Procesul de îmbătrânire atrage după sine o serie de adaptări şi schimbări în ceea ce priveşte funcţionarea normală şi fiziologia tuturor sistemelor de organe. Debitul cardiac scade, presiunea arterială creşte, iar vasele de sânge suferă un proces de ateroscleroză. Capacitatea pulmonară scade, iar odată cu aceasta se reduce şi frecvenţa respiratorie. Rata de filtrare renală şi de eliminare a substanţelor toxice se depreciază semnificativ. Motilitatea gastrointestinală şi capacitatea ficatului de a metaboliza substanţele şi medicamentele scad considerabil. De asemenea, la bătrâneţe, celulele devin rezistente la insulină, ceea ce duce la creşterea progresivă a glicemiei bazale sanguine. Osteoporoza este frecvent întâlnită, iar greutatea corporală scade odată cu atrofia masei musculare. Leziuni degenerative apar atât la nivelul articulaţiilor, cât şi la nivel neurologic, cu implicaţii deosebite asupra capacităţii de mişcare a persoanei.
Toate aceste schimbări care apar odată cu înaintarea în vârstă au o importanţă deosebită în practica medicală şi în managementul pacienţilor vârstnici. Alterarea funcţionalităţii tuturor ţesuturilor şi organelor subliniază nevoia imperioasă de a identifica, de a preveni la timp şi chiar de a combate, atunci când este posibil, unele dintre aceste schimbări morfofuncţionale.
Sistemul cardiovascular şi îmbătrânirea
Sistemul cardiovascular are, cel mai adesea, foarte mult de suferit în urma procesului de îmbătrânire. Schimbarea funcţionării normale a inimii este cauzată atât de îmbătrânire, cât şi de apariţia unor afecţiuni cardiovasculare tipice vârstei înaintate.
Cea mai întâlnită modificare se întâlneşte la nivelul vaselor de sânge, din cauza procesul de ateroscleroză. Depunerea de grăsimi la nivelul peretelui arterial duce la îngroşarea acestuia, cu apariţia în timp a îngustării diametrului vasului de sânge şi scăderea progresivă a debitului sanguin. Acest proces antrenează mai departe inima, care trebuie să consume mai multă energie pentru a pompa sângele prin vasele de sânge îngroşate.
Celula musculară cardiacă se adaptează metabolic şi funcţional, se hipertrofiază, pentru a pompa suficient sânge către sistemele de organe. Aceste schimbări în fiziologia funcţionării cardiace duc frecvent la apariţia hipertensiunii arteriale, a tulburărilor de ritm cardiac, a bolii cardiace ischemice şi a bolilor valvulare (incapacitatea valvelor cardiace de a se închide sau de a se deschide normal).
Urmărirea şi investigarea anuală a funcţionării sistemului cardiovascular este foarte importantă. Un control de rutină la medicul de medicină internă sau la medicul cardiolog, efectuat anual încă din perioada vârstei a doua, poate identifica eventualele probleme cardiovasculare şi, mai important, poate identifica acele comportamente nocive implicate. Conştientizarea şi acţionarea promptă asupra factorilor de risc cardiovasculari pot preveni boli grave precum infarctul miocardic acut, cauzat în principal de obstrucţia treptată a arterelor coronare.
La SANADOR, serviciile de sănătate sunt adaptate vârstei şi particularităţilor individului. Nu este niciodată prea devreme pentru a începe prevenţia! Apoi, diagnosticul de certitudine este pus cu ajutorul medicilor cu experienţă şi cu ajutorul aparaturii moderne, iar tratamentul bolilor cardiovasculare este instituit prompt prin utilizarea procedurilor performante de cardiologie intervenţională sau chirurgie cardiovasculară.
Sistemul osteoarticular şi îmbătrânirea
Odată cu înaintarea în vârstă oasele suferă un proces metabolic de demineralizare, care duce la scăderea densităţii şi a rezistenţei osoase. Muşchii pierd, de asemenea, din rezistenţă şi putere, iar articulaţiile suferă leziuni degenerative, de uzură, ceea ce duce la afectarea forţei musculare şi a flexibilităţii. Din cauza acestor procese fiziopatologice apărute la nivelul ţesutului osos sau muscular, persoanele în vârstă prezintă o scădere progresivă a gradului de locomoţie, stabilitate, coordonare sau balans şi sunt mult mai susceptibile la fracturi, traumatisme şi accidente.
Bolile reumatologice sunt caracteristice înaintării în vârstă. Acestea sunt consecinţa unor procese inflamatorii, degenerative şi metabolice apărute la nivelul articulaţiilor şi părţilor moi. Durerea articulară sau musculară, durerea de la nivelul coloanei vertebrale şi rigiditatea de mişcare a articulaţiilor apar în urma unui proces de uzură a structurilor anatomice articulare, a cartilajelor şi a ţesuturilor conjunctive moi.
