Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă ca a doua doză de rapel de vaccinuri COVID-19 să fie luate în considerare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 60 şi 79 de ani şi pentru persoanele cu afecţiuni care le pun la risc crescut de-a face forme severe de boală.
Recomandarea vine pe fondul creşterii numărului de infecţii cu SARS-COV-2 în Europa şi a creşterii spitalizărilor, dar şi pentru a impulsiona campaniile de vaccinare, în condiţiile în care procesul de vaccinare a încetinit foarte mult în ultimele luni.
„În prezent, observăm o creştere a ratelor de COVID-19 şi o tendinţă de creştere a numărului de internări şi a gradului de ocupare a spitalelor şi a secţiilor de terapie intensivă în mai multe ţări, determinată în principal de subvarianta BA 5 a Omicron", a declarat Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).
„Acest lucru semnalează începutul unui nou val de COVID-19, răspândit pe scară largă în întreaga Uniune Europeană", a spus ea, adăugând că acordarea acum a unui al doilea rapel persoanelor de peste 60 de ani şi celor vulnerabile din punct de vedere medical ar evita un număr semnificativ de spitalizări şi decese.
Producătorii de vaccinuri, cum ar fi Moderna şi partenerii Pfizer şi BioNTech au testat versiuni ale vaccinurilor lor COVID modificate pentru a combate varianta BA.1 Omicron. Deşi au declarat că aceste vaccinuri au generat un răspuns imunitar bun împotriva BA.1 şi a variantelor care au circulat mai recent, au observat un răspuns mai slab împotriva BA.4 şi BA.5.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) analizează în prezent două vaccinuri adaptate la noile variante, urmând ca primele vaccinuri de ultimă generaţie să fie aprobate până în septembrie.
„Între timp, este important să se ia în considerare utilizarea vaccinurilor autorizate în prezent ca al doilea rapel la persoanele care sunt cele mai vulnerabile", a declarat Emir Cooke directorul executiv al EMA.
A doua doză de rapel ar putea fi administrată la cel puţin patru luni după precedenta. În aprilie 2022, ambele agenţii recomandaseră ca persoanele cu vârsta peste 80 de ani să fie luate în considerare pentru un al doilea rapel. Însă forurile europene au spus atunci că ar putea fi necesar să se ia în considerare al doilea rapel la persoanele între 60 şi 79 de ani şi la persoanele vulnerabile de orice vârstă, dacă va exista o reapariţie a infecţiilor.
„Vaccinurile noastre împotriva COVID-19 funcţionează şi oferă niveluri bune de protecţie împotriva bolilor severe şi a spitalizării. Cu cazurile şi spitalizările crescând din nou pe măsură ce intrăm în perioada de vară, îndemn pe toată lumea să se vaccineze cât mai repede posibil. Nu există timp de pierdut. Facem apel la statele membre să lanseze imediat al doilea rapel pentru toţi cei peste 60 de ani, precum şi pentru toate persoanele vulnerabile şi îndemn pe toţi cei eligibili să iasă şi să se vaccineze. Aşa ne protejăm pe noi înşine, pe cei dragi şi pe populaţiile noastre vulnerabile”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară.