Echipa OMS care anchetează în China nu are niciun răspuns clar privind debutul pandemiei de Covid-19

Echipa OMS care anchetează în China nu are niciun răspuns clar privind debutul pandemiei de Covid-19

Echipa de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care anchetează în China originea pandemiei de Covid-19 nu a reuşit să ofere niciun răspuns clar într-o conferinţă de presă organizată la aproape o lună de la începutul investigaţiei. 

Şeful echipei de experţi, Peter Ben Embarek, a susţinut că ancheta nu a adus informaţii importante care să modifice imaginea actuală asupra pandemiei.

Potrivit experţilor OMS, ancheta asupra originii coronavirusului SARS-CoV-2 indică în continuare către un "rezervor viral natural" la lilieci, însă "este puţin probabil" ca transmiterea să se fi realizat chiar în Wuhan - locul în care au fost identificate primele cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2, la finalul anului 2019.

Experţii consideră că a existat, probabil, o gazdă intermediară între liliac şi om - posibil un mamifer -, însă aceasta nu a putut fi identificată până acum.

Peter Ben Embarek a admis că în prezent nu este clar când şi unde a apărut prima infecţie la oameni cu noul virus, estimând că mai multe date ar putea proveni din  analiza unor probe existente în băncile de sânge.

Totuşi, şeful echipei OMS a respins ipoteza originii virusului dintr-un laborator chinezesc, precum cel existent chiar la Wuhan (Institutul de Virologie din Wuhan), estimând că aceasta ar fi "extrem de improbabilă" pe baza argumentului că astfel de incidente sunt foarte rare pe plan mondial.

Mai mult, Embarek a susţine că echipa sa a vizitat Institutul de Virologie din Wuhan, despre care crede că este într-o stare foarte bună şi că "este foarte puţin probabil ca ceva să fi scăpat dintr-un astfel de loc", potrivit The Guardian.

Declraţia a venit la puţin timp după ce un studiu semnat de nouă reputaţi oameni de ştiinţă şi transmis Universităţii Cornell din Statele Unite solicită o dezbatere deschisă a comunităţii ştiinţifice despre posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator şi să nu fi fost transmis în mod natural de la un animal la om.

Deşi echipa OMS nu are răspunsuri despre originea pandemiei, Peter Ben Embarek a lansat teoria complicată că drumul virusului de la animal la primii oameni infectaţi în Wuhan este posibil să fi fost foarte complex şi să fi traversat frontierele exterioare ale Chinei.

În acest fel, el a susţinut teoria oficială a statului chinez, care încearcă de câteva luni să acrediteze ideea că originea pandemiei ar putea fi în altă ţară decât China.

viewscnt