentul pentru artrita reumatoidă a evoluat foarte mult în ultimii şi, mai ales, strategia terapeutică, pentru că în ziua de astăzi se urmăreşte remisia bolii. Este o abordare diferită faţă de acum 20 de ani, când iniţierea tratamentului remisiv sintetic se amâna până când simptomele deveneau foarte severe.

Este o afecţiune în care cu cât se intervine mai rapid şi se obţine remisia bolii, cu atât scad riscurile de distrugere articulară ireversibilă. Tratamentul ne-medicamentos este, de asemenea, foarte important şi implică kinetoterapie şi un stilul de viaţă sănătos.

Care este motivul pentru care bolile reumatice sunt atât de frecvente în România?

Bolile reumatice sunt frecvente peste tot în lume, nu doar în România. Ele pot varia în severitate şi frecvenţă în funcţie de factori precum clima, dieta, stilul de viaţă şi mediul înconjurător. Un stil de viaţă sedentar, alimentaţia necorespunzătoare, fumatul, poluarea şi factorii genetici sunt consideraţi factori de risc.

De asemenea, expunerea la frig şi umiditate şi stresul cronic pot contribui la agravarea simptomatologiei legate de bolile reumatice.

Bolile reumatice afectează şi tinerii sau doar persoanele în vârstă?

Bolile reumatice pot afecta oamenii din orice grupă de vârstă. Exemple de afecţiuni care apar şi la vârste tinere includ artrita idiopatică juvenilă (cu multiplele ei subtipurile), lupusul eritematos sistemic, dermatomiozita sau boala Still.

Care este metoda de prevenţie în apariţia bolilor reumatice? Ce trebuie să facă oamenii ca să se protejeze de această boală?

Prevenirea bolilor reumatice presupune, în primul rând, adoptarea unui stil de viaţă sănătos. De exemplu, practicarea exerciţiilor fizice regulate de impact mediu/mic ajută la tonifierea musculară şi tendinoasă, respectiv la îmbunătăţirea mobilităţii.

O dietă sănătoasă şi echilibrată este, de asemenea, foarte importantă, consumul de alimente integrale, fructe, legume şi proteine slabe, reducerea alimentelor procesate şi a grăsimilor saturate sunt asptecte care pot ajuta la menţinerea unei greutăţi normale şi, astfel, pot diminua riscul pentru multiple boli musculoscheletale.

Fumatul este un mare factor de risc pentru bolile reumatice autoimune şi metabolice. Este factor implicat în declanşarea procesului autoimun (de exemplu, anticorpii anti peptid citrulinat din poliartrita reumatoidă se sintetizează la nivel pulmonar), dar şi factor care scade răspunsul la tratament. Fumătorii au, în general, forme mai agresive de boală şi care necesită tratamente mai puternice pentru un control cât de cât satisfăcător.

Stresul poate contribui la agravarea simptomelor bolilor reumatice. Practicarea tehnicilor de relaxare, prin meditaţie şi yoga, poate ajuta la reducerea stresului şi a simptomelor asociate cu bolile reumatice. Şi, nu în ultimul rând, recomand tuturor controale periodice.

Consultaţiile regulate, mai ales când există un simptom persistent, pot ajuta la detectarea precoce a afecţiunilor reumatice. Depistate la timp, sunt mai uşor de controlat prin anumite intervenţii medicamentoase sau non-medicamentoase rezultând într-o rată mai mică a complicaţiilor şi o calitate de viaţă îmbunătăţită.

Ce semne ar trebui să ne îngrijoreze şi să ne indice necesitatea unui control reumatologic?

Unele dintre simptomele care trebuie să ne trimită la medicul reumatolog sunt reprezentate de durerile de tip inflamator. Ce înseamnă asta mai exact? Înseamnă durere articulară, musculară sau de coloană, care sunt mai pronunţate după perioade de inactivitate sau durere însoţită de senzaţia de tumefacţie sau chiar umflarea vizibilă a articulaţiilor şi rigiditate matinală (adică înţepenirea segmentului afectat) cu durată mai mare de 30 minute.

În general, orice pacient care prezintă simptome musculo-scheletale care persistă mai mult de 6 săptămâni şi care nu se ameliorează în ciuda unui tratament anti-inflamator corect efectuat sau care împiedică funcţia normală a articulaţiilor (adica bolnavul nu mai poate folosi mâinile corespunzător, sau merge şchiopătat din cauza durerii) trebuie să vadă măcar o dată un reumatolog.

Spuneţi-ne puţin despre clinica pe care aţi înfiinţat-o.

Anul trecut am înfiinţat la Galaţi clinica ReumaDiagnostic. Clinica a luat naştere din dorinţa de a aduna într-un singur loc toate specializările implicate în diagnosticul şi tratamentul patologiilor musculoscheletale: reumatologie, ortopedie, recuperare medicală şi imagistică musculo-scheletală.

De la bun început obiectivul nostru a fost acela de a oferi un diagnostic precis şi complet pacienţilor, iar anii pe care i-am petrecut în spitalele din Bruxelles şi Barcelona şi în care ne-am format şi ne-am supraspecializat şi-au pus puternic amprenta asupra principiilor după care funcţioneaza ReumaDiagnostic: respectarea pacienţilor şi integritate în relaţia cu ei, responsabilitatea actului medical, şi, foarte important, oferirea unor servicii medicale de înaltă calitate.

Care sunt principalele servicii oferite de clinica dumneavoastră?

Serviciile medicale oferite de ReumaDiagnostic includ consultaţii de reumatologie, ortopedie, recuperare medicală şi imagistică musculo-scheletală, dar şi posibilitatea efectuării unor investigaţii variate.

Care sunt investigaţiile pe care le putem efectua la ReumaDiagnostic şi ce anume face clinica să fie atât de modernă?

Clinica noastră este dotată cu 3 ecografe performante, cu sonde de înaltă rezoluţie dedicate examinării sistemului musculo-scheletal.

Ecografia musculoscheletală este investigaţia cel mai des solicitată la ReumaDiagnostic, ca urmare a profilului centrului dar şi pentru că dispunem de 5 medici cu specializări diferite -radiologie-imagistică medicală, ortopedie, reumatologie, recuperare medicală-  supraspecializaţi în ecografia aparatului locomotor.

Pe lângă ecografii, infiltraţii, injectii şi puncţii eco-ghidate, la ReumaDiagnostic efectuăm şi capilaroscopie - o tehnică prin care se vizualizează modificările de la nivelul capilarelor din zona periunghială de la nivelul mâinilor, şi densitometrie osoasă prin tehnica REMS – Echolight - o tehnologie inovativă recent implementată, care utilizează ultrasunetele şi nu radiaţiile ionizante pentru măsurarea densităţii osoase.

De asemenea, la noi în clinică, pacienţii pot efectua fizio şi kinetoterapie, clinica dispune de aparatură şi dispozitive medicale utilizate pentru a trata diferite afecţiuni. Folosim diferite metode fizice, cum ar fi ultrasunetele, curentul electric, tehnica de masaj, căldura, crio-terapia şi multe altele, pentru a trata durerea, a restabili mobilitatea articulaţiilor şi a accelera procesul de vindecare.

Care sunt preţurile serviciilor oferite de clinica dumneavoastră?

La ReumaDiagnostic preţurile serviciilor variază în funcţie de tipul de serviciu şi de fiecare caz în parte. Avem şi numeroase pachete şi oferte pentru cei care au nevoie de sprijin medical pentru a se recupera - pachetul pensionarului, pachetul studentului etc.

De asemenea, pacienţii au posibilitatea să îşi facă programări şi pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie.

Ce sfat aveţi pentru cei care suferă de afecţiuni reumatice, dar şi pentru cei fără astfel de afecţiuni?

Încurajaţi-vă să faceţi exerciţii regulate şi să vă menţineţi activi, deoarece mişcarea fizică, exerciţiile fizice vă vor întări muşchii şi vor reduce durerea şi rigiditatea.

De asemenea, încercaţi pe cât posibil să vă menţineţi greutatea corporală. Excesul de greutate poate creşte presiunea pe articulaţii şi poate agrava simptomele. Alimentaţia are un rol important în controlul simptomelor şi încurajez pe toată lumea să includă în dietă alimente bogate în acizi graşi omega-3, cum ar fi peştele, nucile, seminţele şi uleiul de peşte.

Consumul de fructe şi de legume, care sunt pline de antioxidanţi şi de alte substanţe nutritive este extrem de benefic. Reducerea stresului poate, de asemenea, să ajute la prevenirea sau ameliorarea simptomelor reumatice.

Luaţi în considerare kinetoterapia, aceasta ajută enorm la reducerea simptomelor reumatice, cum ar fi durerea şi rigiditatea. Şi consultaţi un reumatolog, doar un medic specialist vă poate recomanda medicamente sau alte tratamente corecte pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.

viewscnt