O echipă de cercetători de la Google Health a dezvoltat mai multe modele de inteligenţă artificială capabile să îmbunătăţească acurateţea ecografiştilor care estimează vârsta gestaţională. Astfel cu ajutorul inteligenţei artificiale (AI) va putea fi estimată mult mai bine vârsta sarcinii.
Echipa de cercetători a dezvoltat trei modele AI - unul care utilizează imagini standard, unul care utilizează videoclipuri şi un model care utilizează atât imagini, cât şi videoclipuri. În comparaţie cu estimările standard ale vârstei gestaţionale (GA) bazate pe biometria fetală ale ecografiştilor experţi, toate cele trei modele au avut rezultate statistice mai bune.
Autorii corespondenţi ai studiului, Chace Lee, şi Ryan Gomes, ambii de la Google Health, au precizat că modelele nu necesită măsurători manuale de la un ecograf pentru a estima GA. În schimb, ei pot folosi întreaga imaginea sau videoclipul. Acest lucru este important deoarece estimările vârstei depind în mare măsură de abilităţile operatorului şi pot deveni mai puţin precise pe măsură ce sarcina progresează.
„Am descoperit că în al treilea trimestru, precizia modelului nostru în raport cu biometria fetală standard a crescut. Acest lucru este deosebit de important deoarece estimarea precisă a GA în al treilea trimestru este esenţială pentru gestionarea complicaţiilor şi luarea deciziilor clinice adecvate cu privire la momentul naşterii”, au declarat experţii, potrivit HealthImaging.com.
Modelele au fost dezvoltate şi instruite folosind imagini din Statele Unite şi Zambia care au fost incluse în cohorta Fetal Age Machine Learning Initiative (FAMLI). Deşi toate au înregistrat o precizie impresionantă, modelul de ansamblu a înregistrat cea mai mică eroare medie absolută în comparaţie cu biometria fetală standard clinică.
Toate cele trei modele au depăşit biometria standard atunci când s-a prezis că fetuşii sunt mici pentru vârsta lor gestaţională - ceva ce experţii descriu ca fiind o provocare importantă de depăşit în estimarea GA.
„O identificare mai precisă a fetuşilor va ajuta la ghidarea deciziilor critice de îngrijire clinică, cum ar fi administrarea medicamentelor, intervalele de supraveghere prenatală şi timpul de naştere şi nevoile de îngrijire”, au scris autorii.
Datorită modului în care au fost construite modelele AI- pe examenele de rutină - autorii sugerează că ar putea fi încorporate fără probleme în fluxurile de lucru clinice. În viitor, autorii propun ca cercetarea să evalueze modul în care astfel de modele ar putea fi utilizate pentru a reduce timpii de scanare prin asistarea ecografiştilor.