Femeile cu cancer de sân agresiv se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta şi alte tipuri de cancer, este concluzia unui analize făcute pe 15.000 de paciente.
de Alexandra Mănăilă
În special, femeile care au fost diagnosticate cu cancer la sân între două screeninguri de rutină aveau riscul mai mare de-a fi diagnosticate cu un alt tip de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, de colon sau de piele.
Cancerul de sân detectat între două screeninguri de rutină se numeşte cancer de interval şi are tendinţa de a fi mai avansat, mai agresiv şi de a avea un prognostic mai rău decât cancerele găsite în timpul screeningurilor.
Cercetătorii au analizat datele de la aproape 15.000 de paciente cu cancer mamar, care participaseră la unul dintre cele trei studii anterioare (două în Suedia şi unul în Statele Unite). Oamenii de ştiinţă au descoperit că pacientele cu cancer mamar care sufereau şi de un alt tip de cancer, au avut de trei ori mai multe şanse să aibă antecedente familiale de cancere multiple. Acest lucru sugerează că mutaţiile genetice rare pot juca un rol important este de părere Felix Grassmann, de la Institutul Karolinska din Stockholm, potrivit siteului medicinenet. com.
Rezultatele pot fi utile în regândirea programelor de prevenire a cancerului, în sensul că acestea ar putea include teste suplimentare pentru anumite persoane şi creşterea gradului de conştientizare în rândul supravieţuitorilor de cancer mamar şi a rudelor lor.
Autorii studiului au spus, de asemenea, că este necesară o cercetare suplimentară pentru identificarea mutaţiilor genetice rare care pot fi asociate cu cancerul de sân şi alte tipuri de cancer.
Incidenţa cancerului la sân va creşte în România
Anul trecut, conform statisticilor Globocan au fost diagnosticate în România 9.629 de cazuri noi de cancer mamar. Mai tragic e că în ţara noastră 58,4% dintre paciente sunt diagnosticate în stadii medii şi avansate de boală, comparativ cu alte ţări europene, care au programe de screening implementate şi unde 70 – 80% dintre cazuri sunt depistate în stadii incipiente. Mai mult până în anul 2025, potrivit estimărilor GLOBOCAN, incidenţa cancerului la sân va creşte în România cu 1.9%. Şi mortalitatea atribuită acestei boli va creşte cu 4%, comparativ cu 2018, când numărul deceselor prin cancerul mamar în ţara noastră s-a ridicat la 3.378.