Franţa monitorizează un medicament anti-obezitate pentru a nu fi utilizat în mod abuziv în scopuri estetice

Franţa monitorizează un medicament anti-obezitate pentru a nu fi utilizat în mod abuziv în scopuri estetice

Grupul farmaceutic danez Novo Nordisk a anunţat lansarea medicamentului său împotriva obezităţii în Franţa, dar agenţia pentru siguranţa medicamentelor (ANSM) din această ţară a declarat că va monitoriza utilizarea acestuia pentru a se asigura că nu este utilizat în mod abuziv în scopuri estetice.

Medicamentul Wegovy, cu substanţa activă semaglutidă este unul dintre analogii GLP-1 (aGLP-1 - agonistii ai peptidei-1 asemănătoare glucagonului), un nou tip de tratament care a devenit foarte popular în lupta împotriva obezităţii, deoarece ajută pacienţii să piardă rapid în greutate.

Această clasă de medicamente simulează funcţiile hormonilor incretinici naturali ai organismului, care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge după o masă. Ajustarea acestor niveluri hormonale poate, de asemenea, să îi facă pe oameni să se simtă sătui şi, astfel, să contribuie la scăderea aportului zilnic de calorii.

Dacă este utilizată în doze mai mari şi în cazurile în care pacientul este obez, substanţa poate duce la vărsături, greaţă sau diaree.

Pentru piaţa franceză, medicamentul va fi disponibil pe bază de reţetă. Prevăzut să coste între 9 şi 12 euro, acesta nu va fi acoperit de sistemul naţional de asigurări de sănătate, a adăugat producătorul danez.

Se speră că medicamentul va „permite multor pacienţi francezi să urmeze o cale de tratament care include o dietă hipocalorică şi creşterea activităţii fizice, care este încă esenţială”, a declarat directorul general al filialei franceze a Novo Nordisk, Etienne Tichit, într-un mesaj trimis AFP, scrie Euractiv.

Potrivit specialiştilor, medicamente similare au fost utilizate în mod abuziv în scopuri estetice de către persoane care nu au nevoie de tratament din punct de vedere medical.

Deşi agenţia franceză şi-a dat acordul pentru comercializarea medicamentului în Franţa, aceasta îl plasează sub strictă supraveghere pentru a evita utilizarea sa de către persoane care nu sunt supraponderale sau obeze şi care nu au probleme de sănătate legate de greutate.

„Acest medicament trebuie utilizat numai ca tratament de linia a doua, în caz de eşec al gestionării dietei şi în combinaţie cu o dietă hipocalorică şi activitate fizică”, se arată în comunicatul agenţiei.

Numai un medic specializat în endocrinologie-diabetologie-nutriţie sau cu pregătire în „nutriţie aplicată” poate prescrie medicamentul, a precizat ANSM, adăugând că medicii de familie pot reînnoi reţetele pacienţilor numai ca tratament de linia a doua.

ANSM cere, de asemenea, medicilor care tratează obezitatea să prescrie aGLP-1 pacienţilor cu un indice de masă corporală (IMC) iniţial mai mare sau egal cu 35 kg/m2 sub vârsta de 65 de ani.

„Aceste recomandări vor fi reevaluate pe măsură ce situaţia evoluează”, a adăugat ANSM.

Medicamentul a primit undă verde din partea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) la începutul anului 2022 pentru gestionarea obezităţii la adulţi şi la începutul anului 2023 pentru adolescenţii cu vârsta peste 12 ani.

viewscnt