Mulţi medici de familie din România sunt nevoiţi să amâne vaccinarea sugarilor şi copiilor mici, pentru că nu au vaccinuri, fie că e vorba despre vaccinul pneumococic, fie despre hexavalent sau ROR. Situaţia nu este nouă, ultima sesizare a fost făcută de către Patronatul Medicilor de Familie Cluj la finalul lunii octombrie, iar Ministerul Sănătăţii a răspuns a doua zi, dar problema nu s-a rezolvat în totalitate nici acum. ,,Lipsesc vaccinuri. Într-adevăr, am avut o problemă cu vaccinul cu pneumococic. Deocamdată a apărut, dar avem o problemă în continuare cu vaccinul hexavalent. Am înţeles că se face Contractul cadru luna aceasta, sper ca măcar în decembrie să-l avem”, a declarat dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic primar medicina de familie, medic instructor-formator şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.
Pe 31 octombrie, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj anunţa medicii de familie din judeţ că va fi distribuit doar vaccinul COVID-19, celelalte neexistând în stoc.
,,Nu este normal să fim puşi din nou în situaţia de a amâna vaccinarea copiilor. Ne dorim o aprovizionare făcută la timp pe baza necesarului de vaccin trimis la DSP de către medici. Ne dorim ca toate procedurile de la minister care ţin de licitaţiile şi achiziţiile de vaccin să nu fie întârziate şi decalate luni de zile. Considerăm că este o problemă care ţine de sănătatea publică şi că este necesară tragerea la răspundere a persoanelor răspunzătoare de această situaţie”, semnala Patronatul Medicilor de Familie Cluj.
Reeacţia Ministerului Sănătăţii cu privire la vaccinurile în discuţie, vaccinuri incluse în Programul Naţional de Vaccinare care se administrează sugarilor şi copiilor, precum vaccinul hexavalent, vaccinul pneumococic , vaccinul împotriva rujeolei rubeolei şi oreionului, vaccinul tetravalent, vaccinul trivalent, vaccinul gripal, a venit prompt, chiar a doua zi, anunţând că s-a început livrarea către Direcţiile de Sănătate Publică a 178.000 de doze de vaccin pneumococic.
,,Cele 130.000 de doze de vaccin hepatitic B contractate la începutul lunii octombrie vor fi livrate la mijlocul lunii noiembrie. Pentru vaccinul hexavalent se finalizează procedura de licitaţie şi urmează să se încheie un acord-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani”, comunica Ministerul Sănătăţii pe 1 noiembrie.
Referindu-se la situaţia din Bucureşti-Ilfov dr. Sandra Adalgiza Alexiu a subliniat în urmă cu câteva zile că vaccinurile pentru copiii mai mari nu lipsesc.
,,Dar asta este doar aici, unde lucrez eu. Nu ştiu ce se întâmplă în ţară. La ora actuală, stocurile care sunt disponibile pe site-ul CNSCBT arată că sunt rupturi de stoc, fie dintr-un vaccin, fie dintr-altul cam peste tot în ţară. Sunt probleme de distribuţie. Toţi colegii mei se plâng”, a mărturisit preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.
În ceea ce priveşte vaccinul gripal, s-au terminat aproape toate dozele care au fost achiziţionate.
,,În unele judeţe s-au primit mai multe doze, în altele extrem de puţine. Colegii mei din Bucureşti au primit foarte puţine doze faţă de cât au cerut, cam o cincime, ceea ce este incorect, pentru că noi în fiecare an solicităm un număr de doze estimat. Ar trebui să primim măcar atât cât solicităm, dacă nu mai mult. Să vedem acum dacă se suplimentează dozele, pentru că aşa a promis ministerul”, a precizat dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic primar medicina de familie, medic instructor-formator şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.