În prezent, infertilitatea nu mai este automat un capăt de drum pentru cuplurile care îşi doresc un copil, dar care nu pot obţine o sarcină în mod natural. Tehnicile avansate de reproducere umană asistată medical, precum fertilizarea in vitro, cresc şansele împlinirii acestui vis.
Procedura poate fi recomandată dacă pacienta nu a reuşit să rămână însărcinată după 6-12 luni de contacte sexuale neprotejate. De asemenea, fertilizarea in vitro este indicată numai după ce alte tratamente pentru infertilitate, precum inseminarea artificială ori stimularea ovariană medicamentoasă, nu au dat roade. În urma unui ciclu FIV se transferă doar unul, cel mult doi embrioni viabili în uterul pacientei, iar ceilalţi pot fi criogenaţi (congelaţi) pentru stocare, dacă embriologul consideră că sunt viabili.
Centrul de fertilizare in vitro SANADOR, care funcţionează în Clinica SANADOR Floreasca, asigură servicii medicale de reproducere umană asistată medical la cele mai înalte standarde pentru cuplurile infertile care îşi doresc un copil. Pentru a asigura un mediu sigur şi rezultate excelente, Centrul FIV SANADOR este echipat cu cele mai avansate tehnologii disponibile în lume în domeniul reproducerii umane asistate medical şi operează atât în regim ambulatoriu, cât şi în regim de spitalizare de zi.
Când este indicată fertilizarea in vitro?
Recomandarea de fertilizare in vitro poate fi stabilită de un medic specializat în reproducere umană asistată, atunci când pacienta nu obţine o sarcină în mod natural şi nici în urma altor tratamente de specialitate. Prin urmare, înainte de începerea unei proceduri FIV, sunt necesare mai multe analize şi investigaţii medicale pentru ambii parteneri, la indicaţia medicului specialist.
La Centrul de Fertilizare in vitro SANADOR, medicii specializaţi în reproducere umană asistată medical, empatici şi foarte bine pregătiţi profesional, vor oferi cuplului infertil toate informaţiile necesare şi, în urma consultaţiei şi analizelor de specialitate, vor indica cea mai potrivită soluţie, care creşte şansele apariţiei unei sarcini. Astfel, primul pas necesar înainte de începerea unei proceduri de fertilizare in vitro îl reprezintă efectuarea unor investigaţii complexe, printre care se pot număra, în funcţie de indicaţia medicului - testele genetice, spermograma sau histeroscopia.
Cum se realizează, pas cu pas, fertilizarea in vitro?
Fertilizarea in vitro implică mai multe etape FIV esenţiale. În prima etapă se administrează anticoncepţionale pentru a suprima ciclul menstrual. Urmează stimularea ovariană, care ajută la producere mai multor ovule simultan, crescând astfel şansele apariţiei unei sarcini.
În cea de a treia etapă are loc recoltarea ovocitelor. În timpul procedurii, pacienta este sedată, iar ovulele sunt extrase din foliculii ovarieni cu ajutorul unui ac special, introdus prin vagin, sub ghidaj ecografic.
În etapa a patra, ovocitele recoltate sunt analizate de către un embriolog. Specialistul pune în contact ovocitele cu spermatozoizii selectaţi ai partenerului şi verifică fertilizarea după aproximativ 16-18 ore, iar în ultima etapă are loc embriotransferul. Medicul introduce un cateter (un tub subţire) prin vagin şi colul uterin, apoi injectează în uter mediul de cultura care conţine embrionul sau embrionii aleşi pentru transfer.
După intervenţie, medicul îi va recomanda pacientei repaus, evitarea activităţilor care presupun efort fizic, pentru a spori şi mai mult şansele de implantare, însă internarea în spital nu este necesară. Embrionii viabili care nu au fost folosiţi în cadrul acelui ciclu de fertilizare pot fi crioconservaţi şi folosiţi în viitor, dacă pacienta doreşte crioconservarea lor.
Echipa de medici specializaţi în reproducere umană asistată medical de la Centrul FIV SANADOR va explica în detaliu toate etapele necesare unui ciclu de fertilizare in vitro pacientelor sau cuplurilor interesate. În cazul în care pacienta reuşeşte să rămână însărcinată, ea va continua tratamentul recomandat de medic. Dacă ciclul FIV nu s-a finalizat cu o sarcină, atunci medicul va discuta cu pacienta despre opţiunile existente şi poate recomanda o nouă procedură, ulterior.
Tipuri de proceduri FIV
Datorită progreselor ştiinţifice din ultimii ani, fertilizarea in vitro poate fi adaptată nevoilor fiecărui cuplu în parte. După efectuarea analizelor şi investigaţiilor medicale complete indicate, medicul specialist va recomanda cea mai potrivită procedură de fertilizare in vitro, care să ofere cuplului cele mai mari şanse de reuşită.
În funcţie de situaţie, procedura de fertilizare in vitro poate implica utilizarea ovulelor pacientei sau ovule recoltate de la o donatoare. De asemenea, pot fi folosiţi spermatozoizii partenerului sau spermatozoizi de la un donator. Fertilizarea in vitro poate fi realizată cu stimulare ovariană, dacă este necesară obţinerea unui număr mai mare de ovocite, dar se poate efectua şi pe ciclu natural, fără administrarea de tratament hormonal pacientei.
O procedură FIV mai avansată este fertilizarea in vitro cu injecţia intracitoplasmatică. Această tehnică presupune injectarea directă a unui singur spermatozoid într-un ovocit, sub ghidaj microscopic. De cele mai multe ori, această procedură este necesară atunci când infertilitatea este de cauză masculină, adică partenerul pacientei se confruntă cu oligospermie (număr foarte scăzut de spermatozoizi) sau cu alte afecţiuni care scad calitatea spermatozoizilor existenţi în proba de spermă recoltată.
La Centrul FIV SANADOR, pacienţii beneficiază de consultaţii oferite de medici specializaţi în domeniul reproducerii umane asistate medical, care vor răspunde tuturor întrebărilor despre FIV şi vor recomanda toate analizele şi investigaţiile medicale necesare pentru a stabiliza cauza infertilităţii. Apoi, în urma discuţiei cu fiecare cuplu în parte, vor indica cea mai potrivită soluţie, astfel încât şansele obţinerii unei sarcini să fie cât mai mari.
Centrul FIV SANADOR dispune de tehnologii de ultimă generaţie, pentru a putea furniza persoanelor care se confruntă cu probleme de fertilitate servicii medicale de reproducere umană asistată medical la cel mai înalt nivel. Aici, pacientele beneficiază de tot suportul unei echipe medicale empatice şi experimentate, care va asigura asistenţă medicală de top în fiecare etapă a procesului.