Contractul Cadru 2023 este postat din 16 februarie pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), urmând ca pe parcursul lunii martie să fie publicate şi normele metodologice de aplicare ale acestuia. Elisabeth Iuliana Brumă, Directorul Direcţiei Reglementări şi Norme de Contractare al CNAS, a detaliat în cadrul conferinţei naţionale de închidere a Campaniei de Ziua Internaţională a Bolilor Rare 2023, organizată de Alianţa Naţională pentru Boli Rare, ce noutăţi referitoare la îngrijirile la domiciliu, atât cele medicale, cât şi cele paleative, dar şi în spitalizarea de zi vor fi prevăzute în norme.
,,De la 1 iulie intenţionăm să introducem în pachetul de spitalizare de zi evaluarea riscului cardiovascular la pacienţii cu istoric familiar prin depistarea mutaţiilor genetice asociate cu risc de boli cardiovasculare rare cu transmitere genetică. Această propunere a venit din partea Comisiei de Genetică, ce a lucrat foarte bine cu Comisia de Cardiologie, iar din partea Comisiei de Genetică am primit mai multe propuneri pe care le-am apreciat şi care se vor regăsi, de asemenea, în proiectul de norme”, a precizat Elisabeth Brumă, de la Serviciul de Contractări al CNAS.
Prof. dr. Ruxandra Oana Jurcuţ, medic primar cardiolog, doctor în ştiinţe medicale, dar şi coordonatoarea singurului Centru de Expertiză pentru Boli Cardiace Genetice din România, a propus atât Ministerului Sănătăţii, cât şi CNAS introducerea testelor genetice pentru detecţia bolilor rare cardiovasculare în pachetele de servicii medicale acordate prin spitalizare de zi, pe baza colaborării dintre Centre de Expertiză şi Centrele de Genomică Umană din România.
,,Problema testării genetice nu este una neapărat singulară pentru bolile cardiovasculare”, a declarat în cadrul celei de-a treia ediţii a dezbaterii online Rare Disease360, care a avut loc recent.
Prof. dr. Ruxandra Jurcuţ de la UMF Carol Davila, şef de secţie Cardiologie 4 în Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare « Prof.dr. C. C.Iliescu », Bucureşti arăta la evenimentul organizat de redacţia 360medical.ro că multe boli genetice pot fi diagnosticabile la vârsta adultă şi că ,,rezultatul testului genetic poate să aibă nişte implicaţii extrem de importante asupra modului în care îl urmărim, asupra prognosticului său şi în ceea ce priveşte felul cum îl tratăm.”
Reprezentanta CNAS a mai precizat că spitalizarea de zi se va deconta la nivel realizat, ,,adică atât cât se acordă, atât se decontează. Acest lucru l-am reuşit prin prelungirea reglementării respective din Ordonanţa de urgenţă 44 pe 2022”. Vor mai beneficia de pacienţii cu acondroplazie de monitorizare cu proceduri de înaltă performanţă, pacienţii cu suspiciune de complicaţii neurologice şi respiratorii. De asemenea vor fi introduse: monitorizarea bolii Fabry, monitorizarea osteogenezei imperfecte, monitorizarea sindromului Down, monitorizarea distrofiei musculare Becker, monitorizarea sindromului DiGeorge, monitorizarea sindromului Williams, toate în spitalizare de zi.