ECDC: Riscul pentru europeni este scăzut după descoperirea noii tulpini mpox în Germania

ECDC: Riscul pentru europeni este scăzut după descoperirea noii tulpini mpox în Germania

Autorităţile sanitare europene au declarat că riscul pentru populaţie este scăzut după identificarea noii tulpini de mpox în Germania. Pacientul german este al doilea caz al noii tulpini de mpox, mai contagioase şi mai severe, detectate în Europa.

Conform Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), riscul pentru publicul larg este scăzut după ce primul caz de infecţie cu noua tulpină, mai contagioasă de mpox a fost identificat pe 20 octombrie în Germania.

Pacientul german este doar al doilea caz al noii tulpini în Europa. Persoana a fost infectată în străinătate înainte de a călători în Germania, iar boala sa a fost detectată săptămâna trecută.

ECDC a declarat marţi că „monitorizează îndeaproape situaţia”, dar că „riscul de transmitere susţinută a mpox în Europa rămâne scăzut”.

Primul caz al noii variante, denumită clada 1b, a fost identificat anterior în Suedia, în luna august.

Nu au fost raportate alte cazuri în Europa, deşi ECDC a declarat la momentul respectiv că este probabil să existe mai multe cazuri importate din cauza călătoriilor între Europa şi Africa.

În ciuda riscului scăzut pentru populaţie, ECDC a precizat într-un comunicat că ţările europene ar trebui să adopte „o pregătire sporită, o vigilenţă continuă şi o punere în aplicare rapidă a măsurilor de control la detectarea cazurilor” pentru a preveni în continuare răspândirea.

Autorităţile sanitare au fost în alertă maximă cu privire la clada 1b, deoarece aceasta se află în centrul unui focar care face ravagii în Republica Democratică Congo (RDC) din toamna anului trecut şi care s-a răspândit apoi în alte ţări din regiune.

Până la jumătatea lunii octombrie, au fost raportate peste 42.000 de cazuri de mpox şi aproape 1.000 de decese în 18 ţări africane. Acestea includ toate cazurile de mpox, nu doar pe cele de la tulpina cladei 1b, care îngrijorează autorităţile sanitare internaţionale, potrivit euronews.

Mpox se răspândeşte prin contact fizic apropiat şi poate provoca o erupţie cutanată, umflarea ganglionilor limfatici şi febră. În cazurile mai severe poate fi mortală.

Un vaccin este disponibil, deşi întârzierile în imunizare au încetinit răspunsul în materie de sănătate publică în Africa.

„Cei care călătoresc în zonele afectate de epidemia de mpox ar trebui să se consulte cu furnizorul lor de asistenţă medicală sau cu o clinică de sănătate pentru călători cu privire la eligibilitatea pentru vaccinarea împotriva mpox”, a declarat ECDC.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat, pe 14 august, epidemia de mpox „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, cel mai înalt nivel de alertă al său, pentru a doua oară în doi ani, în urma unei epidemii de infecţie virală în Republica Democratică Congo (RDC), care s-a răspândit în ţările vecine.

Tot atunci, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a ridicat nivelul de alertă de risc pentru mpox, după raportarea unui caz în Suedia, semn că virusul a ajuns deja din Africa pe continentul European, şi a cerut ţărilor să menţină un nivel ridicat de conştientizare în rândul călătorilor care provin din zonele afectate.

Autoritatea sanitară europeană se aşteaptă ca mai mulţi oameni să pătrundă pe continent cu mpox.

Agenţia europeană a declarat anterior că, în prezent, există un risc „moderat”, faţă de „scăzut” anterior, pentru populaţie în general şi pentru călători, pentru o infecţie cu mpox.

Citeşte şi:

Cum se pregăteşte România pentru a face faţă răspândirii noii tulpini a mpox

viewscnt