Artroza, osteoporoza, osteopenia, artrita reumatoidă, spondilartritele, rupturile ligamentare, fracturile osoase sunt doar câteva dintre afecţiunile reumatologice şi ortopedice întâlnite la adulţii vârstnici care, de cele mai multe ori, prezintă factori de risc ce puteau fi corectaţi pe parcursul vieţii. Adoptarea unui stil de viaţă sănătos, activ, suplimentarea cu vitamina D şi, poate cel mai important, efectuarea unui consult şi a unor investigaţii de specialitate la intervale regulate de timp pot depista precoce sau chiar preveni cu succes afecţiunile sistemului osteomuscular.
La SANADOR, evaluarea pacientului este una completă şi complexă datorită investigaţiilor moderne şi aparaturii ultraperformante – osteodensitometrie prin absorbţie duală cu raze X, radiografii digitale, computer tomograf, ecografii de părţi moi, examinare prin rezonanţă magnetică. Evaluarea sistemului osteomuscular şi articular este deseori însoţită de consulturi multidisciplinare de Reumatologie, Medicină internă, Ortopedie şi traumatologie, Recuperare Medicală, Neurologie, Neurochirurgie, pentru a stabili un diagnostic de certitudine şi pentru a decide în echipă modalitatea de tratament optimă.
Sistemul digestiv şi îmbătrânirea
Înaintarea în vârstă se asociază cu diminuarea proceselor metabolice, inclusiv la nivelul sistemului digestiv. Stomacul îşi evacuează conţinutul mai greu, iar intestinele prezintă o motilitate mult diminuată, ceea ce duce la întârzierea tranzitului intestinal şi la apariţia constipaţiei cronice. Ficatul metabolizează mai greu compuşii nutritivi şi medicamentele, vezicula biliară se evacuează mai greu, pancreasul prezintă o secreţie diminuată, iar celule corpului devin rezistente la acţiunea insulinei, ceea ce duce la apariţia diabetului zaharat.
Alţi factori care contribuie la apariţia tulburărilor digestive asociate senectuţii sunt lipsa de exerciţiu fizic, sedentarismul, scăderea apetitului pentru lichide, hidratarea necorespunzătoare şi, poate cel mai important, lipsa consumului de alimente bogate în fibre şi nutrienţi.
Simptomatologia tulburărilor digestive care apar odată cu bătrâneţea poate avea o evoluţie graduală sau un debut brutal, pe neaşteptate, în plină stare de sănătate aparentă. Pentru a stabili cu exactitate diagnosticul de certitudine şi conduita terapeutică ulterioară este necesară realizarea unei serii de analize şi investigaţii de specialitate: endoscopie digestivă, ecoendoscopie, ecografie abdominală, tomografie computerizată etc.).
Departamentul de Gastroenterologie de la SANADOR pune la dispoziţia pacienţilor investigaţii moderne şi metode de tratament ultraperformante cu ajutorul tehnologiilor de vârf. Endoscopia intervenţională, disponibilă la SANADOR, reuneşte o serie de proceduri minim invazive care contribuie la diagnosticarea şi terapia unei game largi de boli gastrointestinale, de la boala de reflux gastroesofagian la calculi biliari şi hemoragii digestive superioare.
Servicii medicale performante, pentru toate vârstele, la SANADOR
Leziunile degenerative, uzura tuturor sistemelor de organe din corp, încetinirea proceselor metabolice apar în cadrul procesului fiziologic de îmbătrânire a ţesuturilor, prin care acestea îşi pierd funcţiile fiziologice şi proprietăţile anatomice. Orice simptom şi orice afecţiune care determină pacientul să caute ajutor medical trebuie investigate, diagnosticate şi tratate cu profesionalism de către medici cu experienţă în domeniu.
SANADOR vine în sprijinul pacienţilor cu servicii medicale complete – imagistică, analize medicale sau consultaţii de specialitate – toate în acelaşi loc, într-un mediu prietenos şi în condiţii de siguranţă şi confort maxime. În plus, SANADOR oferă acces pacienţilor la o gamă foarte variată de consultaţii în peste 50 de specialităţi medicale şi chirurgicale. Consultaţiile de specialitate de la SANADOR sunt acordate de medici empatici, cu experienţă vastă şi o pregătire de excepţie, care lucrează în echipă pentru ca pacientul să fie abordat ca un tot unitar. Grija pentru starea de bine psihică şi fizică a pacientului defineşte serviciile medicale profesioniste de la SANADOR.