Ghid naţional de practică medicală în cancerele la copii şi adolescenţi

Ghid naţional de practică medicală în cancerele la copii şi adolescenţi

Cancerele la copii sunt considerate boli rare, fiind o cauză importantă de mortalitate-a doua cauză de deces pentru grupa de vârstă 1-14 ani, după accidente. O treime dintre cancerele pediatrice sunt diagnosticate în Urgenţă, atunci când simptomele indică deja un tip de cancer avansat. Acest lucru a dus la crearea unui Ghid naţional de practică medicală în cancerele la copii şi adolescenţi, coordonat de către Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, Cluj-Napoca.

Numărul copiilor cu cancer este mult mai mic faţă de cel al adulţilor, reprezentând cca 1% dintre bolile maligne ale adulţilor. Există importante diferenţe între cancerele copilului şi cele ale adultului.

Cele mai frecvente cancere pediatrice sunt hemopatiile maligne (leucemii, limfoame) şi tumorile sistemului nervos central. În România, copiii cu cancer sunt trataţi în 13 secţii clinice de Oncologie Pediatrică, conform unor protocoale consacrate, recomandate de SIOP, ESMO sau NCCN. O echipă coordonată de dr. Rodica Cosnarovici, dr. Dana Cernea (coordonatori medicali), dr. Vlad Schitcu (manager de proiect), dr. Ovidiu Bochis (coordonatorul proiectului) a realizat un Ghid naţional de practică medicală în cancerele la copii şi adolescenţi.

Ghidul este menit să ofere îndrumare profesioniştilor care activează în serviciile de oncopediatrie pentru gestionarea cazurilor de afecţiuni oncologice ale copilului, specialiştilor din orice domeniu care are legătură cu copiii cu cancer, medicilor tineri în curs de pregătire. Ghidul este o prezentare concisă a cunoştinţelor actuale şi a posibilităţilor terapeutice la un moment dat, pentru fiecare situaţie clinică şi pentru fiecare afecţiune în parte. Scopul principal este acela de a ajuta medicii în alegerea celor mai bune strategii de management pentru fiecare pacient, pe baza celor mai bune dovezi furnizate de studiile clinice.

,,Prognosticul bolii este considerabil mai bun în oncologia pediatrică, astfel aproximativ 70-80% dintre copii sunt supravieţuitori de lungă durată, dacă boala este diagnosticată la timp şi dacă este tratată corect. Cancerul copilului este prin excelenţă o boală de natură multidisciplinară. De aceea este nerealist să aşteptăm ca o singură persoană cu o singură calificare să aibă abilităţile şi posibilităţile de a realiza o evaluare completă şi să instituie intervenţii competente în toate aceste domenii. Deciziile şi intervenţiile vor fi în acord cu decizia comitetului multidisciplinar de indicaţii terapeutice”, arată autorii ghidului.

Documentul poate fi descărcat de aici: https://oncopediatrie.com/wp.../uploads/2022/07/Ghid-RO.pdf

viewscnt