Profit.ro organizează, în 25 aprilie, evenimentul "Sistemul sanitar românesc - Eficienţă, siguranţă, bariere", Ediţia a XII-a. La eveniment vor participa reprezentanţi ai autorităţilor, dar şi ai sistemului medical, ai organizaţiilor de pacienţi şi ai industriei farmaceutice, care vor discuta despre subiecte legate de evoluţie, siguranţă, modernizare, inovaţie, concurenţă, dar şi de bariere în sistemul sanitar, aşa cum sunt percepute de fiecare „actor” din sistem.
Printre vorbitorii confirmaţi la eveniment se numără Conf. Dr. Diana Loreta PĂUN, Consilier Prezidenţial, Departamentul Sănătate Publică, Administraţia Prezidenţială, Prof. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii, Dr. Nelu Tătaru, Preşedinte, Comisia pentru Sănătate şi Familie, Camera Deputaţilor, Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Preşedinte, Comisia pentru Sănătate, Senatul României, Conf. Dr. Adela Cojan, Preşedinte, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Radu Gănescu, Preşedinte, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Dan Zaharescu, Director Executiv, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Farm. Dr. Răzvan Mihai Prisada, Preşedinte, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Prof. Dr. Dorel Săndesc, Preşedinte, Asociaţia de Anestezie şi Terapie Intensivă din România, Şeful Clinicii A. T. I., Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara, Conf. Dr. Simin Aysel Florescu, Manager, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş, Conf. Dr. Carmen Orban, Şef Clinică ATI, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Dr. Marius Geantă, Preşedinte şi Co-fondator, Centrul pentru Inovaţie în Medicină, şi Prof. Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa, Preşedinte, Colegiul Farmaciştilor din România.
360medical.ro este partener media al evenimentului.
CONTEXT
Sondaje şi analize recente arată că deşi în ultimele decenii au fost obţinute rezultate extraordinare, chiar spectaculoase în anumite specialităţi medicale, totuşi, progresele înregistrate au fost neuniforme, iar mulţi români se plâng de calitatea slabă a actului medical şi spun că încrederea lor în sistem este scăzută (Sondaj Ipsos Global Health Service Monitor).
Pacienţii care au fost internaţi de câteva ori spun că „sănătatea”, stă de 30 de ani, la linia de plecare, aşteptând startul.
De aceea, ei sunt neliniştiţi, chiar neîncrezători, în sistemul naţional de sănătate, în pofida eforturilor majore ale medicilor pentru a utiliza cele mai noi tehnologii medicale, medicamente de ultimă generaţie, proceduri şi conduite teraputice moderne, medicina personalizată.
În acest context, putem vorbi de creşterea performanţei sistemului de sănătate privit ca ansamblu? O misiune de audit al performanţei privind managementul resurselor umane şi a dezvoltării infrastructurii unităţilor sanitare spitaliceşti, realizată de Curtea de Conturi a României în 2022 pentru perioada 2014-2021, la Ministerul Sănătăţii, scoate la iveală problemele serioase din aceste două paliere analizate.
Astfel, salariile personalului medical au crescut în medie de trei ori faţă de anul de raportare 2014, însă gradul mediu de ocupare al posturilor vacante de medici a fost de 72%, iar al asistenţilor medicali de 80%. În medie, în perioada analizată, 83% din posturile vacante din sistemul sanitar nu au fost scoase la concurs.
Legat de fondurile alocate celor 58 de spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, 75% au fost pentru achiziţia de aparatură medicală şi doar 25% dintre acestea au fost pentru construcţii, modernizări, consolidări şi reparaţii capitale ale clădirilor.
De asemenea, alocarea fondurilor pentru investiţii nu este una transparentă, nefiind identificată o procedură privind criteriile de alocare a acestora (CCR).
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia asupra respectării nevoilor oamenilor Fiecare persoană ar trebui să aibă acces la informaţii şi servicii necesare pentru a-şi îngriji propria sănătate şi sănătatea familiei; Necesitatea unor lucrători calificaţi în domeniul sănătăţii, centrat pe oameni şi oameni angajaţi să investească în asistenţa medicală primară; Stimularea acţiunii indivizilor şi a factorilor decidenţi politici pentru a face din asistenţa medicală o realitate pentru orice categorie socială; Înţelegerea importanţei asistenţei medicale.
Pornind de la aceste ultime rapoarte, conferinţa Profit Health.forum va aborda cu invitaţii - autorităţi, parlamentari, manageri, companii, medici şi pacienţi - subiecte legate de evoluţie, siguranţă, modernizare, inovaţie, concurenţă, dar şi bariere în sistemul sanitar, aşa cum sunt percepute de fiecare „actor” din sistem.