Monitorizarea corectă a gravidei pe tot parcursul sarcinii este crucială pentru o naştere fără griji şi pentru sănătatea viitoarei mame şi a bebeluşului ei. În timpul sarcinii, toate femeile trebuie să facă o serie de teste şi analize prenatale de rutină, însă, în funcţie de vârsta şi de istoricul medical al fiecăreia, unele dintre viitoarele mame vor avea nevoie de investigaţii suplimentare. Analizele prenatale furnizează informaţii precise despre sănătatea gravidei, a fătului şi despre eventualele probleme apărute în dezvoltarea fetală, în timpul naşterii şi în lăhuzie (6-8 săptămâni după naştere).
Monitorizarea sarcinii în primul trimestru
Medicii ginecologi recomandă ca prima consultaţie prenatală să aibă loc imediat ce femeia a aflat că este însărcinată, lucru care se întâmplă, de regulă, în primul trimestru (săptămânile 1–13). Atunci, viitoarea mamă va fi supusă unui examen clinic riguros, vor fi evaluate pelvisul şi sânii, i se vor pune întrebări cu privire la istoricul medical, vor fi controlate greutatea şi tensiunea arterială, se va face instructajul în privinţa schimbărilor ce trebuie să apară în stilul de viaţă (dietă, exerciţii fizice regulate indicate în sarcină) şi se vor recomanda anumite analize de sânge.
Aceste analize se fac pentru evaluarea sănătăţii mamei şi pentru a detecta anumite boli care se pot transmite bebeluşului. Testele se împart în:
- analize de sânge şi de urină (hemoleucogramă, glicemie, transaminaze, bilirubină, uree, acid uric, creatinină, profil lipidic, urocultură şi sumar de urină);
- analize de secreţie vaginală (cultură de secreţie vaginală, teste pentru Chlamydia, Micoplasma, Ureaplasma) şi citologie cervico-vaginală Babeş-Papanicolau;
- Grup de sânge şi RH – recomandate ambilor parteneri, pentru depistarea eventualelor incompatibilităţi, care ar putea pune în pericol viaţa copilului;
- Serologie: test pentru sifilis şi pentru determinarea de anticorpi pentru Toxoplasma, virusul citomegalic, rubeolă, test pentru HIV/SIDA, virusurile hepatitice şi herpetice tip 1 şi 2, Lysteria.
Hemoleucograma poate depista anemia şi tipul acesteia, în unele cazuri: prin deficit de fier, prin lipsă de folaţi ori forme ereditare grave, ca talasemia şi siclemia. Testele de urină ajută la identificarea diabetului gestaţional, a infecţiilor apărute la nivelul tractului urinar sau a preeclampsiei.
Prima ecografie de sarcină îi furnizează medicului informaţii despre dimensiunea şi poziţia fătului în uter, iar screeningul adecvat se va face şi prin ecografia de morfologie fetală, şi prin Dry Test. Ecografic, se evaluează translucenţa nucală, grosimea pliului de la nivelul porţiunii cervicale posterioare a fătului, şi osul nazal, iar prin Dry Test (dublu sau triplu test) se va stabili gradul de risc pentru apariţia anomaliilor cromozomiale (sindroamele Down, Turner, Edwards).
Investigaţii recomandate în trimestrul al doilea de sarcină
Între săptămânile 14 şi 27 de sarcină, deci în cel de-al doilea trimestru de sarcină, medicul îi va recomanda viitoarei mame repetarea unor analize de laborator, dar şi anumite efectuarea unor teste suplimentare. Glicemia trebuie repetată pentru că poate evidenţia un diabet gestaţional, care va avea efecte nocive asupra mamei şi fătului, iar tensiunea arterială şi greutatea vor fi supravegheate atent.
Ecografiile de trimestru doi sunt indicate între 16–20 de săptămâni de sarcină, când se face o ecografie de biometrie fetală împreună cu Triplul Test. Cu această ocazie, medicul va afla dimensiunile, poziţia intrauterină şi sexul bebeluşului, dar va putea evalua şi riscul de apariţie pentru anomalii cromozomiale şi defecte de tub neural (anomalii de dezvoltare a sistemului nervos).
Gravidelor cu vârsta peste 35 de ani sau celor la care testele de screening au indicat un risc crescut pentru malformaţiile congenitale, medicul le poate recomanda anumite investigaţii specifice, minim invazive. Amniocenteza este o analiză genetică a lichidului amniotic, prin care medicul poate pune diagnosticul de certitudine în cazul anomaliilor cromozomiale, cum sunt sindromul Down şi spina bifida – un defect congenital care apare atunci când coloana vertebrală şi măduva spinării nu se dezvoltă corect. O altă procedură care poate fi indicată este analiza sângelui din cordonul ombilical, investigaţie care se poate efectua doar după 18 săptămâni de sarcină, pentru a detecta anumite boli ale fătului (coagulopatii, boli metabolice sau infecţioase – toxoplasmoză, infecţii cu citomegalovirus şi parvovirus).
La Maternitatea SANADOR, medici obstetricieni cu vastă experienţă în gestionarea cazurilor dificile asigură viitoarelor mame o monitorizare atentă, iar bebeluşii sunt supravegheaţi într-un departament de neonatologie modernă, cu secţie de terapie intensivă dotată cu echipamente de ultimă generaţie, în care medicii îngrijesc nou-născuţii cu probleme.
Investigaţii indicate în trimestrul al treilea de sarcină
Pe durata celui de-al treilea trimestru de sarcină, care începe din săptămâna 28, în funcţie de vârsta viitoarei mame şi de afecţiunile ei, se vor face teste prenatale care o vor pregăti pentru momentul naşterii.
În această perioadă se repetă analizele de sânge, de urină şi examenul bacteriologic al secreţiilor vaginale. Este obligatorie cultura de col cu determinarea de streptococ de grup B, pentru a vedea dacă mama este purtătoare a acestei bacterii, care se poate transmite la făt. De asemenea, se va monitoriza titrul de anticorpi anti-RH, important pentru cuplurile cu incompatibilitate de grup sau RH.
Prin ecografiile din trimestrul trei de sarcină, medicul va urmări poziţia bebeluşului în uter, va analiza dacă fătul primeşte suficient oxigen şi va evalua cu atenţie starea placentei. Unele gravidele vor fi sfătuite să efectueze mai multe ecografii în acest trimestru şi să facă testul fetal non-stres (NST), care urmăreşte ritmul cardiac fetal în legătură cu mişcările acestuia.
Monitorizarea sarcinii la Maternitatea SANADOR
Pe toata durata sarcinii, evaluarea stării de sănătate a mamei şi a bebeluşului contează cel mai mult, iar problemele de sănătate ce pot să apară brusc în sarcină generează temeri pentru viitorii părinţi. Pentru a te bucura de toată această perioadă specială şi pentru a te asigura că bebeluşul tău vine pe lume sănătos, Maternitatea SANADOR pune la dispoziţie o serie servicii medicale complete, într-un centru modern şi confortabil.
Pacientele care aleg să nască la Spitalul Clinic SANADOR beneficiază de urmărire atentă pe tot parcursul sarcinii, travaliului şi naşterii, de naştere asistată de cei mai buni medici, săli de naştere moderne şi cazare în rezerve single sau duble, cu rooming-in pentru nou-născuţi şi îngrijire specializată în perioada de lăuzie. Nou-născuţii prematuri şi cei cu probleme de adaptare la viaţa extrauterină vor fi îngrijiţi în cea mai avansată şi mai modernă secţie de neonatologie din sistemul medical privat din România.