Femeile ar trebui să mănânce alimente bogate în potasiu pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea inimii, îndeamnă experţii

Femeile ar trebui să mănânce alimente bogate în potasiu pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea inimii, îndeamnă experţii

Femeile care mănâncă banane, avocado şi somon ar putea reduce efectele negative ale sării din alimentaţie. Un nou studiu a constatat că dietele bogate în potasiu au fost asociate cu scăderea tensiunii arteriale, în special la femeile cu un aport ridicat de sare.

„Este bine cunoscut faptul că un consum ridicat de sare este asociat cu creşterea tensiunii arteriale şi cu un risc crescut de infarct miocardic şi AVC. Sfaturile de sănătate s-au concentrat pe limitarea aportului de sare, dar acest lucru este dificil de realizat atunci când regimul nostru alimentar include alimente procesate. Potasiul ajută organismul să elimine mai mult sodiu în urină. În studiul nostru, potasiul din dietă a fost legat de cele mai mari câştiguri de sănătate la femei”, a declarat autorul studiului, profesorul Liffert Vogt de la Amsterdam University Medical Centers, Olanda.

Cercetarea a inclus 24.963 de participanţi (11.267 de bărbaţi şi 13.696 de femei) ai studiului EPIC-Norfolk, care a recrutat persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani din clinicile medicale din Norfolk, Marea Britanie, între 1993 şi 1997.

Vârsta medie a fost de 59 de ani pentru bărbaţi şi 58 de ani pentru femei.

Participanţilor le-a fost măsurată tensiunea arterial şi le-a fost colectată o probă de urină. De asemenea, participanţii au completat un chestionar privind stilul de viaţă,

Sodiul şi potasiul din urină au fost folosite pentru a estima aportul alimentar. Participanţii au fost împărţiţi în tertile, în funcţie de aportul de sodiu (scăzut/mediu/ridicat) şi aportul de potasiu (scăzut/mediu/ridicat).

Cercetătorii au analizat asocierea dintre aportul de potasiu şi tensiunea arterială după ajustarea pentru vârstă, sex şi aportul de sodiu. Consumul de potasiu (în grame pe zi) a fost asociat cu tensiunea arterială la femei, pe măsură ce aportul de potasiu a crescut, tensiunea arterială a scăzut.

Când asocierea a fost analizată în funcţie de aportul de sodiu (scăzut/mediu/ridicat), relaţia dintre potasiu şi tensiunea arterială a fost observată numai la femeile cu un aport ridicat de sodiu, unde fiecare creştere, de 1 gram de potasiu pe zi, a fost asociată cu o tensiune arterială sistolică mai scăzută cu 2,4 mmHg. La bărbaţi, nu a existat nici o asociere între potasiu şi tensiunea arterială.

Pe parcursul unei urmări medii de 19,5 ani, 13.596 (55%) participanţi au fost spitalizaţi sau au murit din cauza bolilor cardiovasculare. Cercetătorii au analizat asocierea dintre aportul de potasiu şi evenimentele cardiovasculare după ajustarea pentru vârstă, sex, indice de masă corporală, aport de sodiu, utilizarea medicamentelor care scad grăsimile, fumat, consumul de alcool, diabet şi evenimente anterioare de atac de cord sau AVC.

În cohorta generală, persoanele cu cel mai mare tertil de aport de potasiu au avut un risc cu 13% mai mic de evenimente cardiovasculare, comparativ cu cele din cel mai mic tertil. Atunci când bărbaţii şi femeile au fost analizaţi separat, reducerile corespunzătoare de risc au fost de 7% şi, respectiv, 11%. Cantitatea de sare din dietă nu a influenţat relaţia dintre potasiu şi evenimentele cardiovasculare la bărbaţi sau femei.

„Rezultatele sugerează că potasiul ajută la menţinerea sănătăţii inimii, dar că femeile beneficiază mai mult decât bărbaţii. Relaţia dintre potasiu şi evenimentele cardiovasculare a fost aceeaşi indiferent de aportul de sare, sugerând că potasiul are alte modalităţi de a proteja inima pe lângă creşterea eliminării de sodiu”, a explicat profesorul Vogt.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă adulţilor să consume cel puţin 3,5 grame de potasiu şi mai puţin de 2 grame de sodiu (5 grame de sare) pe zi. Alimentele bogate în potasiu includ legume, fructe, nuci, fasole, produse lactate şi peşte. De exemplu, o banană de 115 grame are 375 mg de potasiu, 154 de grame de somon fiert are 780 mg, un cartof de 136 de grame are 500 mg, iar o ceaşcă de lapte are 375 mg.

„Constatările noastre indică faptul că o dietă sănătoasă pentru inimă înseamnă mai mult decât limitarea sării şi  creşterea conţinutului de potasiu. Companiile alimentare pot ajuta, înlocuind sarea standard, pe bază de sodiu, cu o alternativă de sare de potasiu, în alimentele procesate. În plus, ar trebui să acordăm prioritate tuturor alimentelor proaspete, neprelucrate, deoarece acestea sunt bogate în potasiu, şi sărace în sare”, a mai precizat profesorul

Studiul a fost publicat săptămâna trecută, în European Heart Journal, un jurnal al Societăţii Europene de Cardiologie (ESC).

viewscnt