Întreruperea bruscă a tratamentului cu anagrelidă este asociată cu un risc crescut de apariţie a complicaţiilor trombozei, inclusiv infarct cerebral, au transmis deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă (DAPP) într-o comunicare directă către profesioniştii din domeniul Sănătăţii transmisă de comun acord cu Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).
Medicamentele care conţin anagrelidă sunt indicate pentru reducerea numărului crescut de trombocite la pacienţii cu risc cu trombocitemie esenţială, care nu tolerează tratamentul existent sau al căror număr mare de trombocite nu este redus la o valoare acceptabilă cu ajutorul tratamentului care li se administrează.
Anunţul a fost făcut după ce o analiză cumulativă a bazei de date privind siguranţa realizată de către o companie din domeniu a evidenţiat, până la 6 august 2021, 15 evenimente de complicaţii ale trombozei, inclusiv infarct cerebral, după o întrerupere recentă a administrării anagrelidei.
"S-a ajuns la concluzia că infarctul cerebral, împreună cu alte complicaţii ale trombozei, deşi fac parte din afecţiunea/indicaţia preexistentă, poate apărea şi la întreruperea bruscă a anagrelidei, la administrarea unei doze inadecvate sau la lipsa efectului", se arată în comunicarea către profesioniştii din domeniul sănătăţii.
Potrivit documentului, mecanismul infarctului cerebral survenit după întreruperea bruscă a tratamentului este legat de revenirea numărului crescut de trombocite.
De obicei, numărul de trombocite începe să crească în decurs de 4 zile după întreruperea tratamentului şi revine la valorile iniţiale în 1-2 săptămâni, posibil chiar peste valorile de referinţă.
Pe baza datelor disponibile, informaţiile de siguranţă din rezumatul caracteristicilor produsului (RCP) vor fi actualizate pentru a reflecta cele mai recente date şi recomandări.