Vitamina D este promovată pe scară largă pentru beneficiile sale asupra sănătăţii. Greutatea corporală inflenţează însă aceste efecte ale vitaminei D. Potrivit unui nou studiu, persoanele supraponderale şi obeze, este posibil să nu beneficieze în aceeaşi măsură de aceste beneficii.
Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit o reducere cu 30% până la 40% a cancerului, a deceselor cauzate de cancer şi a bolilor autoimune în rândul persoanelor cu un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut care au luat suplimente de vitamina D. Însă în rândul celor cu IMC mai mare, aceste beneficii au fost mai mici.
„Pacienţii cu obezitate, în ciuda faptului că au luat aceeaşi cantitate de supliment, au avut un răspuns mai scăzut. Limita a fost un IMC mai mic de 25, care este considerată o greutate sănătoasă,” a spus prof. dr. Deirdre Tobias, de la departamentul de nutriţie de la Harvard School of Public Health, din Boston, cercetătorul principal al studiului.
Nu se ştie de ce supraponderalitatea sau obezitatea afectează nivelurile aşa-numitei „vitamine a soarelui”, dar absorbţia scăzută a vitaminei D ar putea fi larg răspândită, având în vedere că mai mult de 40% dintre americani sunt obezi, potrivit statisticilor Centrelor pentru Controlul Bolilor din SUA şi Prevenirea.
„Nu este clar dacă se datorează greutăţii corporale, în sine, sau poate unui alt factor legat de greutatea corporală a unui individ. Poate fi din cauza adipozităţii în sine. A avea o greutate corporală mai mică poate duce la o doză internă mai mare de vitamina D”, a afirmat Tobias.
Cercetătorul a mai spus că nu este clar dacă persoanele supraponderale şi obeze pot contracara efectul mai scăzut al suplimentelor de vitamina D prin administrarea de doze mai mari.
„Acesta nu este tipul de vitamină în care poţi lua cantităţi nelimitate. În mare parte, o excreţi prin urină dacă iei prea mult”, a precizat prof.dr. Deirdre Tobias.
Oamenii de ştiinţă au folosit date din Studiul Vitamina D şi Omega-3 (VITAL), fiind incluşi aproape 26.000 de adulţi în vârstă care au luat suplimente de vitamina D sau placebo. Deşi studiul a arătat un beneficiu redus în administrarea de suplimente de vitamina D pentru a preveni cancerul, atacul de cord sau accidentul vascular cerebral, pare să existe o corelaţie între greutatea corporală şi riscul de cancer, decese prin cancer şi boli autoimune.
Cercetătorii au decis să sape mai adânc şi au analizat aproximativ 16.500 de participanţi care au furnizat mostre de sânge la începutul studiului şi aproape 3.000 care au dat probe de sânge ulterioare doi ani mai târziu.
Ei au descoperit că semnele metabolismului vitaminei D au fost observate la toţi participanţii, indiferent de greutate, dar au fost mult mai puţine la persoanele supraponderale sau obeze.
„S-a demonstrat că vitamina D reduce riscul de osteoporoză şi alte boli cronice”, a declarat Emma Laing, director de dietetică la Universitatea din Georgia şi purtător de cuvânt naţional al Academiei de Nutriţie şi Dietetică.
„Deoarece vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, este posibil ca persoanele cu niveluri mai mari de ţesut adipos să stocheze mai multă vitamina D în aceste ţesuturi, astfel încât să fie detectată mai puţin în sânge. O altă ipoteză este că ţesutul adipos suprimă enzimele şi receptorii care sunt responsabili pentru eficacitatea vitaminei D în organism”, a explicat dieteticiana.
Laing nu recomandă administrarea de suplimente de vitamina D fără a consulta mai întâi medicul, deoarece suplimentele pot avea efecte secundare.
„Evenimentele adverse, de la mai puţin grave până la cele care pun viaţa în pericol, ar putea apărea dacă luaţi mai mult decât doza sugerată, dacă luaţi o combinaţie de suplimente sau dacă luaţi un supliment care interacţionează negativ cu medicamentele dumneavoastră”, a remarcat Laing, subliniind totuşi că suplimentele sunt utile în anumite cazuri.
Referitor la suplimentarea cu vitamina D, aceasta ar putea fi indicată dacă nu se ia cantitatea necesară prin dietă sau dacă expunerea la lumina soarelui este limitată din cauza climei, a culorii pielii sau a utilizării de protecţie solară. De asemenea, dacă persoana are deficienţă de vitamine sau minerale diagnosticată sau ia medicamente care afectează apetitul sau interferează cu digestia şi absorbţia nutrienţilor ar putea fi necesară suplimentarea. La fel şi atunci când alegerile alimentare sunt strict limitate din cauza alergiilor sau intoleranţei alimentare, a dietelor stricte sau anumitor afecţiuni precum boala celiacă.
Vitamina D joacă un rol esenţial în menţinerea echilibrului calciului şi dezvoltarea unei mase osoase de vârf optime a copiilor şi adolescenţilor. ,,Vitamina D este importantă la toate vârstele”, a subliniat Şef Lucrări dr. Cristina Căpăţînă, medic primar endocrinolog, coordonator al programului naţional al Ministerului Sănătăţii de screeening al vitaminei D, în cadrul celei de-a doua ediţii a evenimentului Osteoporosis360, organizată de redacţia 360medical.ro.
Medicul endocrinolog român a atras atenţia că ,,un deficit sever important de vitamină D are consecinţe, uneori chiar ireversibile la toate grupele de vârstă”.
Vezi şi Dr. Liviu Macovei, medic primar reumatolog: Deficitul de vitamina D este aproape endemic în România