Endometrioza de la A la Z, un ghid dedicat pacientelor şi cadrelor medicale

Endometrioza de la A la Z, un ghid dedicat pacientelor şi cadrelor medicale

O echipă medicală din România, care tratează frecvent endometrioza, a realizat un ghid informativ despre această boală, la solicitarea pacientelor care căutau informaţii în mediul online. Autorul principal al ghidului ,,Endometrioza de la A la Z” este dr. Gabriel Mitroi, medic primar Obstetrică şi Ginecologie, fondatorul primului centru integrat din Bucureşti în diagnosticul şi tratamentul endometriozei. Ghidul, dedicat atât pacientelor, cât şi cadrelor medicale care vor să afle mai multe despre această patologie, este gratuit şi disponibil pe google play în limba română şi engleză.

Camelia Şerban de la Universitatea Westminster a contribuit la realizarea variantei în limba engleză, care include şi grupuri de suport recomandate. Românca stabilită în Anglia, depusese în luna februarie 2109 la Ministerul Sănătăţii o petiţie a pacientelor cu endometrioză, semnată de 11.000 de persoane, prin care arăta că foarte multe paciente din România au avut de suferit din cauza lipsei de informaţii.

,,Răspunsul Ministerului a fost că pacientele cu endometrioză din România au tot ce le trebuie, să ne documentăm din media şi de pe google dacă vrem să aflăm informaţii despre boală. Din păcate, în România sunt foarte puţine informaţii care să fie şi corecte. Ghidul Endometrioza de la A la Z este unic şi a fost conceput în aşa fel încât să adune laolaltă cam tot ce are nevoie să ştie o pacientă, dar şi un cadru medical care nu tratează endometrioza”, a declarat Camelia Şerban pentru 360medical.ro.

Tratamentul corect al endometriozei, un subiect controversat

Problemele cu care se confruntă pacientele din ţară cu endometrioză sunt multe, lipsa de informaţii find doar una dintre acestea.

,,Multe dintre aceste paciente au operaţii incomplete (exemplu chist ovarian) sau histerectomii, acestea neştiind bineînţeles că nu au fost tratate corect, ca mai apoi să ajungă la un specialist în endometrioză care să repare atât daunele cauzate de boală cât şi cele medicale. Cu privire la conduita medicală, medicii care lucreaza la stat se ghidează după protocoalele din ţările unde profesează. Cei din privat tratează în funcţie de cum consideră dânşii că este mai bine. Endometrioza si tratamentul “corect” reprezintă un subiect controversat şi din păcate pacientele au de suferit din cauza acestui fapt”, a precizat pentru 360medical.ro Camelia Şerban.

Ghidul românilor, recomandat de un specialist din Italia

Endometrioza este o patologie destul de nouă, afecţiunea fiind dificil de diagnosticat de către medicii din întreaga lume. S-au realizat câteva ghiduri despre endometrioză de către ESHRE, de către un grup de medici din Germania. La fel şi protocoale internaţionale există câteva dezvoltate de către Societatea Mondială de Endometrioză. Sunt anumite state care şi-au întocmit protocoalele lor precum Marea Britanie, Franta, Germania.

În ceea ce priveşte ghidul realizat de medicii români, acesta conţine 6 capitole, fiecare descrie diferite teme legate de endometrioză. Prezintă şi tehnici chirurgicale descrise de câţiva medici. La realizarea lucrării au contribuit 6 medici din diferite arii de expertiză (ginecologie, chirurgie generală, fertilitate, radiologie, anestezie), ghidul fiind făcut de către echipa Centrului de Endometrioză Wellborn Băneasa. Lucrarea a fost recomandată pe researchgate de către un specialist în endometrioză din Italia.

,,Ideea realizării acestui ghid a venit din mediul online. Ghidul este în engleză şi română, deoarce Centrul Wellborn are o pagină în ambele limbi. Sunt multe paciente cu endometrioză din România care nu ştiu unde să caute, dar mai ales nu ştiu care informaţii sunt corecte şi care nu”, a spus Camelia Şerban.

În prezent, peste 176 de milioane de femei din lumea întreagă se confruntă cu această boală. În România, se pare că ar fi 500.000 de femei cu endometrioză. Această patologie reprezintă una dintre principalele cauze ale infertilitatii feminine. În plus, femeile cu endometrioză sunt predispuse la suicid şi cancer ovarian.

viewscnt